Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Spotlight στον Ρομπέν Καμπιγιό


Μόνιμος συνεργάτης του σκηνοθέτη Λοράν Καντέ, σεναριογράφος των συγκλονιστικών «Ελεύθερος Ωραρίου» και «Ανάμεσα στους Τοίχους» που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα το 2008 αλλά και σκηνοθέτης της ταινίας «120 Battements par Minute» που τιμήθηκε με το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών (Fipresci) και συγκίνησε όσο καμιά άλλη τον πρόεδρο της Επιτροπής του απερχόμενου Φεστιβάλ των Καννών, Πέδρο Αλμοδόβαρ. Ο γεννημένος το 1962 στο Μαρόκο Ρομπέν Καμπιγιό, εντοπίζει στις βαθιά προσωπικές ιστορίες των χαρακτήρων του την επείγουσα ανάγκη ενός γενικότερου πολιτικού προβληματισμού, χωρίς την επιτήδευση ή την ευκολία του επιδεικτικού μελοδραματισμού και της κοινωνικής καταγγελίας.

Από την αλληγορία της «άβολης» επιστροφής των νεκρών στο «Les Revenants» έως τον έρωτα του καθωσπρέπει Ντανιέλ με τον νεαρό μετανάστη Μάρεκ του «Eastern Boys», ο Καμπιγιό αναζητά τους ήρωες του στο περιθώριο της κοινωνίας, καταγράφοντας -άλλοτε άμεσα, άλλοτε υπόρρητα αλλά πάντοτε με μεγάλη τρυφερότητα- την πολυπλοκότητα των συναισθημάτων του καθενός ξεχωριστά, χωρίς να επικρίνει τις επιθυμίες ή τις αποφάσεις τους. Μεταφέροντας τη δράση από το συλλογικό στο ιδιωτικό και από το αόριστο στο συγκεκριμένο, φανερώνει την άμεση συσχέτιση του ενός με το άλλο παροτρύνοντας τον θεατή να συνειδητοποιήσει τον πάντοτε επίκαιρο χαρακτήρα της θεματολογίας του.

Ο Γάλλος δημιουργός και ο πρωταγωνιστής της τελευταίας του ταινίας, θα παρουσιάσουν αυτοπροσώπως ένα από τα σημαντικότερα φιλμ των φετινών Καννών, στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Πάνος Αχτσιόγλου        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Spotlight στον Ρομπέν Καμπιγιό