Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

«Χλόη Ομπολένσκυ» - «Κώστας Αξελός»

29/9/2015,20:30,Δαναός 2

«Χλόη Ομπολένσκυ»: Ένα ακαταμάχητο ταξίδι στις σκηνές του ευρωπαϊκού θεάτρου και της όπερας τα τελευταία σαράντα χρόνια με οδηγό την διεθνούς φήμης σκηνογράφο-ενδυματολόγο.

«Κώστας Αξελός»: 1983: Για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, ο διεθνούς επίδρασης στοχαστής μιλάει για τη φιλοσοφία, τη δημοκρατία και την αριστερά.

ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΥ (2012)

Σκηνοθεσία - Σενάριο - Έρευνα: Γιώργος Σκεύας

Ένα ακαταμάχητο οδοιπορικό στις σκηνές του ευρωπαϊκού θεάτρου και της όπερας τα τελευταία σαράντα χρόνια με οδηγό την διεθνούς φήμης σκηνογράφο-ενδυματολόγο. Η εκπομπή μας ταξιδεύει τόσο στο Παρίσι, στα παρασκήνια των ετοιμασιών της όπερας “Διδώ και Αινείας”, όσο και στο Λονδίνο, την περίοδο που η Ομπολένσκυ φιλοτεχνούσε τα κοστούμια για τον “Ευγένιο Ονέγκιν” του Τσαϊκόφσκι στην Εθνική Όπερα της Αγγλίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΞΕΛΟΣ - "Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΞΕΛΟΣ" (1983)

Σκηνοθεσία - Σενάριο - Μοντάζ - Τάκης Χατζόπουλος

Παρατηρεί ότι στην εποχή μας «δεν υπάρχει ζήτηση σκέψης» και ότι «η μη ανάγκη σκέψης σήμερα συμβαδίζει με την κυρίαρχη τάξη και αταξία των πραγμάτων». Υπογραμμίζει τον περιορισμό του ανθρώπινου οράματος από τα κυρίαρχα κόμματα και επισημαίνει ότι «όσες φορές ο στοχαστής προσπάθησε να καλυφθεί κάτω από μια πολιτική στέγη, αυτή έπεφτε και τον πλάκωνε». 1983: Για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, ο διεθνούς επίδρασης διανοητής μιλάει για τη φιλοσοφία, τη δημοκρατία, την αριστερά. 

   Hμερομηνία δημοσίευσης: 2015-09-13 08:53:24  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Αφιέρωμα στο «Παρασκήνιο»

  Αφιέρωμα στο «Παρασκήνιο»

  «Μαρίκα Νίνου» - «Μίλτος Σαχτούρης»

  «Μαρίκα Νίνου» - «Μίλτος Σαχτούρης»

  'Μαρίκα Νίνου': Ενας συγκινητικός φόρος τιμής και αγάπης στην εμβληματική ρεμπέτισσα, 52 χρόνια μετά το θάνατό της. 'Μίλτος Σαχτούρης': Δώδεκα χρόνια μετά το 'Ποιος είναι ο τρελός λαγός;', την ταινία του για τον Μίλτο Σαχτούρη, ο Λευτέρης Ξανθόπουλος επανήλθε για να ολοκληρώσει κινηματογραφικά την μοναδική του σχέση με τον ιδιότυπο ποιητή.

  «Πλατεία Θεάτρου» - «Γιώργος Κουμεντάκης»

  «Πλατεία Θεάτρου» - «Γιώργος Κουμεντάκης»

  'Πλατεία Θεάτρου': Η μικρή πλατεία πίσω από την Βαρβάκειο Αγορά, δεν έχει πια το θέατρο, αλλά είναι από μόνη της θεατρική σκηνή. Εκεί μπορεί κανείς να δει την ίδια την Αθήνα σε φουλ 'ρεπερτόριο'. 'Γιώργος Κουμεντάκης': Ο φημισμένος συνθέτη των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων μας ξεναγεί στα ομορφότερα σημεία της Τήνου και φωτίζει με τον ιδιαίτερο λόγο του το μουσικό του έργο.

  «Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου» - «Νίκος Καρούζος»

  «Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου» - «Νίκος Καρούζος»

  'Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου': Ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος θυμάται τη συνεργασία του με τους Ιάκωβο Καμπανέλλη και Ντίνο Ηλιόπουλο και αφηγείται την περιπέτεια του γυρίσματος που κράτησε δύο σχεδόν χρόνια. 'Νίκος Καρούζος': Το ποιητικό έργο, οι φιλοσοφικές του αναζητήσεις και οι προσωπικές εξομολογήσεις συνθέτουν το πορτρέτο του αείμνηστου Έλληνα ποιητή και στοχαστή.

  «Κορνήλιος Καστοριάδης» - «Αλίκη Βουγιουκλάκη»

  «Κορνήλιος Καστοριάδης» - «Αλίκη Βουγιουκλάκη»

  'Κορνήλιος Καστοριάδης': Σε αυτή την εκπομπή επιχειρείται μια πρώτη γνωριμία με τον Έλληνα διανοούμενο και συγγραφέα, του οποίου η δύναμη του λόγου έχει παρομοιασθεί με βόμβα εν εκρήξει. 'Αλίκη Βουγιουκλάκη': Τo δεύτερο θρυλικό ντοκιμαντέρ της σειράς. Γυρισμένο το 1976, προβλήθηκε λογοκριμένο στην εποχή του. Εμείς θα το δούμε στην αυθεντική του μορφή. Θα προηγηθεί απονομή τιμητικών βραβείων στους δημιουργους της εκπομπής 'ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ', Λάκη Παπαστάθη και Τάκη Χατζόπουλο.

  «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» - «Μανόλης Αναγνωστάκης»

  «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» - «Μανόλης Αναγνωστάκης»

  'Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης': Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο του, η εκπομπή εξερευνά την αθέατη, αντιφατική, ιδιότροπη προσωπικότητα του μεγάλου λογοτέχνη. 'Μανόλης Αναγνωστάκης': Στη μία και μοναδική τηλεοπτική του εμφάνιση, ο Θεσσαλονικιός ποιητής, οι στίχοι του οποίου μελοποιήθηκαν από τους πιο ξακουστούς μας συνθέτες, μιλάει για τη ζωή του και τη λογοτεχνία.