Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

 27 Σεπτεμβρίου - 9 Οκτωβρίου 2023

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας άνοιξε τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 1995 και έκτοτε επιστρέφει κάθε Σεπτέμβριο στην πόλη με τεράστια επιτυχία.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Χρυσή Αθηνά

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας αποτελείται από Διεθνή Επιτροπή καλλιτεχνών και επαγγελματιών που σχετίζονται με τον χώρο του κινηματογράφου. Η Χρυσή Αθηνά απονέμεται στον/η σκηνοθέτη/ιδα της πιο τεχνικά και αισθητικά άρτιας ταινίας του διαγωνιστικού τμήματος και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 Ευρώ. Το βραβείο αγαλματίδιο σχεδιάστηκε από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS.

Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών

πονέμεται από την προαναφερθείσα επιτροπή στην ταινία με την πιο ολοκληρωμένη σκηνοθετική άποψη και πρόκειται για αναμνηστική πλακέτα. Βραβείο Σεναρίου Απονέμεται στην ταινία που, σύμφωνα με τη γνώμη της προαναφερθείσας επιτροπής, διαθέτει το αρτιότερο σενάριο.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER

Η ταινία επιλέγεται με βάση τις καθημερινές ψηφοφορίες του κοινού και συνοδεύεται από τιμητική πλακέτα. Χορηγός βραβείου κοινού είναι η Fischer Beer.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Χρυσή Αθηνά

Η ταινία επιλέγεται από πενταμελή διεθνή επιτροπή, που αποτελείται από καλλιτέχνες και επαγγελματίες που σχετίζονται με τον χώρο της μουσικής και του κινηματογράφου. Το βραβείο - αγαλματίδιο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, σχεδιάστηκε από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ • ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στηρίζει τις προσπάθειες των νέων Ελλήνων κινηματογραφιστών με το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής. Ειδική κριτική επιτροπή αποτελούμενη από διακεκριμένους επαγγελματίες της εγχώριας κινηματογραφικής βιομηχανίας απονέμει τα εξής βραβεία: Χρυσή Αθηνά, Αργυρή Αθηνά Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερης Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας.

Στα 27 χρόνια της διοργάνωσής του, το ΔΦΚ της Αθήνας έχει αναδείξει, μέσω των επιλογών του προγράμματός του, μετέπειτα σπουδαίες φωνές του παγκόσμιου σινεμά, όπως οι σκηνοθέτες Πολ Τόμας Άντερσον, Σοφία Κόπολα, Τζέιμς Γκρέι, Πάολο Σορεντίνο, Ντάνι Μπόιλ και Σον Μπέικερ.

Επίσης, έχει φιλοξενήσει μεγάλα ονόματα του ξένου και ελληνικού κινηματογραφικού χώρου. Μας έχουν τιμήσει με την παρουσία τους δημιουργοί όπως οι Γιώργος Λάνθιμος, Κώστας Γαβράς, Πίτερ Γκρίναγουεϊ, Γουίτ Στίλμαν, Φατίχ Ακίν, Κιμ Κι Ντουκ, Άρι Φόλμαν, Πάβελ Παβλικόφσκι, Τζέιν Μπίρκιν, Σάλι Πότερ, Αλεξάντρ Ντεσπλά, Γκασπάρ Νοέ, Κρίστιαν Πέτζολντ, Τομ Τίκβερ, Λοράν Καντέ, Άντρεα Άρνολντ, Λιν Ράμσεϊ, Τζούλιαν Τεμπλ, Θόδωρος Αγγελόπουλος, και ηθοποιοί όπως οι Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, Τζέρεμι Άιρονς, Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Φράνκα Ποτέντε και ο δημοφιλής χορευτής Σεργκέι Πολούνιν.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική, Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2020-09-07 10:34:50