Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Νύχτες Πρεμιέρας: Μια πανκ προσευχή για τις Pussy Riot

Μια φεμινιστική ιαχή, το ντοκιμαντέρ «Pussy Riot: Μια Πανκ Προσευχή» για την πολύκροτη υπόθεση φυλάκισης τριών ακτιβιστριών στη Ρωσία του Πούτιν, θα κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του στο Διαγωνιστικό Τμήμα Μουσική & Φιλμ του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Η γυναικεία παρουσία στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας δε θα βρίσκεται στο επίκεντρο μόνο των ταινιών έναρξης και λήξης («Frances Ha» και «Η Ζωή της Αντέλ» αντίστοιχα) αλλά και στο Διαγωνιστικό Τμήμα Μουσική & Φιλμ.

Στο πλαίσιο του τμήματος αυτού θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ντοκιμαντέρ «Pussy Riot: Μια Πανκ Προσευχή», μια φεμινιστική ιαχή γεμάτη απ' τον κοινωνικό ακτιβισμό και τις βλάσφημες ρίμες των πιο διάσημων κοριτσιών της Ρωσίας.

Κλείνοντας ένα χρόνο ακριβώς από την πολύκροτη φυλάκιση του φεμινιστικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot και το κύμα αντιδράσεων που αυτή προκάλεσε παγκοσμίως, το ντοκιμαντέρ των Μάικ Λέρνερ και Μαξίμ Ποζντορόβκιν καταγράφει την ιστορία της Νάντια, της Μάσα και της Κάτια, των τριών νεαρών που συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν για "βλασφημία" , στη Ρωσία του Πούτιν.

Γυρισμένο σε διάρκεια έξι μηνών, με αποκλειστικό υλικό από τις δράσεις του συγκροτήματος, αυτό το αποκαλυπτικό φιλμ ακολουθεί τα πραγματικά πρόσωπα πίσω από τις διάσημες, πια, πολύχρωμες μπαλακλάβες.

Ως μέλη της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Pussy Riot, οι τρεις γυναίκες εκτέλεσαν μια "πανκ προσευχή" 40 δευτερολέπτων μέσα στον κύριο καθεδρικό ναό της Μόσχας, ως διαμαρτυρία για την αυταρχική πολιτική του Βλαντιμίρ Πούτιν και τους αντιδημοκρατικούς δεσμούς του με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ακολουθώντας τις αλλόκοτες και περίπλοκες ανατροπές της δίκης τους, παρατηρούμε τρεις κοπέλες να πολεμούν ένα δικαστικό σύστημα που διαπερνά τη λογική. Από την οικογένεια τους και τους φίλους τους μαθαίνουμε τι μεταμόρφωσε αυτές τις γυναίκες σε σύγχρονα είδωλα αντίστασης.

Όσο η Νάντια, η Μάσα και η Κάτια υπερασπίζονται τις πεποιθήσεις τους μέσα από ένα κελί στο δικαστήριο, τα μέλη της κολεκτίβας που είναι ακόμα ελεύθερα σχεδιάζουν νέες δράσεις και καλλιεργούν ένα τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας ανά την υφήλιο.

Από την φάρσα στη τραγωδία και πάλι πίσω, η ταινία εξερευνά πως οι πολιτικές και θρησκευτικές δυνάμεις μηχανορραφούν για να τιμωρήσουν παραδειγματικά τρεις καλλιτέχνες που ξεπέρασαν τα υποτιθέμενα όρια του καθεστώτος.

Αλλά ποιος δικάζεται πραγματικά σε μια υπόθεση που έχει κάνει τον γύρω του κόσμου; Η Νάντια, η Μάσα και η Κάτια ή η συντηρητική κοινωνία την οποία βιώνουν και αντιμάχονται; Είστε έτοιμοι για τις Pussy Riot;

Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2013-07-29 09:59:50  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου

  27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου

  Το 'Titane', o τολμηρός Χρυσός Φοίνικας των φετινών Καννών, ελληνικές μικρού μήκους, τα πολυβραβευμένα 'Luzzu' και 'Cryptozoo', η νέα ταινία της Σελίν Σιαμά, η 'Οφειλή' του Σταύρου Ψυλλάκη, μουσικές ταινίες που διατρέχουν την soul και την ποπ, προβολές των αφιερωμάτων σε Trans Cinema και Όρσον Γουέλς, αποτελούν μερικά από τα highlights του προγράμματος της Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (22/9 - 3/10).

  Let the show begin! Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας έκαναν λαμπερή έναρξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

  Let the show begin! Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας έκαναν λαμπερή έναρξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

  Σε αισιόδοξο, εορταστικό και συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 η Τελετή Έναρξης του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Λουκά Κατσίκα, παρουσία της Προέδρου της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών, Μαρίας Μπόμπολα.

  27ες Νύχτες Πρεμιέρας Workshop: Το ταξίδι των ταινιών μικρού μήκους στα μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ

  27ες Νύχτες Πρεμιέρας Workshop: Το ταξίδι των ταινιών μικρού μήκους στα μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ

  Την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, στον κινηματογράφο Δαναό θα πραγματοποιηθεί workshop με τίτλο 'Been there – Short that: Μικρού Μήκους - Μεγάλα Ταξίδια' σε συνεργασία με το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη MEDIA του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

  27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Πέμπτης 23 Σεπτεμβρίου

  27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Το πρόγραμμα της Πέμπτης 23 Σεπτεμβρίου

  Το Μέγα Βραβείο των Καννών στο 'Ένας Ήρωας' του Ασγκάρ Φαρχαντί, ελληνικές μικρού μήκους, η 'Μεγάλη Απόδραση' με τον ανερχόμενο Φραντς Ρογκόφσκι, το συνταρακτικό 'Cow' της Άντρεα Άρνολντ, το γενναιόδωρο 'Ενοικιάζεται', ντοκιμαντέρ για τον Μπουνιουέλ, έναρξη του αφιερώματος Trans Cinema Matters, ο 'Κος Αρκάντιν' και ο 'Οθέλλος' του Όρσον Γουέλς, αποτελούν μερικά από τα highlights του προγράμματος της Πέμπτης 23 Σεπτεμβρίου του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (22/9 - 3/10).

  Το ωρολόγιο πρόγραμμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

  Το ωρολόγιο πρόγραμμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

  Αναμονή τέλος! Δείτε το ωρολόγιο πρόγραμμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

  «Ζωές σε Μετάβαση: Trans Cinema Matters»: Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας βλέπουν το σινεμά «αλλιώς»

  «Ζωές σε Μετάβαση: Trans Cinema Matters»: Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας βλέπουν το σινεμά «αλλιώς»

  Ένα αφιέρωμα διαφορετικό και επιτακτικό ανοίγει διάλογο με το κοινό και παρακολουθεί ένα σινεμά, που πολλές φορές δεν 'φαίνεται'.