Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Νίκολας Ρεγκ: Ο σκηνοθέτης που έπεσε στη Γη

Εβαλε τον Μικ Τζάγκερ να δώσει την «Performance» της ζωής του και έκλεισε σε μια ταινία όλο το χανγκόβερ από το ψυχεδελικό τριπ των sixties. Στο «Ο Ανθρωπος που Επεσε στη Γη» έπεισε τον Ντέιβιντ Μπόουι να υποδυθεί έναν εξωγήινο και παρέδωσε μια από τις κορυφαίες δημιουργίες φαντασίας. Κινηματογράφησε τον Ντόναλντ Σάδερλαντ και την Τζούλι Κρίστι σε μια από τις πιο αξέχαστες ερωτικές σκηνές και συνάμα ταινίες τρόμου του σινεμά με το «Μετά τα Μεσάνυχτα». Στην «Περιπλάνηση» μεταμόρφωσε την αυστραλέζικη έρημο σε ένα τοπίο μαγικό που θα μπορούσε να έχει ξεπηδήσει από όνειρο. Σύστησε την Τερέζα Ράσελ ως μια από τις πιο σέξι γυναίκες της μεγάλης οθόνης και της χάρισε την αξέχαστη «Δύναμη της Σάρκας». Δημιούργησε με το «Eureka» μια από τις πιο παράδοξες δημιουργίες που ξεπήδησαν ποτέ από το Χόλιγουντ. Απεικόνισε απολαυστικά στο «Insignificance» πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια συνάντηση ανάμεσα στον Αλμπερτ Αϊνστάιν, τον γερουσιαστή Μακάρθι, τη Μέριλιν Μονρόε και τον Τζο Ντι Μάτζιο, στη διάρκεια μιας απρόοπτης βραδιάς. Και παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του υπερασπιστής του ίδιου ρηξικέλευθου και εντελώς αντισυμβατικού σινεμά κόντρα στις εκάστοτε μόδες και τις απαιτήσεις των στούντιο.

Η διαδρομή του πίσω από την κάμερα υπήρξε μοναχική, με τις μεγάλες εταιρείες να εχθρεύονται τις πρωτοπορίες του και τους πιο συντηρητικούς κριτικούς να μην εκτιμούν εγκαίρως το έργο του. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, ωστόσο, η φιλμογραφία του παραμένει διαχρονική και μοντέρνα, ένα γοητευτικό αίνιγμα που με τα χρόνια αποκαθίσταται πανηγυρικά στις στήλες της κριτικής, τρυπώνει στις περισσότερες best of λίστες αξιοσέβαστων κινηματογραφικών εντύπων (και, πλέον, ιστοσελίδων) και αποκτά ολοένα και περισσότερους θαυμαστές, ακριβώς επειδή υπήρξε αρκετά μπροστά από την εποχή της.

Ο Νίκολας Ρεγκ διατηρεί, τέλος, σταθερά τον χαρακτηρισμό ενός σκηνοθέτη τις ταινίες του οποίου πρέπει να δει κανείς για να τις πιστέψει. Και πρέπει να τις δει σε μεγάλη οθόνη για να απολαύσει όλη την απόκοσμη ομορφιά τους να αναδεικνύεται στις διαστάσεις που της αξίζει. Για τον λόγο αυτό, οι 21ες Νύχτες Πρεμιέρας αποφάσισαν να αφιερώσουν στον Βρετανό δημιουργό τη μεγάλη τους ρετροσπεκτίβα για φέτος. Εχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει τις περισσότερες ταινίες του σε πλήρως αποκατεστημένες κόπιες. Οπως πρέπει κανείς να τις παρακολουθήσει.

Ενδεικτική Φιλμογραφία / Selected Filmography
1970 Performance
1971 Walkabout
1973 Don't Look Now
1976 The Man Who Fell to Earth
1980 Bad Timing
1983 Eureka

 



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2015-09-19 21:07:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Η Δύναμη της Σάρκας / Bad Timing

    Η Δύναμη της Σάρκας / Bad Timing

    Βιέννη. Στη διάρκεια μιας αστυνομικής ανάκρισης, ένας Αμερικανός ψυχαναλυτής θυμάται στιγμιότυπα από τη γνωριμία και τον νοσηρό δεσμό του με μια μοιραία γυναίκα. Ο Ρεγκ μετουσιώνει το σαρκικό πάθος σε εικόνες που σε στοιχειώνουν με τον ερωτισμό τους, τα κάλλη της Τερέζα Ράσελ και τις επιβλητικές σκιές της πόλης του Φρόιντ. Μια από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του '80.

    Περιπλάνηση / Walkabout

    Περιπλάνηση / Walkabout

    Δύο αδέλφια, που έχουν ξεμείνει στην αχανή αυστραλέζικη έρημο μετά την αυτοκτονία του πατέρα τους, προσπαθούν να επιβιώσουν με σύμμαχό τους έναν νεαρό Αβορίγινα. Και ο Ρεγκ, σε ένα απο τα διαχρονικά αριστουργήματά του, μετατρέπει την οδύσσειά τους σε μια μαγευτική διαδρομή που μοιάζει να έχει βγει από όνειρο.

    Εύρηκα / Eureka

    Εύρηκα / Eureka

    Χρυσοθήρας πετυχαίνει φλέβα στον ορεινό Καναδά του 1925. Δεκαετίες μετά, βαθύπλουτος οικογενειάρχης πλέον, βλέπει όλα όσα έχτισε να απειλούνται. Από τις πιο πιο αλλόκοτες και τριπαρισμένες δημιουργίες που ξεπήδησαν ποτέ από χολιγουντιανό στούντιο, τούτος ο κατά Νίκολας Ρεγκ 'Πολίτης Κέιν', συγκεντρώνει το πιο λαμπρό καστ της φιλμογραφίας του: Τζιν Χάκμαν, Ρούντγκερ Χάουερ, Τερέζα Ράσελ, Μίκι Ρουρκ, Τζο Πέσι.

    Performance

    Performance

    Let it loose! Σαδιστής Λονδρέζος γκάνγκστερ, κυνηγημένος από δικούς του, καταφεύγει σε υπόγειο διαμέρισμα ροκ σταρ σε υπαρξιακή κρίση και ανεξέλεγκτη ?χρήση! Μικ Τζάγκερ και Τζέιμς Φοξ, drugs και drag, ψυχεδέλεια και σεξ, βία και παιχνίδια ρόλων κι εξουσίας. Ο Ρεγκ ενορχηστρώνει το απόλυτα παραισθησιογόνο φιλμ των seventies.

    Μία Νύχτα με τη Μέριλιν / Insignificance

    Μία Νύχτα με τη Μέριλιν / Insignificance

    Μια σουρεαλιστική συνάντηση ανάμεσα στην Μέριλιν Μονρόε, τον Αλμπερτ Αϊνστάιν, τον διαβόητο αντικομμουνιστή γερουσιαστή Τζόζεφ Μακάρθι και το αστέρι του μπέιζμπολ Τζο Ντι Μάτζιο φαντάζεται εδώ ο Βρετανός σκηνοθέτης, καυτηριάζοντας με την ειρωνικά αλληγορική του διάθεση τις παγίδες της φήμης και την ανθρώπινη ματαιοδοξία στην Αμερική του 20ου αιώνα. Απολαυστικό!