Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Μικρού Μήκους από τις Νύχτες Πρεμιέρας και το Φεστιβάλ Δράμας στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

Για τρίτη χρονιά, οι βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύουν στο onassis.org και στο Onassis Channel στο YouTube.

Tο ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ συνεργάζεται ξανά με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και φέρνει στις οθόνες μας τις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν το 2021.

Οι ταινίες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μια ζωντανή απόδειξη ότι ο νέος ελληνικός κινηματογράφος βρίσκει τον τρόπο να επιβιώσει ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες. Οι βραβευμένες ταινίες, που θα μεταδοθούν ψηφιακά για μία εβδομάδα μέσα από την πλατφόρμα του onassis.org, ξεχώρισαν για την ιδιαίτερη ματιά τους σε κοινωνικά και υπαρξιακά θέματα του σήμερα, παρουσιάζοντας ιστορίες γεμάτες ιδέες, διαφορετικές απόψεις και βαθείς προβληματισμούς.

«Οι φετινές ταινίες που βραβεύτηκαν ξεχώρισαν για την ισχυρή οπτικοποίηση δυστοπικών κόσμων, την ανατρεπτική πρόζα, τη ζωντανή, ανήσυχη και γενναία σκιαγράφηση της νέας γενιάς». Κριτική Επιτροπή Εθνικού Διαγωνιστικού του Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας 2021.

«Η ελεύθερη γραφή των φετινών ταινιών και η έρευνά τους προς διαφορετικές κατευθύνσεις είναι ένα αισιόδοξο σημάδι σε μια εποχή που δείχνει να επιστρέφει σε πιο συντηρητικές μορφές έκφρασης». Κριτική Επιτροπή Εθνικού Διαγωνιστικού του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2021.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ και παρακολουθήστε τις ταινίες ΕΔΩ

Ανακαλύψτε τις Μεγάλες Ταινίες Μικρού Μήκους

Το σκοτάδι που πλανάται στους δρόμους της Αθήνας («Όλα τα πλάσματα της νύχτας» της Μέμης Κούπα). Η συμφιλίωση με την ενηλικίωση («Μετά το Μεσημέρι» του Αλέξη Κουκιά-Παντελή). Η ανάγκη του ανήκειν κόντρα στην έλξη για το άγνωστο (“Soul Food” του Νίκου Τσεμπερόπουλου). H ατομικότητα ενάντια στο «κοινό καλό» σε μια σκληρή και ανταγωνιστική κοινωνία («Brutalia, Εργάσιμες μέρες» του Μανώλη Μαυρή). Η σεξουαλική αφύπνιση μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία (“Horsepower” του Σπύρου Σκάνδαλου). Η μετανάστευση που οδηγεί στην εξαφάνιση («Το Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδου). Μια προσωπική στιγμή για έναν δύσκολο αποχαιρετισμό («Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα» της Βαγγελιώς Σουμέλη). Η αδελφική σχέση που χτίζει γέφυρες σε μια διατοπική κοινωνία (“Motorway 65” της Εύης Καλογηροπούλου). Τα πρώτα σκιρτήματα μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη («Αμυγδαλή» της Μαρίας Χατζάκου). Η συνάντηση δύο ασυνόδευτων ψυχών (“Souls All Unaccompanied” του Γιώργου Τελτζίδη). Ο μικρόκοσμος μιας αθηναϊκής γειτονιάς μέσα από τη ματιά μιας μεσήλικης γυναίκας («Από το μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη). Ένας φόρος τιμής στον Λευτέρη Βογιατζή (“Last Visit” του Σπύρου Αλιδάκη). Η γραφή του Χούλιο Κορτάσαρ σε έναν χώρο οικείο και ανοίκειο (“Cortázar” των Αργύρη Γερμανίδη και Κατερίνας Στράουχ). H ισορροπία μεταξύ ρεαλισμού και σκοτεινής φαντασίας (“Apallou” του Νίκου Αυγουστίδη). Τα τελευταία λεπτά πριν από την ιστορική ρίψη της κεντρικής πύλης του Πολυτεχνείου («Ο φοιτητής» του Βασίλειου Καλαμάκη). Μια τρυφερή συνάντηση με φόντο το αιώνιο τουριστικό ελληνικό καλοκαίρι (“A Summer Place” της Αλεξάνδρας Ματθαίου).

Ανακαλύψτε τα βραβεία

«Brutalia, Εργάσιμες μέρες» του Μανώλη Μαυρή
(Βραβείο «Χρυσός Διόνυσος» Καλύτερης Ταινίας, Onassis Film Development Grant, Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών «Ιουλία Σταυρίδου» στην Εύα Γουλάκου και Τιμητική Διάκριση Σκηνικών στη Δάφνη Καλογιάννη, στο Φεστιβάλ Δράμας / Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Ειδική Μνεία Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, στις Νύχτες Πρεμιέρας)

“Soul Food” του Νίκου Τσεμπερόπουλου
(Βραβείο Σκηνοθεσίας «Τώνια Μαρκετάκη» στον Νίκο Τσεμπερόπουλο και Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Απόλλωνα Σαρρή, στο Φεστιβάλ Δράμας)

“Horsepower” του Σπύρου Σκάνδαλου
(Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας στον Θωμά Τσιφτελή, στο Φεστιβάλ Δράμας / Βραβείο «Χρυσή Αθηνά» Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στην Ιωάννα Κολλιοπούλου, στις Νύχτες Πρεμιέρας)

«Το Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδου
(Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Βασίλη Κουτσογιάννη, στο Φεστιβάλ Δράμας)

“A Summer Place” της Αλεξάνδρας Ματθαίου
(Onassis Drama Queer Award και Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στη Μαίρη Μηνά, στο Φεστιβάλ Δράμας)

«Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα» της Βαγγελιώς Σουμέλη
(Βραβείο Σεναρίου στη Βαγγελιώ Σουμέλη, στο Φεστιβάλ Δράμας)

“Motorway 65” της Εύης Καλογηροπούλου
(Τιμητική Διάκριση Μοντάζ στον Χρήστο Γιαννακόπουλο και Τιμητική Διάκριση Ταινίας, στο Φεστιβάλ Δράμας)

«Αμυγδαλή» της Μαρίας Χατζάκου
(Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής στη Μαριλένα Ορφανού, στο Φεστιβάλ Δράμας)

«Από το μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη
(Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Onassis Film Development Grant, Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου στον Άρη Καπλανίδη, Ειδική Μνεία για Animation, στο Φεστιβάλ Δράμας / Βραβείο «Αργυρή Αθηνά» 2ης Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στις Νύχτες Πρεμιέρας)

“Last Visit” του Σπύρου Αλιδάκη
(Τιμητική Διάκριση για τον Ήχο στον Γιάννη Λούκο, στο Φεστιβάλ Δράμας)

«Όλα τα πλάσματα της νύχτας» της Μέμης Κούπα
(Τιμητική Διάκριση για τον Ήχο στον Στέφανο Ευθυμίου, στο Φεστιβάλ Δράμας)

“Apallou” του Νίκου Αυγουστίδη
(Εύφημος Μνεία, στο Φεστιβάλ Δράμας)

“Cortázar” των Αργύρη Γερμανίδη και Κατερίνας Στράουχ
(Ειδική Μνεία Φωτογραφίας, στο Φεστιβάλ Δράμας και στις Νύχτες Πρεμιέρας)

“Souls All Unaccompanied” του Γιώργου Τελτζίδη
(Τιμητική Διάκριση Ανδρικής Ερμηνείας στον Jouvany Guirguis, στο Φεστιβάλ Δράμας)

«Μετά το Μεσημέρι» του Αλέξη Κουκιά-Παντελή
(Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Ηλία Μουλά και Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στην Κατερίνα Ζησούδη, στις Νύχτες Πρεμιέρας)

«Ο φοιτητής» του Βασίλειου Καλαμάκη
(Εύφημος Μνεία, στο Φεστιβάλ Δράμας)

Οι ταινίες είναι διαθέσιμες από την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 στις 12:00 έως την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 στις 23:59.

CALL GREEK SHORT STORIES 2022

Θυμίζουμε ότι η υποβολή συμμετοχών για το Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους του των 28ων Νυχτών Πρεμιέρας έχει ήδη ξεκινήσει. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2022.

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συντονιστείτε στα site των aiff.gr και cinemagazine.gr και στις σελίδες μας στα social media: Facebook AIFFInstagramTwitter.



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2022-06-08 14:05:03



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    50 χρόνια «ΝΟΝΟΣ ΙΙ»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν τη σπουδαία επέτειο με 4Κ κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Κόπολα

    50 χρόνια «ΝΟΝΟΣ ΙΙ»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζουν τη σπουδαία επέτειο με 4Κ κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Κόπολα

    Τιμημένο με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Β' Αντρικού Ρόλου (Ρόμπερτ Ντε Νίρο), Διασκευασμένου Σεναρίου, Μουσικής και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, το μνημειώδες έπος του Φράνσις Φορντ Κόπολα συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζει τη σημαντική επέτειο με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, σε μια μοναδική προβολή-γεγονός που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε.

    «Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν το αριστούργημα-σοκ του Πίτερ Γκρίναγουεϊ χωρίς περικοπές

    «Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της»: Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν το αριστούργημα-σοκ του Πίτερ Γκρίναγουεϊ χωρίς περικοπές

    Θεωρήθηκε ανήθικο, σκανδαλώδες, σοκαριστικό. Σε αρκετές χώρες συνάντησε προβλήματα με τη λογοκρισία και στην Αμερική προβλήθηκε με τον χαρακτηρισμό 'Αυστηρώς Ακατάλληλο'. Τριάντα πέντε χρόνια μετά τη θυελλώδη κυκλοφορία της, οι ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ προβάλλουν την αριστουργηματική ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ στην πλήρη της εκδοχή και χωρίς περικοπές, για μία και μοναδική προβολή, το Σάββατο 30 Μαρτίου, στην αίθουσα CINOBO ΟΠΕΡΑ 1.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν το ολοκαίνουργιο, 30th Anniversary Restoration της «Συνέντευξης με έναν Βρυκόλακα» σε αποκλειστική προβολή

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν το ολοκαίνουργιο, 30th Anniversary Restoration της «Συνέντευξης με έναν Βρυκόλακα» σε αποκλειστική προβολή

    Ταυτόχρονα με την επανέκδοσή της στις αίθουσες του εξωτερικού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλεί να δείτε σε αποκλειστική προβολή τη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΒΡΥΚΟΛΑΚΑ του Νιλ Τζόρνταν, για πρώτη φορά στη χώρα μας με την ολοκαίνουργια ψηφιακή κόπια που έγινε για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία της. Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ 1.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν τη θρυλική «Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ σε 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν τη θρυλική «Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ σε 4Κ ψηφιακή αποκατάσταση

    Τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζει μια από τις καλύτερες ταινίες φαντασίας όλων των εποχών όπως δεν την έχετε (ξανα)δει: για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε πρόσφατη 4Κ ψηφιακή κόπια που επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, με αφορμή την επέτειο 40 ετών από την πρώτη κυκλοφορία της, η 'Απειλή' του Τζον Κάρπεντερ προβάλλεται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλούν να διαλευκάνετε το «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ»

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλούν να διαλευκάνετε το «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ»

    Τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζει τα σαββατιάτικα κινηματογραφικά ραντεβού του στην αίθουσα Cinobo ΟΠΕΡΑ με μια από τις καλύτερες ταινίες του σπουδαίου Ρόμπερτ Όλτμαν και ολόκληρης της δεκαετίας των 00ς: βραβευμένο με Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, και υποψήφιο για 6 ακόμα χρυσά αγαλματίδια, το 'Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ φιλοξενείται για μία και μοναδική προβολή με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια, το ερχόμενο Σάββατο 3 Φεβρουαρίου.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας στα Όσκαρ!

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας στα Όσκαρ!

    And the Oscar goes to... Νύχτες Πρεμιέρας! Εννιά ταινίες που προβλήθηκαν στις πρόσφατες Νύχτες Πρεμιέρας διεκδικούν 27 Όσκαρ στην 96η Τελετή Απονομής της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.