Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Τελετή Λήξης και Απονομή των Βραβείων

Σε πανηγυρικό κλίμα έπεσε η αυλαία του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ με την Τελετή Λήξης και Απονομή Βραβείων του κινηματογραφικού θεσμού. Η 27η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με γεμάτα, θερινά και κλειστά, σινεμά με ασφάλεια και απέδειξε ότι το κοινό μπορεί να επιστρέψει δυναμικά στις αίθουσες και να απολαύσει τη μοναδική, συλλογική κινηματογραφική εμπειρία της μεγάλης οθόνης.

Την τελετή παρουσίασαν ο Υπεύθυνος του Διαγωνιστικού Τμήματος «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» και αρχισυντάκτης του cinemagazine, Πάνος Γκένας, και η Υπεύθυνη Συντονισμού, Άντυ Δημοπούλου.


Πάνος Γκένας


Άντυ Δημοπούλου

Στην αρχή της βραδιάς, ο Τομεάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής, Χάρης Ρώμας, απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό μιλώντας για τη σημασία και τη λαμπρότητα της τέχνης του κινηματογράφου, υποσχέθηκε ότι η Πολιτεία θα είναι εδώ για να στηρίζει τον θεσμό των Νυχτών Πρεμιέρας και να «γιορτάζουμε και τα 127 χρόνια, καθώς όλα τα ωραία πρέπει να έχουν συνέχεια, εξέλιξη και ανάπτυξη...σαν το νεογέννητο μωρό που είναι απόψε εδώ και είναι ήδη σινεφίλ».

Χάρης Ρώμας

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η απονομή των Βραβείων του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους από την Κριτική Επιτροπή με Πρόεδρο την Σοφία Εξάρχου, σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα και μέλη τους/τις Νεριτάν Ζιντζιρία, σκηνοθέτη, Σπύρο Κρίμπαλη, σεναριογράφο, script editor και creative producer, Πηνελόπη Τσιλίκα, ηθοποιό και Ιωσηφίνα Γριβέα, entertainment editor, κριτικό κινηματογράφου και podcast host και μεγάλη νικήτρια της βραδιάς -Χρυσή Αθηνά- την ταινία «HORSEPOWER» του σκηνοθέτη Σπύρου Σκανδάλου.

Η κριτική επιτροπή του τμήματος «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες»

Θυμίζουμε ότι το διαγωνιστικό τμήμα των Ελληνικών Μικρών Ιστοριών φέτος έκλεισε 10 χρόνια. Δέκα χρόνια μικρού μήκους που παρουσίασαν την ελληνική δημιουργία ως μια ανερχόμενη αφηγηματική και επίκαιρη δύναμη. Για την φετινή επέτειο το Φεστιβάλ φιλοξένησε στην ψηφιακή πλατφόρμα του όλες τις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που έχουν κερδίσει το μεγάλο βραβείο, οργάνωσε με την υποστήριξη του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη MEDIA ένα συμβουλευτικό workshop για την πορεία της ελληνικής μικρού μήκους στα μεγάλα Φεστιβάλ και προσκεκλημένο τον διανομέα Βάουτερ Γιάνσεν και ανακοίνωσε τη συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) με σκοπό να ταξιδέψουν οι βραβευμένες ελληνικές ταινίες της φετινής διοργάνωσης στα συνεργαζόμενα μουσεία του δικτύου εκτός Αθηνών.

Ο Σπύρος Σκάνδαλος, νικητής με το «Horsepower», της Χρυσής Αθηνάς για την καλύτερη μικρού μήκους ταινία

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ τη Χρυσή Αθηνά στην ταινία «FAYA DAHI» της Τζέσικα Μπεσίρ, και μια ειδική μνεία στην ταινία «COW» της Άντρεα Άρνολντ, απένειμαν τα παρόντα μέλη της Επιτροπής, ο Πρόεδρος Μάρκος Γκαστίν, ντοκιματερίστας, σκηνοθέτης και παραγωγός, ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, η διευθύντρια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του CPH:DOX, Κατρίν Κίλγκαρντ, η σκηνοθέτιδα και παραγωγός, Νόε Μέντελ και ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, Άρης Χατζηστεφάνου.

Ακολούθησε η απονομή των βραβείων του Διεθνού Διαγωνιστικού Μυθοπλασίας. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα τα βραβεία απένειμαν τα παρόντα μέλη της Επιτροπής, ο Πρόεδρος Μπάμπης Μακρίδης, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, η Ντίνα Ιορντάνοβα, Ιστορικός Κινηματογράφου ο Τίτους Κρέγιενμπεργκ, executive producer, η Μαρία Ναυπλιώτου, ηθοποιός και ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος, συγγραφέας, με την ταινία «ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ» της Τατιάνα Χουέζο να κερδίζει την Χρυσή Αθηνά. Το Βραβείο ΠΕΚΚ παρουσίασε το μέλος της Ένωσης, Χρήστος Σκυλλάκος για την ταινία «ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ» του Σεμπάστιαν Μάιζε η οποία κέρδισε και το Βραβείο Κοινού Fischer, το οποίο απένειμε ο Διευθυντής Μάρκετινγκ Fischer και International Brands της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Αλέξανδρος Μπαλτατζής.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας, έκλεισε, με την ομιλία του, την Τελετή, ευχαριστώντας θερμά τους συνεργάτες, υποστηρικτές, χορηγούς, θεατές και εθελοντές της φετινής διοργάνωσης, δηλώνοντας ευγνωμοσύνη που το πολυπληθές και συγκινητικά πιστό κοινό των Νυχτών Πρεμιέρας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του αγαπημένου του Φεστιβάλ και επέστρεψε μαζικά στις κλειστές αίθουσες έπειτα από 2 χρόνια και ευχήθηκε «να γιορτάζουμε εξακολουθητικά το σινεμά στο φυσικό χώρο για τον οποίο γεννήθηκε και στις μεγαλύτερες οθόνες που μπορούμε να το συναντήσουμε», έχοντας την πεποίθηση ότι το μήνυμα της ασφαλούς επιστροφής και συνύπαρξης στις αίθουσες, που έδωσε με εντυπωσιακή επιτυχία και προσέλευση το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση και σημείο αναφοράς.

Λουκάς Κατσίκας

Τη λαμπερή βραδιά τίμησαν επίσης με την παρουσία τους o Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΘΕΠΕ, Λευτέρης Γιοβανίδης, οι σκηνοθέτες/-ιδες Σταύρος Ψυλλάκης, Νίκος Περράκης, Κωνσταντίνα Κοντζαμάνη, οι ηθοποιοί Θέμις Μπαζάκα και Χρήστος Στέργιογλου και ο σεφ Σωτήρης Κοντιζάς.

Μαρία Ναυπλιώτου

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από τη συνεργάτιδα του Φεστιβάλ, Θεοδώρα Τσαποΐτη και με ταυτόχρονη μετάφραση στην αγγλική από τη διερμηνέα του Φεστιβάλ, Ειρήνη Σαρλή Θεοφυλακτοπούλου. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την προβολή ταινίας λήξης της φετινής σεζόν του 27ου ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, του πλέον πολυαναμενόμενου «DUNE» του Ντενί Βιλνέβ.

Το πρόγραμμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει παραταθεί για μία ακόμη μέρα, εκτιμώντας το ενδιαφέρον και τη ζήτηση του κοινού στις προβολές του εορταστικού δεκαημέρου και συμπληρώνεται με τρεις επαναληπτικές προβολές τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο IDEAL. Διαβάστε αναλυτικά και προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ.

Σωτήρης Κοντιζάς

   Hμερομηνία δημοσίευσης: 2021-10-03 20:09:06  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες»: Οι 28ες Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλούν να καταθέσετε τις μικρού μήκους σας

  «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες»: Οι 28ες Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλούν να καταθέσετε τις μικρού μήκους σας

  Πρόσκληση υποβολής ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους για το διαγωνιστικό τμήμα 'Ελληνικές Μικρές Ιστορίες'. Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, η μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της πόλης, θα πραγματοποιηθεί 28 Σεπτεμβρίου - 9 Οκτωβρίου 2022.

  Η Nova Μεγάλος Χορηγός των Νυχτών Πρεμιέρας

  Η Nova Μεγάλος Χορηγός των Νυχτών Πρεμιέρας

  Οι Νύχτες Πρεμιέρας ανακοινώνουν την έναρξη της συνεργασίας τους με τη Nova ως ΜΕΓΑΛΟ ΧΟΡΗΓΟ, με στόχο την ανάδειξη των πλούσιων δράσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και του Athens Open Air Film Festival και τη διάχυση των μηνυμάτων της Nova στο σινεφίλ και ευρύ κοινό, φέρνοντας μαζί το σινεμά σε μια νέα εποχή.

  28ες Νύχτες Πρεμιέρας: Open Call Υποβολής Ελληνικών Ντοκιμαντέρ

  28ες Νύχτες Πρεμιέρας: Open Call Υποβολής Ελληνικών Ντοκιμαντέρ

  Οι Νύχτες Πρεμιέρας σάς προσκαλούν να καταθέσετε τις δικές σας ιστορίες τεκμηρίωσης! Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί 28 Σεπτεμβρίου με 9 Οκτωβρίου 2022

  Οι Νύχτες Πρεμιέρας επαναφέρουν τη μυσταγωγική «Ανάμνηση» στη μεγάλη οθόνη! [νέα ημερομηνία]

  Οι Νύχτες Πρεμιέρας επαναφέρουν τη μυσταγωγική «Ανάμνηση» στη μεγάλη οθόνη! [νέα ημερομηνία]

  Λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, η σημερινή (24/1) προβολή του 'Memoria' στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ αναβάλλεται. Επειδή η προβολή ήταν sold out, ενημερώνουμε τους κατόχους εισιτηρίων πως τα εισιτήρια μεταφέρονται και θα ισχύουν κανονικά για την επόμενη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στις 21:15 και επιπλέον προστίθεται μία ακόμη προβολή την ίδια μέρα στις 18:00.

  Λίγες «Νύχτες» ακόμη! Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζουν με επαναληπτικές προβολές την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου

  Λίγες «Νύχτες» ακόμη! Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζουν με επαναληπτικές προβολές την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου

  Τέσσερις ταινίες που έκαναν sold out προβολές στη φετινή διοργάνωση, επιστρέφουν την Δευτέρα για ρίξουν την αυλαία των 27ων Νυχτών Πρεμιέρας στον κινηματογράφο Ιντεάλ.