Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Στο Φως του Φεγγαριού / Moonlighting

Σε έναν από τους ωραιότερους ρόλους του, ο Τζέρεμι Άιρονς υποδύεται έναν Πολωνό εργάτη που δουλεύει στο Λονδίνο, μαζί με τρεις συμπατριώτες του. Μόλις πληροφορείται ότι στη χώρα του έγινε πραξικόπημα, κάνει οτιδήποτε μπορεί προκειμένου να μη μάθουν τίποτα οι σύντροφοί του. Από το πανέξυπνο αυτό εύρημα ο σπουδαίος Γέρζι Σκολιμόφσκι αντλεί μια κωμικοτραγική και βαθιά ανθρώπινη ιστορία για μια χούφτα ηρώων που απομένουν ξαφνικά χωρίς πατρίδα. Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών για ένα από τα διαμάντια των κινηματογραφικών 80s. Παρουσία του σκηνοθέτη


ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ | 1982 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 97' | ΑΓΓΛΙΚΑ, ΠΟΛΩΝΙΚΑ

Ένας μικροεργολάβος καταφθάνει με τρεις εργάτες από την Πολωνία στο Λονδίνο. Πρόκειται να ανακαινίσουν ένα διαμέρισμα για λογαριασμό ενός κρατικού αξιωματούχου. Ενόσω όμως εκεί, στην Πολωνία ξεσπά το πραξικόπημα κατά της «Αλληλεγγύης» και ο εργολάβος πρέπει να αποκρύψει από τους εργάτες του την αλήθεια. Ταυτόχρονα, έστω μικροπαρανομώντας, εξοικονομεί από τα ελάχιστα χρήματα του ταξιδιού.

Είτε το πάρεις κυριολεκτικά ή σαν οργιωδώς συμβολιστικό μανιφέστο, το αφηγηματικής εντέλειας έργο του Σκολιμόφσκι είναι τεκμήριο εποχής. Το σενάριο (Βραβείο στις Κάννες), εντοπίζει την «προσφυγική» δυσκολία και το κομματικό αλληθώρισμα με ρανίδες φλεγματικού χιούμορ, που ισορροπούν επιδέξια την απόσταση και την εγγύτητα με τον αμφίσημο κεντρικό ήρωα ενώ η προσαρμοστικότητα ανατολικών στην καταναλωτική Δύση λειτουργεί πια αιχμηρά δίκοπα. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jerzy Skolimowski
ΣΕΝΑΡΙΟ: Jerzy Skolimowski
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Tony Pierce Roberts
ΜΟΥΣΙΚΗ: Stanley Myers
ΜΟΝΤΑΖ: Barrie Vince
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Jeremy Irons, Eugene Lipinski, Jirí Stanislav, Eugeniusz Haczkiewicz

ΓΕΡΖΙ ΣΚΟΛΙΜΟΦΣΚΙ
Θρυλικός Πολωνός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός. Ηγετική φυσιογνωμία της γενιάς του αναγεννησιακού πολωνικού ‘60. Σπούδασε σκηνοθεσία στην ονομαστή σχολή του Λοτζ, ενώ στο ξεκίνημά του συνέδραμε σεναριογραφικά τον Βάιντα και τον Πολάνσκι. Ταινίες του βραβεύθηκαν, μεταξύ άλλων, στο Βερολίνο, την Βενετία και τις Κάννες.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ  (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
2015 11 Minutes
2008 Four Nights with Anna
1985 The Lightship
1984 Success Is the Best Revenge 
1982 Moonlighting
1978 The Shout
1970 Deep End
1967 Le depart
1966 Barrier
1965 Walkover



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ειδικές Προβολές

        ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ / ASSASSINS

        ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ / ASSASSINS

        24/9/2020, 22:15, ΤΡΙΑΝΟΝ
        30/9/2020, 22:00, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

        CRASH

        CRASH

        3/10/2020, 23:00, ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΕΙΟΥ