Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Αφιέρωμα Kafka Zone

Η «Kafka Zone» δημιουργήθηκε με αφορμή την έκθεση «Investigations of a Dog» που οργανώνεται από το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ με έργα από τις συλλογές του FACE, και η οποία βασίζεται ως προς την επιμέλεια της και δανείζεται τον τίτλο της από το ομότιτλο διήγημα του Τσέχου συγγραφέα («Ερευνες Ενός Σκύλου», 1922). Ήρωας του διηγήματος είναι ένας σκύλος, ο οποίος, όπως λέει η επιμελήτρια της έκθεσης Νάντια Αργυροπούλου, «θέτει υπό αμφισβήτηση τα όρια της ύπαρξής του ή μάλλον τη συναισθηματική του ταύτιση με την κοινότητα στην οποία ανήκει. Η επιλογή των έργων που παρουσιάζονται στηρίχτηκε όχι μόνο στη συγκεκριμένη ιστορία, αλλά γενικότερα σε θέματα που επανέρχονται και εκφραστικές στρατηγικές που χαρακτηρίζουν το σύνολο της καφκικής αφηγηματικής».

Το φεστιβαλικό αφιέρωμα, από τη σκοπιά του, συνεχίζει τις ιδέες που διατρέχουν την έκθεση και παρουσιάζει μερικές εξαίσιες καφκικές ταινίες: διασκευές γνωστών έργων του, λογοτεχνικά θραύσματα που διασώζονται στο φιλμ, χωρίς να δηλώνουν την καταγωγή τους, μικρού μήκους που επεξεργάζονται την ονειρική πρόκληση (βασική καφκική θεματική), παράξενα κινούμενα σχέδια αλλά και ο «Κύριoς Κλάιν» του Λόουζι, μια ταινία που αναδύεται από την καρδιά του Κάφκα ακόμη κι αν δεν το δηλώνει πουθενά.

Ο Κάφκα άλλωστε είναι ένας συγγραφέας ιδιαιτέρως κινηματογραφικός και κινηματογραφήσιμος, όπως διαπιστώνει και ο Γάλλος φιλόσοφος Φελίξ Γκουαταρί ανακαλύπτοντας στο καφκικό έργο την προοπτική ενός (συλλογικού) κινηματογραφικού φιλμ, γυρισμένο όχι για τον, αλλά (υποθετικά) από τον ίδιο τον Κάφκα, που όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Έτσι η «ζώνη του Κάφκα» δεν είναι τελικά παρά μια συγκεκριμένη διαδικασία αντίληψης και σκέψης και οι ταινίες του αφιερώματος απλώς ελπίζουν να την αποτυπώσουν και να τη θέσουν σε λειτουργία.

Ορέστης Ανδρεαδάκης  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2011-09-06 12:10:10  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Kafka Zone - Μικρού Μήκους

  Kafka Zone - Μικρού Μήκους

  Ένας άνδρας βρίσκεται μόνος σε ένα γραφείο. Στο δωμάτιο υπάρχει ένα τηλέφωνο – το μόνο μέσο που τον συνδέει με τον υπόλοιπο κόσμο. Ξαφνικά δέχεται μία κλήση και βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο ανατριχιαστική επιλογή της ζωής του.

  Kafka Zone - Μικρού Μήκους (Animation)

  Kafka Zone - Μικρού Μήκους (Animation)

  Εμπνευσμένη από το ομώνυμο διήγημα, η Λίλκβιστ τοποθετεί την ιστορία σε ένα κατεστραμμένο από τον πόλεμο Σαράγιεβο και βασίζεται στις αφηγήσεις των προσφύγων, για να κερδίσει την Αργυρή Αρκτο μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

  Η Δίκη

  Η Δίκη

  Ταξικές Σχέσεις

  Ταξικές Σχέσεις

  Μεταμόρφωση: Πίσω από την Οθόνη

  Μεταμόρφωση: Πίσω από την Οθόνη