ΒΟΤΣΑΛΑ / PEBBLES
Σε μια αχαρτογράφητη περιοχή της Ινδίας, ένα αγόρι αποφασίζει να πάρει θέση στην αντιπαράθεση των γονιών του και το άγριο σκηνικό της ερήμου μετατρέπεται σε ένα καθαρτήριο όπου σκόρπιες ψυχές γυρεύουν την άκρη σε έναν ατέρμονο ορίζοντα. Ο ήλιος είναι ο μόνος μάρτυρας σε ένα αριστοτεχνικό δράμα πλασμένο από φως, σκόνη κι όση ελπίδα χωράει σε μια παιδική χούφτα γεμάτη βότσαλα. Χρυσή Τίγρης στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ για ένα σινεμά που μιλά για σύγχρονα θέματα σε μια δική του μυστηριακή διάλεκτο.
ΙΝΔΙΑ | 2021 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 74’ | ΤΑΜΙΛ
Το σινεμά σαν παράθυρο στον κόσμο και σαν νεύμα από αυτόν. Μια φαινομενικά μικρή ιστορία που τελικά όμως φέρει το βάρος του αρχετυπικού: Ένας μέθυσος, κακοποιητικός πατέρας στην Ταμίλ Ναντού της νότιας Ινδίας, κακοποιεί όποιον βρει μπροστά του στην μεθυσμένη του επιμονή να σκοτώσει την γυναίκα του. Μαζί του σέρνει βίαια και τον μικρό του γιο, που αμίλητος τον παρατηρεί.
Ο Τίγρης (Πρώτο Βραβείο) του φεστιβάλ του Ρότερνταμ όμως δεν κρύβεται στην πλοκή μα στις ρεαλιστικές υποσημειώσεις της. Στην ακραία φτώχεια, στον αιώνιο ήλιο που αποξηραίνει τα πάντα, στην απόλυτη ηρεμία που διαταράσσεται μόνο από εμάς, σε μια πεινασμένη οικογένεια, μια μπαϊλντισμένη μάνα, σε ένα κουταβάκι και φυσικά στο ανίκητο, τσαπλινικό, βλέμμα του μικρού αγοριού. Άλλο σινεμά κι ένα εντυπωσιακό τελικό πλάνο-σύνοψη. Η.Δ.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Vinothraj P.S.
ΣΕΝΑΡΙΟ: Vinothraj P.S.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Jeya Parthiban, Vignesh Kumulai
ΜΟΥΣΙΚΗ: Yuvan Shankar Raja
ΜΟΝΤΑΖ: Ganesh Siva
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Karuththadaiyaan, Chellapandi
ΒΙΝΟΘΡΑΖ Π.Σ.
Ινδός σκηνοθέτης, πρώην υπάλληλος βιντεοκλάμπ που τυχαία μπήκε στον κινηματογραφικό χώρο της Ταμίλ. Έγινε βοηθός σκηνοθέτη στο σινεμά και το θέατρο και βασισμένος σε μια προσωπική του ιστορία έκανε το ντεμπούτο του με το παρόν.
ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2021 Pebbles