Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

The Cool World

30/9/2015,21:30,Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Γυρισμένο με ορμή και αυθορμητισμό στις γειτονιές του Χάρλεμ, με εκφραστικούς νεαρούς πρωταγωνιστές, αξιοθαύμαστο νατουραλισμό και υπέροχους τζαζ αυτοσχεδιασμούς του Ντίζι Γκιλέσπι και του Τσαρλς Μίνγκους στο μυθικό σάουντρακ, αυτό το ορόσημο της ανεξάρτητης αμερικανικής οθόνης παραμένει μέχρι σήμερα ένα αξεπέραστο ποίημα του δρόμου.

Ο ανήσυχος φακός της Σίρλει Κλαρκ ακολουθεί χωρίς αναπνοή τον νεαρό Ντιουκ στο μαύρο γκέτο της Νέας Υόρκης και καταγράφει σε ατμοσφαιρική ασπρόμαυρη φωτογραφία την απεγνωσμένη προσπάθειά του να βρει διέξοδο και να αμυνθεί απέναντι στην απόγνωση που τον περιβάλλει καθημερινά από παντού: διαμερίσματα γεμάτα ποντίκια, βρώμικοι δρόμοι, ναρκωτικά, προαγωγούς, πόρνες και συμμορίες. Η Κλαρκ αποφεύγοντας την ηθικολογία και οποιουδήποτε είδους κήρυγμα κινείται με αριστοτεχνική άνεση ανάμεσα στη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ και αποτυπώνει για πρώτη ίσως φορά στο αμερικάνικο σινεμά μια ρεαλιστική εικόνα της μαύρης κοινότητας μακριά από τη γραφική εικονογραφία του Χόλιγουντ, καταφέρνοντας παράλληλα να δημιουργήσει μια μοναδική τζαζ αυτοσχεδιαστική χορογραφία της νυχτερινής Νέας Υόρκης, μια αξέχαστη υπνωτική βόλτα στα σκοτεινά σοκάκια του Χάρλεμ κάτω από τους cool ρυθμούς της αριστουργηματικής μουσικής του Ντίζι Γκιλέσμπι.

Σκηνοθεσία / Director
Shirley Clarke
Σενάριο / Screenwriters
Shirley Clarke, Carl Lee
Φωτογραφία / DoP
Baird Bryant
Μουσική / Music
Mal Waldron, Dizzy Gillespie
Μοντάζ / Editor
Shirley Clarke
Ηθοποιοί / Principal Cast
Hampton Clanton, Yolanda Rodríguez
Bostic Felton, Gary Bolling
Clarence Williams III, Gloria Foster

ΗΠΑ / USA
1964
Ασπρόμαυρο / Black & White
16mm
104'
Αγγλικά / English



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2015-09-13 10:36:24



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Ο Άγριος και Υπέροχος Κόσμος της Σίρλεϊ Κλαρκ

    Ο Άγριος και Υπέροχος Κόσμος της Σίρλεϊ Κλαρκ

    Ορνέτ Κόλμαν: Made in America / Ornette: Made in America

    Ορνέτ Κόλμαν: Made in America / Ornette: Made in America

    Θέλετε ένα συμβατικό ντοκιμαντέρ; Καλύτερα να κοιτάξετε αλλού. Σε ένα από τα κορυφαία φιλμ του είδους, η Κλαρκ προσεγγίζει μια από τις μεγαλύτερες ιδιοφυίες της τζαζ μουσικής του 20ού αιώνα, μετατρέποντας τις εξομολογήσεις, τα οράματα, τις φαντασιώσεις και τις ζωντανές εμφανίσεις του σε ένα πυρετικό και φαντασμαγορικό πορτρέτο.

    Το Πορτραίτο του Τζέισον / Portrait of Jason

    Το Πορτραίτο του Τζέισον / Portrait of Jason

    Ο Τζέισον Χόλιντεϊ είναι μαύρος και ομοφυλόφιλος, εκδίδεται στους δρόμους και επιβιώνει σε έναν κόσμο που τον περιθωριοποιεί. To αυτοσχέδιο one man show ντοκιμαντέρ που έκανε τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν να δηλώσει ότι ήταν το πιο απίστευτο φιλμ που είχε δει ποτέ.

    Ο Προμηθευτής / The Connection

    Ο Προμηθευτής / The Connection

    Μια παρέα μαύρων τζάνκι που περιμένουν τη δόση τους και ένας δυναστικός λευκός σκηνοθέτης που προσπαθεί να μετατρέψει την αγωνία τους σε θέαμα. Τους παρακολουθεί η δημιουργός, η οποία άλλαξε το ανεξάρτητο σινεμά μ' αυτό το ασυμβίβαστο διαμάντι, κερδίζοντας βραβείο στις Κάννες και μια θέση στην αιωνιότητα.

    Ρομπερτ Φροστ: Ενας Εραστής Φιλονικεί με τον Κόσμο / Robert Frost: A Lover's Quarrel with the World

    Ρομπερτ Φροστ: Ενας Εραστής Φιλονικεί με τον Κόσμο / Robert Frost: A Lover's Quarrel with the World

    Για χρόνια περιζήτητο και εκτός κυκλοφορίας, αντικείμενο μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης που επιτέλους δικαίωσε την Κλαρκ ως δημιουργό του, το βραβευμένο με Οσκαρ ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί ένα πανέμορφο πορτρέτο δημόσιας και ιδιωτικής ζωής με αντικείμενό του έναν από τους κορυφαίους ποιητές των αμερικανικών γραμμάτων.