Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Ο Τζον ΜάκΕνρο στον Αστερισμό της Τελειότητας / John Mcenroe: In The Realm Of Perfection

«Το σινεμά ψεύδεται, τα σπορ ποτέ». Ξεκινώντας από τη διάσημη γκονταρική ρήση και με αφορμή τον θρυλικό τελικό του Ρολάν Γκαρός του '84, το αντισυμβατικό αυτό πορτρέτο ενός από τους πιο σημαντικούς και αμφιλεγόμενους αστέρες του τένις, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει με κινηματογραφικούς όρους το δαιμόνιο του Τζον ΜάκΕνρο. Προλογίζει ο αθλητικογράφος Γιάννης Κυφωνίδης.


ΓΑΛΛΙΑ | 2018 | ΕΓΧΡΩΜΟ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP | 95' | ΓΑΛΛΙΚΑ , ΑΓΓΛΙΚΑ

Συνδυάζοντας αυθεντικό υλικό από το Ρολάν Γκαρός, και με τη νοοτροπία των Cahiers du Cinema, το φιλμ απέχει έτη φωτός από ένα τυπικό αθλητικό πορτρέτο. Παίζει περισσότερο σαν ένα σινεφίλ δοκίμιο που ακροβατεί με τρομερή επιτυχία στη νοερή τομή τένις και κινηματογράφου. Ο δε ΜάκΕνρο μετατρέπεται σε έναν εξεζητημένο μελό ήρωα που ξεσπά απέναντι σε μια αδιόρατη αδικία.

Οι οπαδοί του οξύθυμου Αμερικανού τενίστα, πάντως, δεν πρόκειται να απογοητευτούν. Μόλις σιγήσει το θεωρητικό κείμενο, ξεδιπλώνεται ακέραια στο πανί η πιο χαρακτηριστική στιγμή της καριέρας του: ο τελικός με τον Λεντλ στο Ρολάν Γκαρός το '84, λίγο πριν ο ΜάκΕνρο ολοκληρώσει την καλύτερη σεζόν τενίστα στην ιστορία. Θ.Κ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Julien Faraut
ΣΕΝΑΡΙΟ: Julien Faraut
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Gil de Kermadec, Julien Faraut
ΜΟΥΣΙΚΗ: Serge Teyssot-Gay
ΜΟΝΤΑΖ: Andrei Bogdanov
ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ: John McEnroe, Ivan Lendl, Mathieu Amalric (voice-over)

JULIEN FARAUT
Γεννήθηκε στην Κολόμπ της Γαλλίας το 1978. Το 2000 πήρε μεταπτυχιακό στην Ιστορία. Έχει δουλέψει στο Γαλλικό Αθλητικό Ινστιτούτο για 15 χρόνια, κάτι που έχει αξιοποιήσει στη δημιουργία ταινιών που διαπλέκουν αθλητισμό, σινεμά και τέχνη.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2018 John McEnroe: In the Realm of Perfection
2013 Un Regard Neuf Sur Olympia 52



        Δείτε επίσης στην κατηγορία: ICONS