Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

«Πλατεία Θεάτρου» - «Γιώργος Κουμεντάκης»

3/10/2015,20:15,ODEON Οπερα 2

«Πλατεία Θεάτρου»: Η μικρή πλατεία πίσω από την Βαρβάκειο Αγορά, δεν έχει πια το θέατρο, αλλά είναι από μόνη της θεατρική σκηνή. Εκεί μπορεί κανείς να δει την ίδια την Αθήνα σε φουλ «ρεπερτόριο».

«Γιώργος Κουμεντάκης»: Ο φημισμένος συνθέτη των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων μας ξεναγεί στα ομορφότερα σημεία της Τήνου και φωτίζει με τον ιδιαίτερο λόγο του το μουσικό του έργο.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ (2003)

Σκηνοθεσία: Ηλίας Δημητρίου - Χρήστος Γεωργίου

Η μικρή πλατεία πίσω από την Βαρβάκειο Αγορά μπορεί να μην έχει πια το θέατρο, είναι, όμως, από μόνη της θεατρική σκηνή, όπου μπορεί κανείς να δει την ίδια την πρωτεύουσα σε φουλ «ρεπερτόριο». Ντόπιοι ή μετανάστες όλων των τάξεων οι ήρωες της, ζωντανό ντεκόρ η Τράπεζα, το γκουρμέ μαγαζί, η ταβέρνα, η σχολή. Η εκπομπή “παρακολουθεί” τούτο το πολυπολιτισμικό θέατρο του παραλόγου με γνήσια ανθρωπολογική περιέργεια. 

ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ - Μελωδίες και Iσοκρατήματα (2012)

Διεύθυνση φωτογραφίας : Γιάννης Δασκαλοθανάσης
Σενάριο - Σκηνοθεσία : Κυριάκος Αγγελάκος

Ο φημισμένος συνθέτης των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων μας ξεναγεί στα ομορφότερα σημεία της Τήνου και φωτίζει με τον ιδιαίτερο λόγο του το μουσικό του έργο. Μιλάει για όσα τον εμπνέουν: τη σχέση του με τη μουσική παράδοση, τη φύση, τη θρησκεία και πώς τούτοι οι θεμέλιοι λίθοι της πνευματικής του συγκρότησης ενσωματώνονται στη μουσική του.   Hμερομηνία δημοσίευσης: 2015-09-13 08:53:30  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Αφιέρωμα στο «Παρασκήνιο»

  Αφιέρωμα στο «Παρασκήνιο»

  «Μαρίκα Νίνου» - «Μίλτος Σαχτούρης»

  «Μαρίκα Νίνου» - «Μίλτος Σαχτούρης»

  'Μαρίκα Νίνου': Ενας συγκινητικός φόρος τιμής και αγάπης στην εμβληματική ρεμπέτισσα, 52 χρόνια μετά το θάνατό της. 'Μίλτος Σαχτούρης': Δώδεκα χρόνια μετά το 'Ποιος είναι ο τρελός λαγός;', την ταινία του για τον Μίλτο Σαχτούρη, ο Λευτέρης Ξανθόπουλος επανήλθε για να ολοκληρώσει κινηματογραφικά την μοναδική του σχέση με τον ιδιότυπο ποιητή.

  «Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου» - «Νίκος Καρούζος»

  «Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου» - «Νίκος Καρούζος»

  'Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου': Ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος θυμάται τη συνεργασία του με τους Ιάκωβο Καμπανέλλη και Ντίνο Ηλιόπουλο και αφηγείται την περιπέτεια του γυρίσματος που κράτησε δύο σχεδόν χρόνια. 'Νίκος Καρούζος': Το ποιητικό έργο, οι φιλοσοφικές του αναζητήσεις και οι προσωπικές εξομολογήσεις συνθέτουν το πορτρέτο του αείμνηστου Έλληνα ποιητή και στοχαστή.

  «Κορνήλιος Καστοριάδης» - «Αλίκη Βουγιουκλάκη»

  «Κορνήλιος Καστοριάδης» - «Αλίκη Βουγιουκλάκη»

  'Κορνήλιος Καστοριάδης': Σε αυτή την εκπομπή επιχειρείται μια πρώτη γνωριμία με τον Έλληνα διανοούμενο και συγγραφέα, του οποίου η δύναμη του λόγου έχει παρομοιασθεί με βόμβα εν εκρήξει. 'Αλίκη Βουγιουκλάκη': Τo δεύτερο θρυλικό ντοκιμαντέρ της σειράς. Γυρισμένο το 1976, προβλήθηκε λογοκριμένο στην εποχή του. Εμείς θα το δούμε στην αυθεντική του μορφή. Θα προηγηθεί απονομή τιμητικών βραβείων στους δημιουργους της εκπομπής 'ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ', Λάκη Παπαστάθη και Τάκη Χατζόπουλο.

  «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» - «Μανόλης Αναγνωστάκης»

  «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» - «Μανόλης Αναγνωστάκης»

  'Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης': Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο του, η εκπομπή εξερευνά την αθέατη, αντιφατική, ιδιότροπη προσωπικότητα του μεγάλου λογοτέχνη. 'Μανόλης Αναγνωστάκης': Στη μία και μοναδική τηλεοπτική του εμφάνιση, ο Θεσσαλονικιός ποιητής, οι στίχοι του οποίου μελοποιήθηκαν από τους πιο ξακουστούς μας συνθέτες, μιλάει για τη ζωή του και τη λογοτεχνία.