Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

ΜΙΚΡΕΣ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ / MY LITTLE LOVES

Ο Ντάνιελ μεγαλώνει με τη γιαγιά του στην ύπαιθρο. Λίγο πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά, η μητέρα του τον παίρνει μαζί της στην πόλη. Όταν πια επιστρέψει, είναι φανερό πως έχει μεγαλώσει περισσότερο από τα υπόλοιπα αγόρια του χωριού. Ο Εστάς προσεγγίζει την έλξη που του ασκούσαν οι γυναίκες με μία σειρά από φαινομενικά ασήμαντα εφηβικά βιώματα, παραμένει ωστόσο αποστασιοποιημένος κι απολύτως καυστικός με τον ήρωά του. Ευλογημένες από τη φωτογραφία του Νέστορ Αλμέντρος, οι «Μικρές Αγαπημένες» αποτελούν υπόδειγμα αυτοβιογραφικού σινεμά και μια φιλοσοφημένη ματιά πάνω στην ενηλικίωση και τη μάχη των φύλων. Μαζί με τη «Μαμά και την Πουτάνα», ένα από τα πλέον κλασικά δίπτυχα του γαλλικού σινεμά.


ΓΑΛΛΙΑ / 1974 / ΕΓΧΡΩΜΟ / DCP / 118’ / ΓΑΛΛΙΚΑ

Ένα αγόρι μεγαλώνει στην γαλλική επαρχία. Έχει φίλους, αλλά είναι μοναχικός, επιζητά τα κορίτσια, αλλά σκοντάφτει στην μικροαστική νοοτροπία των κωμοπόλεων. Καλοκαιρινά έγχρωμο (από τον σπουδαίο Νέστορ Αλμέντρος) και ντεκουπαρισμένο κοφτά και χιουμοριστικά, το -θα έλεγε κανείς κάπως τολμηρά- πρίκουελ της «Μαμάς», είναι μια εντελώς άλλη ταινία, σε συζήτηση με τις ταινίες ενηλικίωσης ενός Τριφό ή ενός Φελίνι, αλλά, περισσότερο, σε αποσταγμένη προσωπική εξομολόγηση. Ο διάλογος, το χιούμορ, η αποφυγή κάθε βερμπαλισμού, η σπουδασμένη σεναριακή πυκνότητα και η ηθογραφικά λεπτομερής οπτική καταγραφή της επαρχιακής Γαλλίας, δεν το καθιστά απλώς ένα από τα 10 υποδειγματικότερα φιλμ «γαλλικότητας», αλλά και ένα κινηματογραφικό επίτευγμα λυπηρά άγνωστο υπό την βαριά σκιά του προκατόχου του. Η.Δ. 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jean Eustache
ΣΕΝΑΡΙΟ: Jean Eustache
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Néstor Almendros
ΜΟΝΤΑΖ: Françoise Belleville, Vincent Cottrell, Alberto Yaccelini
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Martin Loeb, Ingrid Caven, Jacqueline Dufranne, Jacques Romain

ΖΑΝ ΕΣΤΑΣ  (1938-1981)
Κεντρικό πρόσωπο της νουβέλ βαγκ, αν και ποτέ δεν ανήκε επίσημα σε αυτήν. Αυτοδίδακτος, βρέθηκε στην ομάδα των Cahiers du Cinema ως κριτικός κατά το τέλος της δεκαετίας του '50. Σκηνοθέτης πολλών ντοκιμαντέρ και μόνο δύο ταινιών μεγάλου μήκους, αυτοκτόνησε στο διαμέρισμά του στο Παρίσι λίγες μέρες πριν τα 43α του γενέθλια.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ 
1974 My Little Loves
1973 The Mother and the Whore



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αφιέρωμα στον Ζαν Εστάς