Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Το Δέντρο αντί για το Δάσος / Der Wald vor lauter Baumen

22/9/2016, 21:30, Δαναός 2 24/9/2016, 19:30, Δαναός 2

Ιδεαλίστρια νεαρή δασκάλα αναλαμβάνει την πρώτη της δουλειά σε ένα σχολείο, όπου θα έρθει αντιμέτωπη με ατίθασους μαθητές, κυνικούς συναδέλφους και την ίδια της την κοινωνική αδεξιότητα. Ως πού μπορεί να φτάσει για να ικανοποιήσει την απεγνωσμένη ανάγκη της για ανθρώπινη επαφή; Στο εντυπωσιακής ωριμότητας ντεμπούτο της, η Μάρεν Αντε ανατέμνει με χειρουργική ακρίβεια τον έκρυθμο ψυχισμό μιας γυναίκας στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, παραδίδοντας ταυτόχρονα μια πικρή κωμωδία για τον εφιάλτη του «σύγχρονου» εκπαιδευτικού συστήματος. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς

Η Μέλανι είναι μια αμετανόητα ιδεαλίστρια νεαρή δασκάλα η οποία παρατά τον φίλο της και το σπίτι της στην επαρχία για μια νέα αρχή: να αναλάβει την πρώτη της δουλειά, στο σχολείο μιας γερμανικής πόλης. Ακόμα και οι καλύτερες προθέσεις, όμως, δεν είναι αρκετές για να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα. Μόνη σε μια ξένη πόλη, θα πασχίσει μάταια να δαμάσει τους ατίθασους μαθητές της, να ξεπεράσει τον κυνισμό των συναδέλφων της και να βρει αντίδοτο στη μοναξιά και την κοινωνική αδεξιότητά της, καταβάλλοντας απελπισμένες προσπάθειες να κερδίσει τη φιλία μιας γοητευτικής γειτόνισσας.

Σε ποιο σημείο μπορεί να φτάσει κάποιος για να ικανοποιήσει την απεγνωσμένη ανάγκη του για ανθρώπινη επαφή; Και ποιο είναι το κόστος της συνειδητοποίησης ότι τα πράγματα σπάνια ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας; Στο εντυπωσιακής ωριμότητας σκηνοθετικό ντεμπούτο της, η Μάρεν Αντε ανατέμνει με χειρουργική ακρίβεια τον έκρυθμο ψυχισμό μιας γυναίκας στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, παραδίδοντας ταυτόχρονα μια πικρή κωμωδία για τον εφιάλτη του «σύγχρονου» εκπαιδευτικού συστήματος. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

Σκηνοθεσία: Maren Ade
Σενάριο: Maren Ade
Φωτογραφία: Nikolai von Graevenitz
Μουσική: Ina Siefert, Nellis du Biel
Μοντάζ: Heike Parplies
Ηθοποιοί: Eva Lobau, Daniela Holtz, Jan Neumann, Ilona C. Schulz, Robert Schupp, Heinz-Roser Dumming, Martina Eckrich

Γερμανία | 2003 | Έγχρωμο | 35mm | 81' | Γερμανικά  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2016-09-12 03:29:04  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Μάρεν Άντε: Η Αποκάλυψη της Χρονιάς

  Μάρεν Άντε: Η Αποκάλυψη της Χρονιάς

  Όλοι οι Άλλοι / Alle Anderen

  Όλοι οι Άλλοι / Alle Anderen

  Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών του στη Σικελία, ένα φαινομενικά αγαπημένο ζευγάρι βλέπει τη σχέση του να δοκιμάζεται όταν συναντά ένα άλλο ζευγάρι που παραθερίζει τυχαία στην περιοχή. Η Μάρεν Αντε χορογραφεί υπέροχες σκηνές συναισθηματικής ειλικρίνειας, ενσωματώνει αφοπλιστικές σιωπές και σκλαβώνει με την απλότητα των εικόνων της, σε μια ιστορία αγάπης-άξιο τέκνο της κινηματογραφικής παρακαταθήκης που άφησαν ο Τζον Κασαβέτης και ο Μικελάντζελο Αντονιόνι. Αργυρή Αρκτος γυναικείας ερμηνείας και Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

  Τόνι Έρντμαν / Toni Erdmann

  Τόνι Έρντμαν / Toni Erdmann

  Πόσο γενναιόδωρη, ξεκαρδιστική και γεμάτη εκπλήξεις μπορεί να είναι η ιστορία ενός πλακατζή πατέρα που προσπαθεί να ανακτήσει τους χαμένους δεσμούς του με μια αποξενωμένη και εργασιομανή κόρη; Στα ανατρεπτικά χέρια της Μάρεν Αντε, μια φαινομενικά απλή ταινία σχέσεων μετατρέπεται σε ένα σπάνιο κινηματογραφικό δώρο το οποίο όχι απλώς άξιζε δικαιωματικά τον φετινό Χρυσό Φοίνικα, αλλά και μάλλον δύσκολα θα χάσει την πρώτη θέση στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες του 2016.