Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

  Αρχείο : 20o AIFF 2014

 • Αρχιτεκτονική + Σινεμά

  Σε μία εποχή όπου οι πόλεις ανά τον κόσμο ανταγωνίζονται πλέον σε επίπεδο πολιτιστικό και αναθέτουν πολυδάπανες κατασκευές σε διεθνείς αρχιτέκτονες, η Αθήνα του 2014, πόλη-ιστορικό σύμβολο, συμμετέχει και εγγράφεται στον κατάλογο με την ανέγερση κτηρίων πολιτιστικών υποδομών τα οποία αποτελούν δείγματα κύρους και ανάπτυξης και πόλους έλξης και προσέγγισης τουριστών.

  Οι ευφάνταστες, ποικίλες φόρμες των κτηρίων προδιαγράφουν ένα νέο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο, ιδανικά προερχόμενο τόσο από τη γνωριμία με τον τόπο και την ίδια την πόλη όσο και από τις σύγχρονες ανάγκες που καλείται να επιλύσει.

  Το αρχιτεκτονικό αφιέρωμα του Φεστιβάλ, με ενεργά στραμμένο βλέμμα στην εξέλιξη της πόλης της Αθήνας, καλείται μέσα από τη σκιαγράφηση πορτρέτων αρχιτεκτόνων, αλλά και μέσα από την ευχάριστα λεπτομερή καταγραφή εμβληματικών κτηρίων πολιτιστικών υποδομών, να παρουσιάσει τις πολλαπλές παραμέτρους των αρχιτεκτονικών προσεγγίσεων και λύσεων.

  Στη σύγχρονη εποχή της εικόνας, τίποτε δεν θα μπορούσε να αφηγηθεί καλύτερα από το φιλμ ένα κτήριο και τον δημιουργό του.

  Το φιλμ αιχμαλωτίζει τον χρόνο και την κίνηση, προσδιορίζει δικούς του χώρους, μέσα από το κάδρο, το φως, τη σκιά και τις υφές, ενώ αποτελεί το καλύτερο εργαλείο προσέγγισης αλλά και προβολής της αρχιτεκτονικής ώστε να γίνεται αντιληπτή από το ευρύ κοινό.

  Ο Ζαν Ντουβέλ σημειώνει ότι «Η αρχιτεκτονική υφίσταται, όπως και ο κινηματογράφος, μέσα από τη διάσταση του χρόνου και της κίνησης».

  Ο φιλμικός χώρος δεν υπολείπεται καθόλου του αρχιτεκτονικού τον οποίο προβάλλει, ενώ παράλληλα σκηνοθετεί και επαναδιατυπώνει την ίδια την αρχιτεκτονική. Ο θεατής με τη σειρά του, αναγνώστης και ερασιτέχνης της αρχιτεκτονικής, έχει στη διάθεσή του ένα ιδανικό μουσείο πορτρέτων και έργων που θα ήταν πολύ δύσκολο να τα ομαδοποιήσει και να τα γνωρίσει με άλλο τρόπο.

  Το συνδετικό στοιχείο των δύο μορφών τέχνης, αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου, αλλά και η μοναδική απόλαυση της αρχιτεκτονικής στην οθόνη, αποτελούν το κυρίως νήμα της επιλογής των ντοκιμαντέρ και ταινιών του πρωτοεμφανιζόμενου αυτού αφιερώματος.

  Άννα Σκιαδά
  αρχιτέκτων • Ναοί του Πολιτισμού 3D

  Τι θα έλεγαν τα κτίρια για μας, εάν μπορούσαν να μιλήσουν; Σε αυτό το αρχιτεκτονικού και φιλοσοφικού ενδιαφέροντος ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει το ντοκιμαντέρ 'Cathedrals of Culture» ...

 • Σχέδια του Φρανκ Γκέρι

  Αφορμή για το πρώτο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του Σίντνεϊ Πόλακ στάθηκε η μακρόχρονη φιλία του σκηνοθέτη με τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι. Ο Γκέρι αγαπά με πάθος τα σκίτσα ...

 • Ο Αρχιτέκτονάς Μου

  Μια ιστορία έρωτα και τέχνης, προδοσίας και συγχώρεσης, στην οποία ο Ναθάνιελ Καν, νόθος γιος του θρυλικού αρχιτέκτονα Λούις Ι. Καν, με κίνητρο τα συναισθήματά του, ξεκινά ένα επικό ταξίδι πέντε ...

 • Αρχιτεκτονική + Σινεμά - Μικρού Μήκους

  Η συγκεκριμένη σειρά ντοκιμαντέρ τοποθετεί τον θεατή, κάθε φορά, μπροστά σε ένα κτήριο και τον προκαλεί να παρατηρήσει τη μορφή του, τις όψεις, την υφή των τοίχων, τη διαφάνεια της πρόσοψης, το ...