Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff
 

Ο Ρωμαίος , η Ιουλιέτα και τα Σκοτάδια / Romeo, Juliet and Darkness

28/09/19, 17:30, DANAOS 1

Στην Πράγα του 1942, ένα κορίτσι εβραϊκής καταγωγής φυγαδεύεται στη σοφίτα ενός νεαρού σπουδαστή προκειμένου να ξεφύγει από τους Ναζί. Το αγόρι την περιθάλπει και την ερωτεύεται, τα σκοτάδια που παραμονεύουν εκεί έξω όμως γρήγορα θα απειλήσουν το τρυφερό τους καταφύγιο. Ιστορία αγάπης που ραγίζει την καρδιά, η θεσπέσια μελαγχολική διασκευή στο πολυδιαβασμένο ομότιτλο βιβλίο του Γιάν Οτσενάσεκ διατήρει ακέραιο, εξήντα χρόνια μετά, τον απερίγραπτα μεγάλο συναισθηματικό του αντίκτυπο.

ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ | 1960 | ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | 35mm | 94' | ΤΣΕΧΙΚΑ

Πράγα, 1942. Με την σκιά της δολοφονίας του Χάιντριχ, ο Χίτλερ παθαίνει αμόκ κι εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό στην πόλη για να βρει τους ενόχους. Ένας μαθητής περιμαζεύει μια νεαρή Εβραία και την κρύβει μυστικά στην σοφίτα της πολυκατοικίας που δονείται από τον ναζιστικό τρόμο. Ανάμεσά τους αναπτύσσεται ένας έρωτας τυλιγμένος στο σκοτάδι της κατοχικής μέγγενης. Οι υπόλοιποι ένοικοι όμως έχουν άλλη γνώμη.

Προοίμιο της επερχόμενης λαμπρής περιόδου, το πρωτόλειο του Γίρι Βάις είναι μια ωδή στην εφηβεία που περιστοιχίζεται από το ανθρωπιστικό έγκλημα και την επιβιωτική σιωπή των ενηλίκων. Στο ψηλότερο δωμάτιο ενός οικήματος ριζωμένου στην συνενοχή (η ερωμένη του ναζιστή αξιωματικού) και την οδυνηρή συναίνεση, δυο παιδιά ονειροπολούν (οι έξοχες σκηνές του χορού και του έναστρου νυχτερινού ουρανού) για μια αλλιώτικη ζωή λίγο πριν το σκοτάδι «των άλλων» χυμήξει καταβροχθιστικά. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jiří Weiss
ΣΕΝΑΡΙΟ: Jan Otčenášek, Jiří Weiss
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Václav Hanuš
ΜΟΥΣΙΚΗ: Jirí Srnka
ΜΟΝΤΑΖ: Miloslav Hájek
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ivan Mistrík, Daniela Smutná

ΓΙΡΙ ΒΑΪΣ (1913-2004)
Σκηνοθέτης και σεναριογράφος, γεννημένος σε ευκατάστατη εβραϊκή οικογένεια της Πράγας. Ξεκίνησε από νεαρός να κινηματογραφεί ντοκιμαντέρ και διαφημιστικά, ενώ διέφυγε στην Αγγλία την περίοδο της Κατοχής. Επέστρεψε μετά τον πόλεμο γυρίζοντας προδρόμους της έκρηξης του ‘60. Έφυγε εκ νέου με την εισβολή των σοβιετικών, αυτή τη φορά για τις ΗΠΑ όπου και δίδαξε κινηματογράφο.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ  (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
1991 Martha and I
1965 90 In the Shade
1960 Romeo, Juliet and Darkness
1957 Wolf Trap



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2019-09-08 13:11:41