Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Ανασκόπηση 2023 ή αλλιώς 12 μήνες Νύχτες Πρεμιέρας (και ΣΙΝΕΜΑ)

Αποχαιρετώντας την χρονιά που πέρασε, κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στα highlights των δράσεων και εκδηλώσεων των Νυχτών Πρεμιέρας, που πρόσφεραν με απέραντη αγάπη περισσότερες από 200 προβολές, κάποιες από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς αλλά και θρυλικές αγαπημένες δημιουργίες, σε παραπάνω από 80.000 θεατές. 

Υποσχόμαστε και το 2024, που θα γιορτάσουμε τα 30ά μας γενέθλια, να συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να γιορτάζουμε το σπουδαίο σινεμά, στον φυσικό του χώρο, την κλειστή και ανοιχτή κινηματογραφική αίθουσα και τη μαγεία της μεγάλης οθόνης.

Ιανουάριος 2023
ΖΑΝ ΝΤΙΛΜΑΝ, της Σαντάλ Ακερμαν, 3 sold out προβολές στο ΑΣΤΟΡ με την #1 ταινία όλων των εποχών σύμφωνα με την ψηφοφορία του Sight & Sound.

Φεβρουάριος 2023
ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΣΜΠΙΝΤΕΡ ΣΤΟΝ ΣΚΟΡΣΕΖΕ! Αφιέρωμα στον ΜΙΚΑΕΛ ΜΠΑΛΧΑΟΥΖ
Μια ξεχωριστή βραδιά σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen, αφιερωμένη στον Μίκαελ Μπάλχαουζ, έναν από τους κορυφαίους και πιο επιδραστικούς διευθυντές φωτογραφίας του σινεμά με την προβολή δύο θρυλικών ταινιών: τη σπάνια ΜΑΡΘΑ που ο ίδιος θεωρεί ως την καλύτερη δουλειά του στο πλευρό του Φασμπίντερ και το ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ, την εκπληκτική αφετηρία της μακροχρόνιας συνεργασίας του με τον Σκορσέζε.  

Μάρτιος 2023
ΑΓΡΙΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΤΟΥ ΣΙΡΙΛ ΚΟΛΑΡ  
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και το 23o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας συνεργάστηκαν σε μια αλησμόνητη επετειακή προβολή: 30 χρόνια μετά την πανελλήνια πρεμιέρα της, τη θυελλώδη κυκλοφορία της σε ολόκληρο τον κόσμο και τον πρόωρο θάνατο του σεναριογράφου, σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή της, μια από τις σπουδαιότερες queer δημιουργίες όλων των εποχών προβλήθηκε για μία βραδιά στην Αθήνα σε 35άρι φιλμ. 

Απρίλιος 2023
ΟΡΓΙΣΜΕΝΟ ΕΙΔΩΛΟ, ΕΝΤΑΣΗ και ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ: Τρεις sold out προβολές στο ΙΝΤΕΑΛ 
Οι  Νύχτες Πρεμιέρας παρουσίασαν το 4Κ ψηφιακά αποκατεστημένο «Οργισμένο Είδωλο» για μία και μοναδική προβολή στην Ελλάδα, σε πανελλήνια πρώτη προβολή την 4Κ Director's Definitive Edition της «ΕΝΤΑΣΗΣ» και τον «ΔΡΑΚΟΥΛΑ» του Κόπολα στην εντυπωσιακή 30th Anniversary Restoration του σε τρεις sold out προβολές που έγιναν στο Ιντεάλ με σκοπό την στήριξή του. 

Ιούνιος 2023
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ: LOCAL HEROES ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΠΙΟΠ
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), παρουσιάζει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σε τρία Μουσεία του Ιδρύματος το πρόγραμμα προβολών με τίτλο «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες: Local Heroes».

Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2023 
13o ATHENS OPEN AIR FILM FESTIVAL
* 4 μήνες προβολών
* 22 προβολές σε Αθήνα, Σέριφο και Μύκονο
* +10.000 θεατές
* Πανελλήνια προβολή του φετινού ΧΡΥΣΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ των Καννών με τη λαμπερή πρεμιέρα 
 του ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ της Ζιστίν Τριέ.

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2023 
29ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Προφεστιβαλική πρεμιέρα της νέας ταινίας του Γούντι Άλεν ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ, παρουσία του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη, σε προφεστιβαλική προβολή.

• +55.000 θεατές
• 3 Διαγωνιστικά Τμήματα (2 Διεθνή, 1 Εθνικό)
• 3 Κριτικές Επιτροπές και 15 Βραβεία
• 160 ταινίες 
• 80 πανελλήνιες πρεμιέρες
• 13 ημέρες προβολών σε 8 αίθουσες
• 31 προσκεκλημένοι από το εξωτερικό
• 11 παράλληλες εκδηλώσεις & πάρτυ

Δεκέμβριος 2023
«ZΩΝΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ»: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ-ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
Πανελλήνια πρεμιέρα της πολυσυζητημένης ταινίας του Τζόναθαν Γκλέιζερ σε ένα ιστορικά και αρχιτεκτονικά σημαντικό μνημείο της πόλης το οποίο για μία και μοναδική βραδιά μεταμορφώθηκε ώστε να φιλοξενήσει κινηματογραφική εγκατάσταση.

THE LAST PICTURE SHOW: 8 sold out συγκινητικές, αποχαιρετιστήριες προβολές  θρυλικών ταινιών για το ΙΝΤΕΑΛ
Αποχαιρετούμε την αγαπημένη μας αίθουσα, λίγο πριν το προγραμματισμένο κλείσιμό της στο τέλος του χρόνου, χωρίς να σταματάμε ποτέ να τονίζουμε την ανάγκη για διάσωση, διατήρηση και επαναλειτουργία όλων των ιστορικών κινηματογράφων του κέντρου της Αθήνας.
▪ 𝗦𝗘𝗩𝗘𝗡 (Digital Restoration) του Ντέιβιντ Φίντσερ
▪ 𝝩𝝖 𝝟𝝖𝝠𝝖 𝝥𝝖𝝞𝝙𝝞𝝖 | 𝗚𝗢𝗢𝗗𝗙𝗘𝗟𝗟𝗔𝗦 (4K Restoration) του Μάρτιν Σκορσέζε
• 𝝡𝝖𝝩𝝞𝝖 𝝚𝝦𝝡𝝜𝝩𝝞𝝟𝝖 𝝟𝝠𝝚𝝞𝝨𝝩𝝖 | 𝗘𝗬𝗘𝗦 𝗪𝗜𝗗𝗘 𝗦𝗛𝗨𝗧 (Digital Restoration) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ
• 𝝜 𝝨𝝞𝝮𝝥𝝜 𝝩𝝮𝝢 𝝖𝝡𝝢𝝮𝝢 | 𝗧𝗛𝗘 𝗦𝗜𝗟𝗘𝗡𝗖𝗘 𝗢𝗙 𝗧𝗛𝗘 𝗟𝗔𝗠𝗕𝗦 (30th Anniversary 4K Restoration) του Τζόναθαν Ντέμι
• 𝝥𝝤𝝠𝝪 𝝨𝝟𝝠𝝜𝝦𝝤𝝨 𝝘𝝞𝝖 𝝢𝝖 𝝥𝝚𝝝𝝖𝝢𝝚𝝞 | 𝗗𝗜𝗘 𝗛𝗔𝗥𝗗 (4K Restoration) του Τζον ΜακΤίρναν  (σε συνεργασία με το MIDNIGHT EXPRESS)
• 𝗣𝗨𝗟𝗣 𝗙𝗜𝗖𝗧𝗜𝗢𝗡 (4K Restoration) του Κουέντιν Ταραντίνο
• 𝝤 𝝟𝝪𝝢𝝜𝝘𝝤𝝨 | 𝗣𝗥𝗘𝗗𝗔𝗧𝗢𝗥 (4K Restoration) του Τζον ΜακΤίρναν (σε συνεργασία με το MIDNIGHT EXPRESS)

Σας ευχαριστούμε για την αγάπη και την πίστη!
Και του χρόνου μαζί μπροστά από τα φώτα της μεγάλης οθόνης.  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2023-12-29 14:37:39  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν το ολοκαίνουργιο, 30th Anniversary Restoration της «Συνέντευξης με έναν Βρυκόλακα» σε αποκλειστική προβολή

  Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν το ολοκαίνουργιο, 30th Anniversary Restoration της «Συνέντευξης με έναν Βρυκόλακα» σε αποκλειστική προβολή

  Ταυτόχρονα με την επανέκδοσή της στις αίθουσες του εξωτερικού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλεί να δείτε σε αποκλειστική προβολή τη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΒΡΥΚΟΛΑΚΑ του Νιλ Τζόρνταν, για πρώτη φορά στη χώρα μας με την ολοκαίνουργια ψηφιακή κόπια που έγινε για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία της. Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ 1.

  Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν τη θρυλική «Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ σε 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση

  Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν τη θρυλική «Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ σε 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση

  Τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζει μια από τις καλύτερες ταινίες φαντασίας όλων των εποχών όπως δεν την έχετε (ξανα)δει: για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε πρόσφατη 4Κ ψηφιακή κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, με αφορμή την επέτειο 40 ετών από την πρώτη κυκλοφορία της, η 'Απειλή' του Τζον Κάρπεντερ προβάλλεται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ.

  Οι Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλούν να διαλευκάνετε το «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ»

  Οι Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλούν να διαλευκάνετε το «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ»

  Τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζει τα σαββατιάτικα κινηματογραφικά ραντεβού του στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ με μια από τις καλύτερες ταινίες του σπουδαίου Ρόμπερτ Όλτμαν και ολόκληρης της δεκαετίας των 00ς: βραβευμένο με Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, και υποψήφιο για 6 ακόμα χρυσά αγαλματίδια, το 'Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ φιλοξενείται για μία και μοναδική προβολή με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια, το ερχόμενο Σάββατο 3 Φεβρουαρίου.

  Οι Νύχτες Πρεμιέρας στα Όσκαρ!

  Οι Νύχτες Πρεμιέρας στα Όσκαρ!

  And the Oscar goes to... Νύχτες Πρεμιέρας! Εννιά ταινίες που προβλήθηκαν στις πρόσφατες Νύχτες Πρεμιέρας διεκδικούν 27 Όσκαρ στην 96η Τελετή Απονομής της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

  Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν τα γενέθλια του Ντέιβιντ Λιντς με «ΧΑΜΕΝΗ ΛΕΩΦΟΡΟ» σε 4Κ ψηφιακή κόπια

  Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν τα γενέθλια του Ντέιβιντ Λιντς με «ΧΑΜΕΝΗ ΛΕΩΦΟΡΟ» σε 4Κ ψηφιακή κόπια

  Τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας μετακομίζει στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ τις sold out προβολές που γίνονταν μέχρι πρότινος στο ΙΝΤΕΑΛ και εγκαινιάζει τα σαββατιάτικα κινηματογραφικά ραντεβού του για το 2024 με τη 'Χαμένη Λεωφόρο'. Το θρυλικό νουάρ θρίλερ του Ντέιβιντ Λιντς θα προβληθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας στην ψηφιακή επεξεργασία που πρόσφατα επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

  Αντίο ΙΝΤΕΑΛ μας: 25 στιγμιότυπα από τη νύχτα που πέθανε το σινεμά

  Αντίο ΙΝΤΕΑΛ μας: 25 στιγμιότυπα από τη νύχτα που πέθανε το σινεμά

  Με μια μνημειώδη εκδήλωση ανυπολόγιστης συγκίνησης, που σηματοδοτεί ένα άδικο τέλος εποχής για την πιο αγαπημένη αίθουσα της Αθήνας: Έτσι έσβησε το ΙΝΤΕΑΛ ενώπιον περισσότερων από 800 θεατές, με δάκρυα στα μάτια, σαρωτικά χειροκροτήματα και την πεποίθηση όσων βρέθηκαν εκεί ότι συμμετείχαν σε μια ιστορική βραδιά. Το cinemagazine.gr σας μεταφέρει όσα συνέβησαν την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της τελευταίας προβολής που έγινε ποτέ στο (πλέον) αξέχαστο σινεμά της οδού Πανεπιστημίου 46.