Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Ψηφιακά Νεκροταφεία - Digital Cemeteries


Τι κρύβεται στην ψυχή ενός κομπιούτερ; Υδράργυρος, Κάδμιο, Μόλυβδος, είναι μόνο μερικές από τις τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στα εξαρτήματά του, σε ποσότητες που αρκούν για να κατατάξουν τον αγαπημένο σας υπολογιστή στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων όταν εκείνος σταματήσει να λειτουργεί. Και που πάνε οι υπολογιστές όταν πεθάνουν; Στην Λατινική Αμερική, στην Αφρική ή στην Ασία. Είκοσι με πενήντα εκατ. τόνοι ηλεκτρονικά σκουπίδια εξάγονται παράνομα σε αναπτυσσόμενες χώρες, για να ανακυκλωθούν. Το μεγαλύτερο μέρος καταλήγει στην Κίνα. Σε πόλεις νεκροταφεία, εκατομμύρια υπολογιστές, τεμαχίζονται, αποτεφρώνονται, πλένονται σε όξινα λουτρά από στρατιές εξαθλιωμένων εργατών με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για το περιβάλλον.

Σκηνοθεσία, Σενάριο: Yorgos Avgeropoulos
Αποστολή - Επιτόπια Έρευνα: Nina Maria Pashalidou
Επιμέλεια - Συντονισμός έρευνας: Apostolis Kaparaoudakis
Διεύθυνση Παραγωγής: Anastasia Skoubri
Φωτογραφία: Alexis Barzos
Μοντάζ: Yannis Biliris, Dimitris Nikolopoulos, Meletis Pongas
Μουσική: Yiannis Paxevanis

Ελλάδα, Έγχρωμο
Ελληνικά / Κινέζικα / Αγγλικά, 60΄


Exandas, documentaries of the world
Tel: 0030 210 9515 295
e-mail: exandas@smallplanet.gr

Σκηνοθέτης:

YORGOS AVGEROPOULOS

Ο Γιώργος Αυγερόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Ελλάδας. Το 2000 πέρασε στην παραγωγή ντοκιμαντέρ ιδρύοντας την σειρά ντοκιμαντέρ Εξάντας. Η δουλειά του Γιώργου Αυγερόπουλου και της ομάδας του έχει τιμηθεί με 6 βραβεία στην Ελλάδα και τρία διεθνή βραβεία για το ντοκιμαντέρ «Δέλτα, Οι βρώμικες Δουλειές του Πετρελαίου».

Φιλμογραφία Δέλτα, Οι βρώμικες δουλειές του Πετρελαίου (Delta, Oil’s Dirty Business) Οι Μούσες της Χουτσιτάν (Muxes of Juchitan) Οι Σάρκες του Σίβα (Shiva’s Flesh) Οι επαναστάτες της Οαχάκα (The rebels of Oaxaca) Θεός για μια μέρα (God for a day) Σαουδική Αραβία- Κάτω από το πέπλο (Saudi Arabia ? Under the veil) Το χαμόγελο της Τράι Ον ( The Smile of Try On)