Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι - Snowhite and the Seven Dwarfs (1937)


Το πρώτο παγκοσμίως γνωστό μεγάλου μήκους φιλμ κινουμένων σχεδίων, το αριστούργημα που ταύτισε μια για πάντα το διάσημο παραμύθι των αδελφών Γκριμ με την θαυματουργή υπογραφή των στούντιο Walt Disney και ανάγκασε τον μέγα Αϊζενστάιν να υποκλιθεί μπροστά στην «καλύτερη ταινία που έγινε ποτέ». Σε μια εποχή που το animation ήταν μια επίπονη, χειροποίητη διαδικασία, το ιδιοφυές συνεργείο του Ντίσνεϊ κατόρθωσε να συλλάβει ένα πολύχρωμο, παλλόμενο από ζωή σύμπαν που αγγίζει την τρισδιάστατη αίσθηση της πραγματικότητας και να συνθέσει εντός του ένα κινηματογραφικό ποίημα άνευ προηγουμένου. Με αφορμή τα εβδομηκοστά της γενέθλια, οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν την ταινία σε ανανεωμένη κόπια και σας καλούν να ανακαλύψετε μια εμπειρία ολότελα άφθαρτη από τον χρόνο.

Σκηνοθεσία: David Hand
Σενάριο: Ted Sears, Otto Englander, Earl Hurd, Dorothy Ann Blank, Richard Credon, Dick Rickard, Merrill De Maris, Webb Smith
Φωτογραφία: Maxwell Morgan
Μουσική: Frank Churchill, Leigh Harline, Paul Smith
Με τις φωνές των: Adriana Caselotti, Harry Stockwell, Lucille La Verne, Moroni Olsen

ΗΠΑ, Έγχρωμο
Αγγλικά, 83΄
Format: 35mm

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣΣκηνοθέτης:

DAVID HAND

Γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1900 και πέθανε στις 11 Οκτωβρίου 1986. Σκηνοθέτησε πληθώρα κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους για την Walt Disney.

Φιλμογραφία
1942 Bambi
1937 Snow White and the Seven Dwarfs