Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Το Βλέμμα του Όρσον Γουέλς / The Eyes Of Orson Welles

29/9/18, 17:30, Δαναός 1

Όταν η κόρη του Όρσον Γουέλς αποφασίζει να φέρει για πρώτη φορά στο φως τα αρχεία του πατέρα της, ένας από του πιο ενδιαφέροντες σύγχρονους ντοκιμαντερίστες δέχεται την πρόκληση να προσεγγίσει τον μέγιστο σκηνοθέτη μέσα από καλλιτεχνικές του πτυχές που μας ήταν άγνωστες μέχρι πρότινος. Στην πορεία καταλήγει σε ένα λατρευτικό φόρο τιμής ο οποίος όχι μόνο εισχωρεί στο μυαλό μιας ιδιοφυίας, αλλά και καταφέρνει να μας πείσει να αντικρίσουμε τον Γουέλς με άλλα μάτια. 


ΗΝ . ΒΑΣΙΛΕΙΟ | 2018 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 115' | ΑΓΓΛΙΚΑ

Ο Μαρκ Κάζινς ανοίγει το άγνωστο μέχρι σήμερα αρχείο με τις ζωγραφιές, τα σκίτσα και τα σχέδια του μεγάλου Όρσον Γουέλς. Η έρευνά του στέκεται αφορμή για ένα ακόμη υπερατλαντικό ταξίδι στα μέρη που έζησε και δημιούργησε ο Γουέλς, αλλά και έναυσμα για έναν υπερβατικό διάλογο μεταξύ τους. Μια κουβέντα σε δεύτερο πρόσωπο, που εκτυλίσσεται ποιητική αδεία στην ατόφια κινηματογραφική ενδοχώρα που ορίζουν πλάνα και σκηνές της φιλμογραφίας του.

Κάπως έτσι, αόριστα σκίτσα μετατρέπονται στα χαμένα κομμάτια του παζλ μιας πελώριας καριέρας, όπως για παράδειγμα όταν σχέδια προορισμένα για σαιξπηρικές μεταφορές, πραγματώνονται τελικά στη «Δίκη» και τον «Άρχοντα του Τρόμου». Ένα οπτικό δοκίμιο και μια απαιτητική σινεφίλ άσκηση που πρέπει ήδη να λογίζεται σαν πολύτιμο συμπλήρωμα σε κάθε μονογραφία του Γουέλς. Θ.Κ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Mark Cousins
ΣΕΝΑΡΙΟ: Mark Cousins
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Mark Cousins
ΜΟΥΣΙΚΗ: Matt Regan
ΜΟΝΤΑΖ: Timo Langer
ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ: Mark Cousins, Beatrice Welles, Orson Welles

MARK COUSINS
Βορειοϊρλανδός σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Ξεκίνησε με τηλεταινίες για τον νεοναζισμό, τον Ίαν Χάμιλτον Φίνλεϊ και το ιρανικό σινεμά. Το 2012 ήταν υποψήφιος στα London Awards for Art and Performance και για το βραβείο Screen International.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
2018 The Eyes of Orson Welles
2015 I Am Belfast
2014 Life May Be
2009 The First Movie        Δείτε επίσης στην κατηγορία: ICONS