Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

«Στρατής Τσίρκας» - «Ε.Χ.Γονατάς»

27/9/2015,18:30,Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Στρατής Τσίρκας»: Τούτη η εκπομπή βασίστηκε σε βιωματικά κείμενα του συγγραφέα -ημερολόγια, επιστολές, σημειώσεις εργασίας- καθώς και σε στοιχεία του βίου του, όπως αυτά ανιχνεύονται στα μυθιστορήματα του.

«Ε.Χ.Γονατάς»: Σε αυτό το επεισόδιο, η θρυλική εκπομπή παρουσίασε για πρώτη φορά στην τηλεόραση έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες μεταπολεμικούς συγγραφείς.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ - "ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ" (1988)

Σκηνοθεσία: Τάκης Χατζόπουλος
Οπερατέρ: Γιώργος Πουλίδης

Συγγραφέας της τριλογίας «Ακυβέρνητες πολιτείες», της «Χαμένης άνοιξης», του δοκιμίου «Ο Καβάφης και η εποχή του», ποιημάτων, διηγημάτων και πολυάριθμων πολιτικών κειμένων και μεταφράσεων, ο ξακουστός για τους πολιτικούς του αγώνες σε Ελλάδα και Αίγυπτο λογοτέχνης άφησε πλούσια παρακαταθήκη με το έργο του. Τούτο το ντοκιμαντέρ βασίστηκε σε βιωματικά κείμενα του συγγραφέα -ημερολόγια, επιστολές, σημειώσεις εργασίας- καθώς και σε στοιχεία του βίου του, όπως αυτά ανιχνεύονται στα μυθιστορήματα του.

 

Ε.Χ. ΓΟΝΑΤΑΣ - "ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ Ε. Χ. ΓΟΝΑΤΑ" (1996)

Σκηνοθεσία - Κάμερα: Εύα Στεφανή

Παρθενική τηλεοπτική παρουσίαση ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες μεταπολεμικούς συγγραφείς. Γυρισμένο επί πέντε μήνες στο σπίτι του στην Κάτω Κηφισιά όπου ζούσε απομονωμένος, το ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή δεν ακολουθεί τις επιταγές ενός τυπικού λογοτεχνικού ντοκιμαντέρ, αλλά τολμά την άμεση αποτύπωση της καθημερινότητας του Γονατά που κυριαρχείται από υποδόριο χιούμορ και συνεχή υπαρξιακή αγωνία.   Hμερομηνία δημοσίευσης: 2015-09-13 08:53:22  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Αφιέρωμα στο «Παρασκήνιο»

  Αφιέρωμα στο «Παρασκήνιο»

  «Μαρίκα Νίνου» - «Μίλτος Σαχτούρης»

  «Μαρίκα Νίνου» - «Μίλτος Σαχτούρης»

  'Μαρίκα Νίνου': Ενας συγκινητικός φόρος τιμής και αγάπης στην εμβληματική ρεμπέτισσα, 52 χρόνια μετά το θάνατό της. 'Μίλτος Σαχτούρης': Δώδεκα χρόνια μετά το 'Ποιος είναι ο τρελός λαγός;', την ταινία του για τον Μίλτο Σαχτούρη, ο Λευτέρης Ξανθόπουλος επανήλθε για να ολοκληρώσει κινηματογραφικά την μοναδική του σχέση με τον ιδιότυπο ποιητή.

  «Πλατεία Θεάτρου» - «Γιώργος Κουμεντάκης»

  «Πλατεία Θεάτρου» - «Γιώργος Κουμεντάκης»

  'Πλατεία Θεάτρου': Η μικρή πλατεία πίσω από την Βαρβάκειο Αγορά, δεν έχει πια το θέατρο, αλλά είναι από μόνη της θεατρική σκηνή. Εκεί μπορεί κανείς να δει την ίδια την Αθήνα σε φουλ 'ρεπερτόριο'. 'Γιώργος Κουμεντάκης': Ο φημισμένος συνθέτη των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων μας ξεναγεί στα ομορφότερα σημεία της Τήνου και φωτίζει με τον ιδιαίτερο λόγο του το μουσικό του έργο.

  «Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου» - «Νίκος Καρούζος»

  «Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου» - «Νίκος Καρούζος»

  'Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου': Ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος θυμάται τη συνεργασία του με τους Ιάκωβο Καμπανέλλη και Ντίνο Ηλιόπουλο και αφηγείται την περιπέτεια του γυρίσματος που κράτησε δύο σχεδόν χρόνια. 'Νίκος Καρούζος': Το ποιητικό έργο, οι φιλοσοφικές του αναζητήσεις και οι προσωπικές εξομολογήσεις συνθέτουν το πορτρέτο του αείμνηστου Έλληνα ποιητή και στοχαστή.

  «Κορνήλιος Καστοριάδης» - «Αλίκη Βουγιουκλάκη»

  «Κορνήλιος Καστοριάδης» - «Αλίκη Βουγιουκλάκη»

  'Κορνήλιος Καστοριάδης': Σε αυτή την εκπομπή επιχειρείται μια πρώτη γνωριμία με τον Έλληνα διανοούμενο και συγγραφέα, του οποίου η δύναμη του λόγου έχει παρομοιασθεί με βόμβα εν εκρήξει. 'Αλίκη Βουγιουκλάκη': Τo δεύτερο θρυλικό ντοκιμαντέρ της σειράς. Γυρισμένο το 1976, προβλήθηκε λογοκριμένο στην εποχή του. Εμείς θα το δούμε στην αυθεντική του μορφή. Θα προηγηθεί απονομή τιμητικών βραβείων στους δημιουργους της εκπομπής 'ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ', Λάκη Παπαστάθη και Τάκη Χατζόπουλο.

  «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» - «Μανόλης Αναγνωστάκης»

  «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» - «Μανόλης Αναγνωστάκης»

  'Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης': Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο του, η εκπομπή εξερευνά την αθέατη, αντιφατική, ιδιότροπη προσωπικότητα του μεγάλου λογοτέχνη. 'Μανόλης Αναγνωστάκης': Στη μία και μοναδική τηλεοπτική του εμφάνιση, ο Θεσσαλονικιός ποιητής, οι στίχοι του οποίου μελοποιήθηκαν από τους πιο ξακουστούς μας συνθέτες, μιλάει για τη ζωή του και τη λογοτεχνία.