Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Το Κεφάλι Κόντρα Στον Τοίχο

Επαναστάτης χωρίς αιτία, ο νεαρός Φρανσουά θα βρεθεί έγκλειστος σε ψυχιατρικό άσυλο έπειτα από μια έντονη σύγκρουση με τον αυταρχικό πατέρα του. Απελπισμένος, θα αναζητήσει τρόπους να αποδράσει και θα ανακαλύψει στο πρόσωπο μιας κοπέλας ένα κίνητρο για να επιβιώσει και να διατηρήσει τα λογικά του.

Επαναστάτης χωρίς αιτία, ο νεαρός Φρανσουά (Ζαν-Πιερ Μοκί) θα βρεθεί έγκλειστος σε ψυχιατρικό άσυλο έπειτα από μια έντονη σύγκρουση με τον αυταρχικό πατέρα του. Απελπισμένος, θα αναζητήσει τρόπους να αποδράσει και θα ανακαλύψει στο πρόσωπο μιας κοπέλας (Ανούκ Εμέ) ένα κίνητρο για να επιβιώσει και να διατηρήσει τα λογικά του.

Εφαρμόζοντας για πρώτη φορά σε μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας την ικανότητά του να χαρίζει σε φυσικά σκηνικά μια απόκοσμη διάσταση, ο Φρανζί σκηνοθετεί αυτό τον καφκικό εφιάλτη με τη στιλιστική καθαρότητα ενός δημιουργού του βωβού σινεμά και τη μελαγχολία που θα στοίχειωνε το σύνολο του έργου του.

Πρόγονος του «Shock Corridor» (1963) του Σάμουελ Φούλερ και του «Στη Φωλιά του Κούκου» (1975) του Μίλος Φόρμαν, το «Κεφάλι στον Τοίχο» όχι μόνο αποτελεί μια πρώιμη, ρεαλιστική απεικόνιση της κλειστοφοβικής ατμόσφαιρας που επικρατούσε στα άσυλα της εποχής, αλλά εκφράζει σπαρακτικά την πάλη ανάμεσα στην παραδοσιακή και τη μοντέρνα ψυχιατρική, τη λογική και την τρέλα, την ελευθερία και την καταπίεση κάθε μορφής. Θ.Π.


la tete contre les murs / το κεφάλι στον τοίχο... από NyxtesPremieras

Εναλλακτικοί τίτλοι / Alternative titles: Head Against the Wall / La tête contre les murs

Σκηνοθεσία / Director: Georges Franju

Σενάριο / Screenwriter: Jean-Pierre Mocky

Φωτογραφία / DoP: Eugen Schüfftan

Μουσική / Music: Maurice Jarre

Μοντάζ / Editor: Suzanne Sandberg

Ηθοποιοί / Principal Cast: Jean-Pierre Mocky, Anouk Aimée, Pierre Brasseur, Paul Meurisse, Charles Aznavour, Jean Galland

Γαλλία / France
1959
Ασπρόμαυρο / B&W
93'
Γαλλικά / French

* Προβάλλεται στις 25 Σεπτεμβρίου και 26 Σεπτεμβρίου  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2013-09-11 12:30:00  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Ζορζ Φρανζί: Πίσω από τις μάσκες

  Ζορζ Φρανζί: Πίσω από τις μάσκες

  Για τους μυημένους σινεφίλ το όνομά του θα είναι για πάντα άρρηκτα συνδεδεμένο με το αριστούργημα του σινεμά τρόμου 'Μάτια Χωρίς Πρόσωπο', την πρώτη καθαρόαιμη, γαλλική ταινία του είδους, αλλά και με τη γέννηση της θρυλικής Γαλλικής Ταινιοθήκης, η οποία θα ξεκινούσε από τη μικρή κινηματογραφική λέσχη που ο Ζορζ Φρανζί ίδρυσε το 1935 μαζί με τον Ανρί Λανγκλουά.

  Πορφυρές Νύχτες

  Πορφυρές Νύχτες

  Χωρίς καμία ηθική αναστολή, ο Ανθρωπος Χωρίς Πρόσωπο είναι ένας αδίστακτος εγκληματίας του οποίου την ταυτότητα δεν γνωρίζει κανείς. Εχοντας στη διάθεσή του μια στρατιά από ανθρώπινα ρομπότ χωρίς συνείδηση, πρόθυμα να ακολουθήσουν οποιαδήποτε διαταγή του, ετοιμάζεται για το πιο παράτολμο σχέδιό του: να αποκτήσει τον θρυλικό θησαυρό των Ναϊτών Ιπποτών.

  Τομά, ο Απατεώνας

  Τομά, ο Απατεώνας

  Αμετανόητα ονειροπόλος, ο 16χρονος Τομά (Φαμπρίς Ρουλό) εκμεταλλεύεται την ομοιότητά του με τον ανιψιό διάσημου στρατηγού προκειμένου να υπηρετήσει στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και να βιώσει από κοντά την 'ένδοξη' αυτή εμπειρία.

  Judex, ο Άνθρωπος με τα Μαύρα

  Judex, ο Άνθρωπος με τα Μαύρα

  Ο αινιγματικός εκδικητής Ζουντέξ απάγει έναν διεφθαρμένο τραπεζίτη προκειμένου να αποδώσει δικαιοσύνη για λογαριασμό των θυμάτων του και στη συνέχεια αναλαμβάνει να προστατεύσει την αθώα κόρη εκείνου από τη σατανική ερωμένη του πατέρα της.

  Τερέζ Ντεκερού

  Τερέζ Ντεκερού

  Η πρώτη απόπειρα του Φρανζί στη μεταφορά ενός καταξιωμένου μυθιστορήματος δεν αποτελεί μονάχα μια υποδειγματική λογοτεχνική διασκευή, αλλά και μια συνεπή συνέχεια των προσφιλών στον σκηνοθέτη θεματικών του εγκλεισμού και της αναζήτησης της ελευθερίας.

  Μάτια Χωρίς Πρόσωπο

  Μάτια Χωρίς Πρόσωπο

  Ένας διακεκριμένος χειρουργός (Πιερ Μπρασέρ) απάγει και κατακρεουργεί νεαρές γυναίκες ως ακούσιους δωρητές, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να επαναφέρει το παραμορφωμένο πρόσωπο της κόρης του (Εντίτ Σκομπ), που καταστράφηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα για το οποίο ο ίδιος υπήρξε υπεύθυνος.