Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Τερέζ Ντεκερού

Η πρώτη απόπειρα του Φρανζί στη μεταφορά ενός καταξιωμένου μυθιστορήματος δεν αποτελεί μονάχα μια υποδειγματική λογοτεχνική διασκευή, αλλά και μια συνεπή συνέχεια των προσφιλών στον σκηνοθέτη θεματικών του εγκλεισμού και της αναζήτησης της ελευθερίας.

Η πρώτη απόπειρα του Φρανζί στη μεταφορά ενός καταξιωμένου μυθιστορήματος δεν αποτελεί μονάχα μια υποδειγματική λογοτεχνική διασκευή, αλλά και μια συνεπή συνέχεια των προσφιλών στον σκηνοθέτη θεματικών του εγκλεισμού και της αναζήτησης της ελευθερίας.

Παγιδευμένη σε έναν ασφυκτικό γάμο και στους περιορισμούς μιας συντηρητικής, επαρχιακής κοινωνίας, η Τερέζ (η πρωταγωνίστρια του «Χιροσίμα, Αγάπη Μου» και του «Amour», Εμανουέλ Ριβά, σε μια ερμηνεία που τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας) αποπειράται να δηλητηριάσει τον σύζυγό της, αλλά αποτυγχάνει. Εκείνος, προκειμένου να αποφύγει το σκάνδαλο, αποφασίζει να μην επιδιώξει την καταδίκη της, αλλά να την κρατήσει φυλακισμένη στην εξοχική τους κατοικία.

Πιστός στο πνεύμα του ομότιτλου βιβλίου του Φρανσουά Μοριάκ, ο Φρανζί μεταφέρει στον θεατή την αποπνικτική ατμόσφαιρα που περιβάλλει την Τερέζ, κατορθώνοντας ταυτόχρονα να εμπνεύσει συμπάθεια για μια αινιγματική ηρωίδα, της οποίας οι ακραίες πράξεις και η αυτοκαταστροφική πορεία φαντάζουν ως επανάσταση απέναντι στην υποκρισία μιας κοινωνίας που βιάζεται να καταδικάσει στο περιθώριο όσους μοιάζουν να μη χωρούν στις νόρμες που έχει κατασκευάσει. Θ.Π.

Εναλλακτικοί τίτλοι / Alternative titles: Therese / Thérèse Desqueyroux

Σκηνοθεσία / Director: Georges Franju

Σενάριο / Screenwriters: Georges Franju, Claude Mauriac, François Mauriac

Φωτογραφία / DoP: Raymond Heil, Christian Matras

Μουσική / Music: Maurice Jarre

Μοντάζ / Editor: Gilbert Natot

Ηθοποιοί / Principal Cast: Emmanuele Riva, Philippe Noiret, Edith Scob, Sami Frey, Renée Devillers, Jeanne Pérez

Γαλλία / France
1962
Ασπρόμαυρο / B&W
109'
Γαλλικά / French

* Προβάλλεται στις 27 Σεπτεμβρίου  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2013-09-11 12:30:00  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Ζορζ Φρανζί: Πίσω από τις μάσκες

  Ζορζ Φρανζί: Πίσω από τις μάσκες

  Για τους μυημένους σινεφίλ το όνομά του θα είναι για πάντα άρρηκτα συνδεδεμένο με το αριστούργημα του σινεμά τρόμου 'Μάτια Χωρίς Πρόσωπο', την πρώτη καθαρόαιμη, γαλλική ταινία του είδους, αλλά και με τη γέννηση της θρυλικής Γαλλικής Ταινιοθήκης, η οποία θα ξεκινούσε από τη μικρή κινηματογραφική λέσχη που ο Ζορζ Φρανζί ίδρυσε το 1935 μαζί με τον Ανρί Λανγκλουά.

  Πορφυρές Νύχτες

  Πορφυρές Νύχτες

  Χωρίς καμία ηθική αναστολή, ο Ανθρωπος Χωρίς Πρόσωπο είναι ένας αδίστακτος εγκληματίας του οποίου την ταυτότητα δεν γνωρίζει κανείς. Εχοντας στη διάθεσή του μια στρατιά από ανθρώπινα ρομπότ χωρίς συνείδηση, πρόθυμα να ακολουθήσουν οποιαδήποτε διαταγή του, ετοιμάζεται για το πιο παράτολμο σχέδιό του: να αποκτήσει τον θρυλικό θησαυρό των Ναϊτών Ιπποτών.

  Τομά, ο Απατεώνας

  Τομά, ο Απατεώνας

  Αμετανόητα ονειροπόλος, ο 16χρονος Τομά (Φαμπρίς Ρουλό) εκμεταλλεύεται την ομοιότητά του με τον ανιψιό διάσημου στρατηγού προκειμένου να υπηρετήσει στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και να βιώσει από κοντά την 'ένδοξη' αυτή εμπειρία.

  Judex, ο Άνθρωπος με τα Μαύρα

  Judex, ο Άνθρωπος με τα Μαύρα

  Ο αινιγματικός εκδικητής Ζουντέξ απάγει έναν διεφθαρμένο τραπεζίτη προκειμένου να αποδώσει δικαιοσύνη για λογαριασμό των θυμάτων του και στη συνέχεια αναλαμβάνει να προστατεύσει την αθώα κόρη εκείνου από τη σατανική ερωμένη του πατέρα της.

  Μάτια Χωρίς Πρόσωπο

  Μάτια Χωρίς Πρόσωπο

  Ένας διακεκριμένος χειρουργός (Πιερ Μπρασέρ) απάγει και κατακρεουργεί νεαρές γυναίκες ως ακούσιους δωρητές, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να επαναφέρει το παραμορφωμένο πρόσωπο της κόρης του (Εντίτ Σκομπ), που καταστράφηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα για το οποίο ο ίδιος υπήρξε υπεύθυνος.