Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Τίποτα για Εμάς Χωρίς Εμάς: Σινεμά και Αναπηρία

Cinema Disabilities poster

Το θέμα της Αναπηρίας στο σινεμά είναι τόσο παλιό όσο και η τέχνη του Κινηματογράφου, η οποία, σαν από ειρωνεία, υφίσταται χάρη στο μετείκασμα της όρασης, μια ανθρώπινη κατασκευαστική ατέλεια.

Ειρωνεία γιατί έχουμε συνηθίσει σε μία στερεοτυπική και στρεβλωτική απεικόνιση των Αναπήρων στη Μεγάλη Οθόνη, συνηγορώντας σιωπηλά στη διαιώνισή της. Ο συσχετισμός της με «Οσκαρικές Ερμηνείες» είναι δημοσιογραφικό κλισέ, στη «χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου» (που σημειολογικά λήγει με τη «Μαρία της Σιωπής») ταυτίζεται με το «εύκολο» μελόδραμα. Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» ανοίγουν παράθυρο σε μια διαφορετική πραγματικότητα, εκκινώντας τον διάλογο για το αυτονόητο δικαίωμα των ατόμων με Αναπηρία σε μία κοινωνία ίσης ευκαιρίας.

Στο δικαίωμα να εργάζονται και να δημιουργούν, να ερωτεύονται, να βλέπουν σινεμά στις ίδιες αίθουσες, στο δικαίωμα να επιβιώνουν όπως αναλύεται μέσα από τέσσερα κλασικά φιλμ και τέσσερις διακεκριμένες ταινίες πρώτης προβολής. Στην προσπάθεια μας να ορίσουμε το κοινωνιολογικό και κινηματογραφικό κάδρο μέσα στο οποίο ο διάλογος είναι δυνατός, βρήκαμε πολύτιμο αρωγό την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, η οποία, πέρα από προγραμματικός και θεσμικός συνεργάτης, πλαισιώνει τις προβολές με ανοιχτές συζητήσεις και δίνει την ακτιβιστική ορμή που απαιτεί το επιθυμητό μήνυμα για να ξεφύγει από τετριμμένα όρια φεστιβαλικού ενθέτου.

Επίσης, χάρη στη συνεργασία τους, οι «Νύχτες Πρεμιέρας» πραγματοποιούν την πρώτη προβολή ξένης ταινίας με ακουστική περιγραφή στη χώρα μας, διευρύνοντας την σινεφιλική της βάση σε ένα κοινό που στερείται συστηματικά την πλήρη κινηματογραφική εμπειρία. Θοδωρής Καραμανώλης

Με τη συνεργασία της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Το αφιέρωμα «Τίποτα για Εμάς Χωρίς Εμάς: Σινεμά και Αναπηρία» υλοποιείται στο Πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Είσοδος ελεύθερη | Για πληροφορίες προσβασιμότητας διαβάστε εδώ    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τίποτα για Εμάς Χωρίς Εμάς - Σινεμά και Αναπηρία

    Προκλητικές Ζωές / Defiant Lives

    Προκλητικές Ζωές / Defiant Lives

    23/9/2017, 19:30, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

    Ντίνα / Dina

    Ντίνα / Dina

    21/9/2017, 17:30, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

    Τα Τέρατα / Freaks

    Τα Τέρατα / Freaks

    21/9/2017, 19:30, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

    Τα Ρέστα Δικά Σου / Keep the Change

    Τα Ρέστα Δικά Σου / Keep the Change

    22/9/2017, 17:30, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

    Το Αριστερό Μου Πόδι / My Left Foot

    Το Αριστερό Μου Πόδι / My Left Foot

    24/9/2017, 17:30, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

    Θέση 35 / Plot 35

    Θέση 35 / Plot 35

    23/9/2017, 17:30, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

    Ο Αγώνας των Τυφλών / Struggle of the Blind

    Ο Αγώνας των Τυφλών / Struggle of the Blind

    22/9/2017, 20:00, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

    Το Θαύμα της Άνι Σάλιβαν / The Miracle Worker

    Το Θαύμα της Άνι Σάλιβαν / The Miracle Worker

    24/9/2017, 19:30, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση