Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

239 ταινίες, το «μυστικό» και ο Γκασπάρ Νοέ στην Ελλάδα! Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου των 21ων Νυχτών Πρεμιέρας

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, αποκάλυψε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου όλα τα μυστικά και τις εκπλήξεις του φετινού προγράμματος!

Στον ΙΑΝΟ, πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε αναλυτικά το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, Ορέστη Ανδρεαδάκη. Στη συνέντευξη Τύπου, παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών, Μαρία Μπόμπολα και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δ. Αθηναίων, Χρήστος Τεντόμας, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με το Athens Open Air Film Festival αλλά και της πολυετούς στήριξης των Νυχτών Πρεμιέρας στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης των Αθηνών.

Επιπλέον, πλήθος εκπροσώπων του καλλιτεχνικού χώρου όπως oι σκηνοθέτες Παντελής Βούλγαρης και Λάκης Παπαστάθης ο εικαστικός Δημήτρης Αληθεινός και οι ηθοποιοί: Γιάννης Κοκιασμένος, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Απόστολος Τότσικας, Τάσος Νούσιας, Ευγενία Δημητροπούλου, Σοφία Γεωργοβασίλη και Σωκράτης Αλαφούζος.

Η ομάδα του «Short Fuse»: Απόστολος Τότσικας, ο σκηνοθέτης Ανδρέας Λαμπρόπουλος, ο παραγωγός Κωνσταντίνος Μουτσινάς και η Ευγενία Δημητροπούλου

Το παρόν έδωσαν τέλος εκπρόσωποι συνεργαζόμενων Πρεσβειών και σημαντικών πολιτιστικών φορέων όπως της Ελληνικής Ακαδημίας Κιν/φου, του Ελληνικού Κέντρου Κιν/φου, της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, του Ιδρύματος Νιάρχου και της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής καλωσόρισε το κοινό, εκ μέρους του Εταιρίας Πήγασος, του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, το οποίο εδώ και 26 χρόνια αποτελεί τη κεντρική δεξαμενή μιας μεγάλης σειράς κινηματογραφικών εκδηλώσεων, αλλά και του site www.cinemagazine.gr

Κάνοντας αναφορά στη μεγάλη επιτυχία του 5oυ Athens Open Air Film Festival, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες και παρουσιάζοντας την αφίσα του φετινού Φεστιβάλ, ο κος Ανδρεαδάκης ξεκίνησε με το Athens Film Lab, το νέο παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ - ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης, παραγωγής, και networking, ένα εργαστήριο επεξεργασίας κινηματογραφικών ιδεών και σεναρίων για μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες - επισημαίνοντας οτι είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που δεν εστιάζει μόνο στην εκπαίδευση και την χρηματοδότηση, αλλά και στην εξωστρέφεια, των Ελλήνων κινηματογραφιστών και της Αθήνας ως ευρωπαϊκής σινεφίλ μητρόπολης και τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα industry meeting στην πρωτεύουσα.

Ξεκινώντας την παρουσίαση του φετινού προγράμματος που περιλαμβάνει 239 ταινίες από κάθε γωνιά του κόσμου, αναφέρθηκε χωριστά στο Ελληνικό Τμήμα του Φεστιβάλ και στις 102 μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους ταινίες, εντός και εκτός διαγωνιστικών προγραμμάτων. Παρουσίασε τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, τις επιτροπές που θα απονείμουν τα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών Ελληνικών Ταινιών και τα Βραβεία Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους καθώς και το αφιέρωμα στην εμβληματική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ”.

Παρουσιάζοντας τις ταινίες Έναρξης («ΝΙΟΤΗ» του Πάολο Σορεντίνο) και Λήξης, («ΝΤΙΠΑΝ» του Ζακ Οντιάρ - Χρυσός Φοίνικας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών,) αναφέρθηκε ξεχωριστά σε κάθε ένα από τα τμήματα του φετινού Φεστιβάλ. Το Διεθνές Διαγωνιστικό, με 12 ταινίες που διεκδικούν την ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ, το τμήμα Μουσική και Φιλμ με 8 εξαιρετικές μουσικές ταινίες -εντός και εκτός διαγωνιστικού- τα Ντοκιμαντέρ (φέτος περισσότερα από κάθε άλλη φορά), τις Μεταμεσονύχτιες Προβολές, τις Ειδικές Προβολές, τα φετινά Αφιερώματα σε 4 κορυφαίους σκηνοθέτες και τις 20 Πρεμιέρες, ανάμεσα στις οποίες συναντάμε μερικές από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της φετινής χρονιάς. Μία από αυτές, η βραβευμένη στις Κάννες «Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ» του Στεφάν Μπριζέ, ορίζει και την φετινή ενότητα ΕΥΡΩΠΗ ΕΤΟΣ ΜΗΔΕΝ στην οποία θα δούμε ταινίες που αντικατοπτρίζουν την σκληρή πραγματικότητα της σημερινής Ευρώπης.

O Χρήστος Τεντόμας, Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δ. Αθηναίων

Στα πλαίσια της μεγάλης φετινής θεματικής ενότητας για την σχέση των εικαστικών και του κινηματογράφου με τίτλο «Moving Future» ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής ευχαρίστησε τον εικαστικό Δημήτρη Αληθεινό, για την επιλογή ταινιών μεσαίου και μικρού μήκους στις οποίες παρατηρούμε την όσμωση των τεχνών και αναφέρθηκε στις προβολές σε συνεργασία με την Μπιενάλε της Αθήνας και την ειδική προβολή για την Ντοκουμέντα, την μεγαλύτερη έκθεση εικαστικών στο κόσμο.

Ακόμα, ο κος Ανδρεαδάκης, αποκάλυψε και την μυστική λέξη που κρύβεται κάθε χρόνο στην αφίσα του Φεστιβάλ και η οποία φέτος είναι «Το Μυστικό» Η φετινή εικαστική παρέμβαση του Φεστιβάλ επιχειρεί να καταγράψει την διαδικα­σία της απόκρυψης και της κοινοποίησης. Αποτελείται από έξι κατασκευές εμπνευσμένες από το «Κινητοσκόπιο» του Τόμας Εντισον τις οποίες σχεδίασε η εικαστικός Κλειώ Γκιζελή και επιμελή­θηκε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης και οι οποίες θα εί­ναι τοποθετημένες και στις τέσσερις αίθουσες των προβολών καθ' όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ. Μέσα από ένα «ματάκι», ο θεατής θα ανακαλύπτει το μυστικό που κρύβουν. Ειδική αναφορά έγινε στην προβολή της ταινίας «ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ» του Παντελή Βούλγαρη, την πρώτη καθολικά προσβάσιμη προβολή που θα έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία. Η ειδική αυτή προβολή για τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση θα έχει επίσης και ελληνικούς υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους (SDH) καθώς και ακουστική περιγραφή που έχει γίνει από εξειδικευμένη εταιρεία.

Τέλος, ο κος Ανδρεαδάκης αποκάλυψε και την έκπληξη της φετινής διοργάνωσης. Το LOVE - η προκλητική ερωτική Οδύσσεια του Γκασπάρ Νοέ, που γυρίστηκε σε εκθαμβωτικό 3D - μπαίνει στο πρόγραμμα την τελευταία στιγμή και θα προβληθεί ως ειδική φεστιβαλική avant premiere σε συνεργασία με την εταιρεία Hollywood Entertainment, την ερχόμενη Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ, παρουσία του σκηνοθέτη. Η είσοδος θα γίνει με προσκλήσεις που θα διανεμηθούν από το cinemagazine.gr.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, ευχαριστώντας τον ΟΤΕ TV, μεγάλο χορηγό του Φετινού Φεστιβάλ, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και όλους τους υποστηρικτές, χορηγούς και χορηγούς επικοινωνίας, ευχήθηκε καλό Φεστιβάλ και έδωσε ραντεβού στις αίθουσες από στις 23 Σεπτεμβρίου.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ & ΚΑΡΤΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Η προπώληση των καρτών διαρκείας του φεστιβάλ συνεχίζεται, στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24, 1ος όροφος), 11.00 – 18.00.
Η είσοδος στις προβολές θα γίνεται αυστηρά με την επίδειξη της κάρτας, απόδειξη αγοράς της και του μηδενικού εισιτηρίου (απόδειξη αγοράς).
Η προπώληση των μεμονωμένων εισιτηρίων ξεκινά σήμερα Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες www.cinemagazine.gr & www.aiff.gr

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Εισιτήρια:
Πρωινές προβολές: 4€
Απογευματινές προβολές, πριν τις 19:55: 5€
Βραδινές προβολές, από τις 20.00: 6 €

Κάρτες Διαρκείας:
Κάρτα 5 προβολών: 20€ - ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ!
Κάρτα 10 προβολών: 35€
Κάρτα 20 προβολών: 60€
Οι κάτοχοι καρτών 20 προβολών έχουν τη δυνατότητα κράτησης μίας ατομικής πρόσκλησης για την Τελετή Έναρξης.

   Hμερομηνία δημοσίευσης: 2015-09-16 16:28:27  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  «Στιγμιότυπα»: Οι 29ες Νύχτες Πρεμιέρας σας προσφέρουν σε επετειακή προβολή την καλύτερη αμερικανική ταινία της δεκαετίας του '90

  «Στιγμιότυπα»: Οι 29ες Νύχτες Πρεμιέρας σας προσφέρουν σε επετειακή προβολή την καλύτερη αμερικανική ταινία της δεκαετίας του '90

  Αύριο Κυριακή 1η Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ, το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας επαναφέρει για μια μοναδική προβολή στο σινεμά το αριστούργημα του Ρόμπερτ Όλτμαν. Και μάλιστα πρόκειται για επετειακή προβολή, με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του. Μην το χάσετε.

  Οι Κριτικές Επιτροπές των Διεθνών τμημάτων του 29ου ΔΦΚΑ Νύχτες Πρεμιέρας

  Οι Κριτικές Επιτροπές των Διεθνών τμημάτων του 29ου ΔΦΚΑ Νύχτες Πρεμιέρας

  Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας καλωσορίζει τις κριτικές επιτροπές των διεθνών τμημάτων με προέδρους τον έγκριτο κριτικό κινηματογράφου των Variety, Guardian Γκάι Λοτζ (Διεθνές Διαγωνιστικό) και την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Docaviv, Κάριν Ρίβκιντ Σεγκάλ (Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ).

  29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Οι «Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη σε επετειακή προβολή

  29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Οι «Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη σε επετειακή προβολή

  Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζει με ιδιαίτερη συγκίνηση την επετειακή προβολή 10 χρόνων του κύκνειου άσματος του αγαπημένου σκηνοθέτη και συναδέλφου Νίκου Τριανταφυλλίδη 'Οι Αισθηματίες' την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στο ΑΣΤΟΡ (20:00) παρουσία των ηθοποιών και λοιπών συντελεστών.

  Masterclass Φατίχ Ακίν και δωρεάν ειδικές προβολές στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας

  Masterclass Φατίχ Ακίν και δωρεάν ειδικές προβολές στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας

  Ένας αγαπημένος δημιουργός δίνει mastersclass με αντικείμενο τη σκηνοθεσία και αυτή είναι μόνο μία από τις παράλληλες εκδηλώσεις και τις ειδικές προβολές με ελεύθερη είσοδο που σας περιμένουν στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας.

  Welcome to the Pleasuredome: Οι άγριες κινηματογραφικές μέρες (και νύχτες) του θρυλικού Scala στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας

  Welcome to the Pleasuredome: Οι άγριες κινηματογραφικές μέρες (και νύχτες) του θρυλικού Scala στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας

  14 ταινίες που καθρεφτίζουν τα 14 χρόνια λειτουργίας της θρυλικότερης κινηματογραφικής αίθουσας του Λονδίνου, θα προβληθούν σε ένα αφιέρωμα για την απόλαυση του σινεμά και την ευτυχία της αίθουσας.

  29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Συγκινητική τελετή έναρξης με «Past Lives» και Αλμοδόβαρ

  29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Συγκινητική τελετή έναρξης με «Past Lives» και Αλμοδόβαρ

  Με λαμπερές παρουσίες και σύνθημα την αγάπη (και τις πολλαπλές μορφές της στη ζωή μας) πραγματοποιήθηκε σε εορταστικό κλίμα και με αθρόα προσέλευση την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 η Τελετή Έναρξης του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στο Θέατρο ΠΑΛΛΑΣ.