Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

ΦΑΟΥΣΤ / FAUST: A GERMAN FOLKTALE

Τελευταία δημιουργία που γύρισε ο Μούρναου στη χώρα του και ίδιας αξίας με το «Νοσφεράτου» και την «Αυγή», τα δύο αδιαφιλονίκητα αριστουργήματά του (και από τις σημαντικότερες ταινίες που έγιναν ποτέ), η θεαματική αυτή κινηματογραφική εκδοχή στον λογοτεχνικό μύθο του «Φάουστ» επιδεικνύει ανάλογο εικαστικό μεγαλείο, παρόμοια σκηνοθετική διάνοια, και αποτελεί ιδανική αισθητική σύνοψη του συγκλονιστικού κινήματος που υπήρξε στο σινεμά ο γερμανικός εξπρεσιονισμός (τον οποίο αποθέωσε και μελέτησε σε βάθος η Λότε Άισνερ). Συνοδευτική προβολή με την ταινία «Λότε Άϊσνερ - Ένας Τόπος, Πουθενά / Lotte Eisner - A Place. Nowhere / Lotte Eisner, Aucun Lieu, Nulle Part». 


ΓΕΡΜΑΝΙΑ | 1926 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 106’ | ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

95 χρόνια μας χωρίζουν από την τελευταία γερμανική ταινία ενός εκ των μεγίστων του μεσοπολεμικού κινηματογράφου. Χρόνος που αρκεί να αποτρέψει πολλούς. Ίσως λόγω της αρχαϊκής ευκρίνειας, του απόντος χρώματος ή της σπασμωδικής κίνησης. Η αλήθεια είναι ότι αν βλέπει κανείς σινεμά για την ευκρίνεια, το χρώμα και τα καρέ ανά δευτερόλεπτο, δεν θα χάσει τίποτα απουσιάζοντας από μια μεγάλη στιγμή των Νυχτών μας. Οι υπόλοιποι θα είμαστε εκεί.

Για την κορυφαία στιγμή του Σινεμά της Βαϊμάρης, προτού χαθεί στον εκπατρισμό των δημιουργών της και τη ναζιστική έφοδο. Για την τελευταία αυθεντική ακμή του ρεύματος του Εξπρεσιονισμού. Για την ύστατη γερμανική στιγμή του Φ.Β. Μούρναου στην θεμελιώδη για το δυτικό πνεύμα αφήγηση του Φάουστ εναντίον του Μεφιστοφελή. Απόλυτο σινεμά, αυτονόητα μέγιστης ιστορικής σημασίας. Η.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: F. W. Murnau
ΣΕΝΑΡΙΟ: Gerhart Hauptmann, Hans Kyser
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Carl Hoffmann
ΜΟΥΣΙΚΗ: Werner Richard Heymann
ΜΟΝΤΑΖ: Elfi Böttrich
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Gösta Ekman, Emil Jannings, Camilla Horn, Frida Richard, William Dieterle, Yvette Guilbert, Eric Barclay, Hanna Ralph, Werner Fuetterer

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΒΙΛΧΕΛΜ ΜΟΥΡΝΑΟΥ (1888 – 1931)
Γερμανός δημιουργός, γιγάντια μορφή της 7ης Τέχνης. Σπούδασε Φιλολογία, Ιστορία Τέχνης και Λογοτεχνία στο Βερολίνο και την Χαϊδελβέργη. Υπηρέτησε στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και αμέσως μετά ίδρυσε το δικό του κινηματογραφικό στούντιο. Το 1926 μετανάστευσε στο Χόλιγουντ όπου και υπέγραψε τρεις ταινίες πριν τον πρόωρο θάνατό του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
1927 
Sunrise: A Song of Two Human
1926 Faust: A German Folktale
1922 Nosferatu, a Symphony in Horror
1921 Journey Into the Night



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ειδικές Προβολές

        ΕΓΩΙΣΤΕΣ / SELFISH

        ΕΓΩΙΣΤΕΣ / SELFISH

        27/09/2021, 18:00, ΔΑΝΑΟΣ

        ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ / CLEAN CITIES

        ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ / CLEAN CITIES

        1/10/2021, 18:30, ΤΡΙΑΝΟΝ