Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Αγία Κλάρα

Η Κλάρα έχει την ικανότητα να προβλέπει το μέλλον και μαζί με αυτό και τις ερωτήσεις των διαγωνισμάτων, τις οποίες μοιράζεται με τους συμμαθητές της από καθαρή ανιδιοτέλεια. Τι θα γίνει όμως όταν η Κλάρα ερωτευτεί;

Σε ένα πολυεθνικό γυμνάσιο του Ισραήλ, η 13χρονη Κλάρα μπαίνει στο στόχαστρο υποψιών για ένα πιθανολογούμενο σκάνδαλο αντιγραφών στα σχολικά τεστ. Ομως, η αλήθεια δεν είναι τόσο απλή: Η Κλάρα έχει την ικανότητα να προβλέπει το μέλλον και μαζί με αυτό και τις ερωτήσεις των διαγωνισμάτων, τις οποίες μοιράζεται με τους συμμαθητές της από καθαρή ανιδιοτέλεια. Τι θα γίνει όμως όταν η Κλάρα ερωτευτεί;

Σκηνοθετώντας το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του μαζί με τον Ορι Σίβαν, ο Φόλμαν μεταφέρει στην οθόνη ένα μυθιστόρημα του σπουδαίου Τσεχο-αυστριακού συγγραφέα Πάβελ Κόχουτ και χτίζει ένα σπάνιο πορτρέτο της εφηβείας και της αναζήτησης του τρελού έρωτα, με ένα κοκτέιλ τρυφερότητας και σουρεαλισμού που μπορεί να θυμίζει ταυτόχρονα από Φρανσουά Τριφό και Τζον Χιουζ μέχρι Ντέιβιντ Λιντς και Λουίς Μπουνιουέλ.

Ενα από τα πιο δημοφιλή ισραηλινά φιλμ της δεκαετίας του ’90, η ταινία σάρωσε στα εγχώρια βραβεία και προβλήθηκε με επιτυχία στο Φεστιβάλ Βερολίνου, όπου απέσπασε το βραβείο κοινού. Κ.Σ.

Πρωτότυπος τίτλος / Original title: Saint Clara

Σκηνοθεσία / Directors: Ari Folman, Ori Sivan

Σενάριο / Screenwriter: Ari Folman, Ori Sivan

Φωτογραφία / DoP: Valentin Belonogov

Μουσική / Music: Berry Sakharof

Μοντάζ / Editor: Dov Stoyer

Ηθοποιοί / Principal Cast: Lucy Dubinchik, Halil Elohev, Johnny Peterson, Maya Maron, Maya De-Fries, Tal Feigenboim

Ισραήλ / Israel
1996
Εγχρωμο / Color
85'
Εβραϊκά, Ρωσικά / Hebrew, Russian

* Προβάλλεται στις 25 Σεπτεμβρίου και τις 29 Σεπτεμβρίου



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2013-09-11 12:30:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Άρι Φόλμαν: Αναμνήσεις από το Μέλλον

    Άρι Φόλμαν: Αναμνήσεις από το Μέλλον

    The Congress

    The Congress

    Mία μείξη πραγματικής δράσης και παραισθησιογόνου animation, όπου το μέλλον σπάει το φράγμα και της πιο αχαλίνωτης φαντασίας. Ταινία έναρξης του Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών στο φετινό Φεστιβάλ Καννών.

    Βαλς με τον Μπασίρ

    Βαλς με τον Μπασίρ

    Απόλυτα προσωπικό όσο και πολιτικό, και την ίδια στιγμή αρκετά τολμηρό ώστε να καταργεί τα όρια μεταξύ ντοκιμαντέρ και ονειρικού animation, το 'Βαλς με τον Μπασίρ' υπήρξε ένας αδιαμφισβήτητος θρίαμβος.

    Συνέβη στο Ισραήλ

    Συνέβη στο Ισραήλ

    Πατώντας σε μια τρελή σεναριακή συνθήκη, ο Αρι Φόλμαν μπαίνει για άλλη μία φορά στα χωράφια του παραλόγου και ακολουθεί το ασυνήθιστο γκρουπ των χαρακτήρων του με κυνικό χιούμορ, ποπ πινελιές αλά Ταραντίνο, αλλά και ένα ύφος που συχνά γίνεται πικρά δραματικό.

    Αναπαυτικά Μουδιασμένοι

    Αναπαυτικά Μουδιασμένοι

    Ο Φόλμαν συλλαμβάνει ατομικές ιστορίες, εστιάζει την κάμερα στα πρόσωπα ετερόκλητων ανθρώπων που μοιράζονται τις εμπειρίες τους, οσμίζεται το φόβο ενώ βολτάρει στους ερημικούς νυχτερινούς δρόμους της πόλης και καταγράφει στιγμιότυπα ζωής άλλοτε με σοβαρότητα, άλλοτε με χιούμορ, πάντοτε όμως με κατανόηση.