Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Αναπαυτικά Μουδιασμένοι

Ο Φόλμαν συλλαμβάνει ατομικές ιστορίες, εστιάζει την κάμερα στα πρόσωπα ετερόκλητων ανθρώπων που μοιράζονται τις εμπειρίες τους, οσμίζεται το φόβο ενώ βολτάρει στους ερημικούς νυχτερινούς δρόμους της πόλης και καταγράφει στιγμιότυπα ζωής άλλοτε με σοβαρότητα, άλλοτε με χιούμορ, πάντοτε όμως με κατανόηση.

Σπάνια προβεβλημένο και σχεδόν άγνωστο στους περισσότερους θαυμαστές των ταινιών του Αρι Φόλμαν, το σπουδαστικό φιλμ μικρού μήκους που γύρισε ο σκηνοθέτης το 1991 μπορεί να αποτελεί ένα πρωτόλειο, ωστόσο παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον για δύο λόγους.

Από τη μία μεριά μυεί τον δημιουργό στο είδος του πολιτικού σινεμά και στη ντοκιμαντεριστική τακτική, δυο στοιχεία τα οποία έμελλε να εξερευνήσει σε βάθος στο μετέπειτα έργο του. Από την άλλη αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο, ένα ρεαλιστικό χρονικό του έντρομου Τελ Αβίβ των αρχών του πολέμου στον Περσικό, καθώς οι κάτοικοι της πόλης προσπαθούν να ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους τις συνθήκες πανικού και διαρκούς απειλής θανάτου που βίωναν εξαιτίας των ασταμάτητων επιθέσεων που δέχονταν από ιρακινούς πυραύλους.

Ο Φόλμαν συλλαμβάνει ατομικές ιστορίες, εστιάζει την κάμερα στα πρόσωπα ετερόκλητων ανθρώπων που μοιράζονται τις εμπειρίες τους, οσμίζεται το φόβο ενώ βολτάρει στους ερημικούς νυχτερινούς δρόμους της πόλης και καταγράφει στιγμιότυπα ζωής άλλοτε με σοβαρότητα, άλλοτε με χιούμορ, πάντοτε όμως με κατανόηση. Λ.Κ.

Εναλλακτικοί τίτλοι / Alternative titles: Comfortably Numb / Sha'anan Si

Σκηνοθεσία / Director: Ari Folman, Ori Sivan

Ισραήλ / Israel
1991
Εγχρωμο / Color
40'

* Προβάλλεται στο πλαίσιο του masterclass του Άρι Φόλμαν



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2013-09-11 12:30:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Άρι Φόλμαν: Αναμνήσεις από το Μέλλον

    Άρι Φόλμαν: Αναμνήσεις από το Μέλλον

    The Congress

    The Congress

    Mία μείξη πραγματικής δράσης και παραισθησιογόνου animation, όπου το μέλλον σπάει το φράγμα και της πιο αχαλίνωτης φαντασίας. Ταινία έναρξης του Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών στο φετινό Φεστιβάλ Καννών.

    Βαλς με τον Μπασίρ

    Βαλς με τον Μπασίρ

    Απόλυτα προσωπικό όσο και πολιτικό, και την ίδια στιγμή αρκετά τολμηρό ώστε να καταργεί τα όρια μεταξύ ντοκιμαντέρ και ονειρικού animation, το 'Βαλς με τον Μπασίρ' υπήρξε ένας αδιαμφισβήτητος θρίαμβος.

    Συνέβη στο Ισραήλ

    Συνέβη στο Ισραήλ

    Πατώντας σε μια τρελή σεναριακή συνθήκη, ο Αρι Φόλμαν μπαίνει για άλλη μία φορά στα χωράφια του παραλόγου και ακολουθεί το ασυνήθιστο γκρουπ των χαρακτήρων του με κυνικό χιούμορ, ποπ πινελιές αλά Ταραντίνο, αλλά και ένα ύφος που συχνά γίνεται πικρά δραματικό.

    Αγία Κλάρα

    Αγία Κλάρα

    Η Κλάρα έχει την ικανότητα να προβλέπει το μέλλον και μαζί με αυτό και τις ερωτήσεις των διαγωνισμάτων, τις οποίες μοιράζεται με τους συμμαθητές της από καθαρή ανιδιοτέλεια. Τι θα γίνει όμως όταν η Κλάρα ερωτευτεί;