Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Αγάπη και Φιλία / Love and Friendship

27/9/2016, 19:15, Δαναός 1

Η κατεργάρα Λαίδη Σούζαν (από το ομώνυμο διήγημα της Τζέιν Οστιν) θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να βρει σύζυγο, πρώτα για την κόρη της και μετά για την ίδια, ώστε να διασφαλίσει την παραμονή τους στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις. Μια σπαρταριστή διασκευή από τον μετρ της πνευματώδους κωμωδίας, Γουίτ Στίλμαν, ο οποίος, έπειτα από πολλές αναφορές στις προηγούμενες ταινίες του, "συναντά" επιτέλους και επίσημα την αγαπημένη του συγγραφέα. Κλόι Σεβινί και Κέιτ Μπέκινσεϊλ συνωμοτούν ερμηνευτικά μαζί του.

Love and Friendship

Η Λαίδη Σούζαν Βέρνον έχει χηρέψει πρόσφατα και η κοινωνική της θέση κινδυνεύει. Για να τη διασφαλίσει είναι αναγκασμένη να αποκαταστήσει την κόρη της, αλλά να βρει κι έναν σύντροφο για την ίδια. Οι υποψήφιοι πρέπει να ανήκουν στα ανώτερα κοινωνικά κλιμάκια και φυσικά να είναι εύποροι, δεν μπορεί όμως να φλερτάρει ανοιχτά μαζί τους, καθώς το όλο σχέδιο κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Μια ακόμα σπαρταριστή στιγμή στην καριέρα του Γουίτ Στίλμαν, ο οποίος ήδη είχε εκφράσει την αγάπη του για το έργο της Τζέιν Όστιν μέσα από τις ταινίες που σκηνοθέτησε τη δεκαετία του '90 (κυρίως στο "Metropolitan") και εδώ τη "συναντά" επιτέλους και επίσημα, διασκευάζοντας με τη γνωστή πνευματώδη φινέτσα του ένα διήγημα που η συγγραφέας έγραψε σε μορφή επιστολών. Ο Στίλμαν κρατά το πρωτογενές υλικό της ιστορίας, το συμπληρώνει με οξύ χιούμορ και τον χαρακτηριστικό σχολιασμό του πάνω στις κοινωνικές τάξεις, και παραμένει επίκαιρος παρά το γεγονός ότι η ιστορία εκτυλίσσεται στα τέλη του 18ου αιώνα. Απολαυστική η Κέιτ Μπέκινσεϊλ, η οποία ξανασυναντά τον σκηνοθέτη, αλλά και την Κλοέ Σεβινί, δεκαοχτώ χρόνια μετά τη συνεργασία τους στις "Τελευταίες Μέρες της Ντίσκο". Γ. Β.

Σκηνοθεσία: Whit Stilman
Σενάριο: Whit Stilman
Φωτογραφία: Richard Van Oosterhout
Μουσική: Mark Suozz, Benjamin Esdraffo
Μοντάζ: Sophie Corra
Ηθοποιοί: Kate Beckinsale, Tom Bennett, Cloe Sevigny, Stephen Fry

Ιρλανδία, Κάτω Χώρες, Γαλλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο | 2016 | Έγχρωμο | DCP | 92' | Αγγλικά



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2016-09-12 05:36:08



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings

    Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ - Festival Darlings

    Julieta (ταινία έναρξης)

    Julieta (ταινία έναρξης)

    Η τυχαία συνάντηση μιας 50χρονης καθηγήτριας με μια παλιά της γνώριμο θα την σπρώξει να βάλει σε τάξη αξεδιάλυτα μυστήρια, ανοιχτά τραύματα και εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν τον άντρα που αγάπησε, την κόρη που έφερε στη ζωή, τους δικούς της γονείς και τον ίδιο της τον εαυτό. Ενας ύμνος στη γυναικεία φύση, από έναν σκηνοθέτη που ανέκαθεν αποθέωνε στο σινεμά του τις θηλυκές υπάρξεις της ζωής και του μυαλού του.

    Εκείνη / Elle (ταινία λήξης)

    Εκείνη / Elle (ταινία λήξης)

    Επειτα από τη βίαιη επίθεση που δέχεται από έναν άγνωστο, μια δυναμική γυναίκα εφευρίσκει απρόσμενους τρόπους προκειμένου να πάρει το Νόμο στα χέρια της και από θύμα να μετατραπεί σε θύτης. Η σκανδαλιάρικη και αρκούντως kinky επιστροφή του Πολ Βερχόφεν στη σκηνοθεσία αποτελεί το συναρπαστικό απόσταγμα της συνεργασίας ενός δημιουργού που δεν εκφοβίζεται εύκολα, μιας ηθοποιού που δεν διστάζει απέναντι στις προκλήσεις (Ιζαμπέλ Ιπέρ) και μιας απολαυστικά αμοραλιστικής ιστορίας που διασκεδάζει να φέρνει το κοινό της σε άβολη θέση.

    Όλες οι Άγρυπνες Νύχτες Μας / All These Sleepless Nights

    Όλες οι Άγρυπνες Νύχτες Μας / All These Sleepless Nights

    Δύο φοιτητές ξεχύνονται στην ατέλειωτη νύχτα της Βαρσοβίας για να βυθιστούν στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τον έρωτα. Μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, η κάμερα τούς ακολουθεί από πάρτι σε πάρτι, με φόντο μια μητρόπολη που αλλάζει ταυτότητα και μια νεότητα που αναζητά εναγωνίως την επόμενη συγκίνησή της. Νύχτες όπου ο χρόνος διαστέλλεται, έρωτες που κρατούν όσο ένα τσιγάρο και εξαιρετικό ηλεκτρονικό σάουντρακ.

    Επιχείρηση Ανθρωποειδές / Anthropoid

    Επιχείρηση Ανθρωποειδές / Anthropoid

    Μπορεί ο σκηνοθέτης του "Cashback", μιας από τις πιο ανανεωτικές ρομαντικές κομεντί της δεκαετίας, να σηκώσει το βάρος ενός δραματικού θρίλερ με θέμα το αληθινό σχέδιο δολοφονίας του Ραίνχαρντ Χάιντριχ, ενός διαβόητου Ναζί αξιωματικού; Η απάντηση δεν είναι απλώς καταφατική, αλλά μία καθηλωτική εμπειρία στην οποία ο Κίλιαν Μέρφι ("Peaky Blinders") καταθέτει για άλλη μια φορά δείγμα του σπάνιου ταλέντου του.

    Η Αποφοίτηση / Bacalaureat

    Η Αποφοίτηση / Bacalaureat

    Αριστη μαθήτρια πέφτει παρ' ολίγον θύμα βιασμού, μια ανάσα πριν από τις εξετάσεις που θα καθορίσουν αν θα γίνει δεκτή στο πανεπιστήμιο. Κόντρα στη θέλησή της και αγνοώντας τις συνέπειες, ο πατέρας της αναλαμβάνει να διασφαλίσει την εύνοια των εξεταστών. Ο επιφανέστερος εκπρόσωπος του νέου ρουμανικού σινεμά (Χρυσός Φοίνικας για το "4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες") καταβυθίζεται με εντυπωσιακή ωριμότητα στις γκρίζες ζώνες της ηθικής και του δικαίου. Βραβείο σκηνοθεσίας και υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.