Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Τομά, ο Απατεώνας

Αμετανόητα ονειροπόλος, ο 16χρονος Τομά (Φαμπρίς Ρουλό) εκμεταλλεύεται την ομοιότητά του με τον ανιψιό διάσημου στρατηγού προκειμένου να υπηρετήσει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να βιώσει από κοντά την «ένδοξη» αυτή εμπειρία.

Αμετανόητα ονειροπόλος, ο 16χρονος Τομά (Φαμπρίς Ρουλό) εκμεταλλεύεται την ομοιότητά του με τον ανιψιό διάσημου στρατηγού προκειμένου να υπηρετήσει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να βιώσει από κοντά την «ένδοξη» αυτή εμπειρία. Ως οδηγός ασθενοφόρου θα μεταφέρει τραυματίες από το μέτωπο στο κάστρο μιας πριγκίπισσας (Εμανουέλ Ριβά), το οποίο η ιδιοκτήτρια έχει μετατρέψει σε νοσοκομείο, και θα ερωτευτεί την κόρη της.

Αν και το «Τομά ο Απατεώνας» προβλήθηκε δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Ζαν Κοκτό, ο Φρανζί αποτέλεσε προσωπική επιλογή του πολυσχιδούς καλλιτέχνη για να μεταφέρει στο σινεμά αυτό το πρώιμο μυθιστόρημά του και ο ίδιος ο Κοκτό συνεργάστηκε στο σενάριο - όχι τυχαία, καθώς οι εκλεκτικές συγγένειες που διέκριναν τους δύο άνδρες καθιστούσαν τον σκηνοθέτη ιδανικό «μεταφραστή» της ποιητικής γραφής του συγγραφέα.

Ισορροπώντας δεξιοτεχνικά ανάμεσα στον λυρισμό και τον ρεαλισμό, ο Φρανζί εικονογραφεί το τοπίο του πολέμου ως ένα πεδίο παραδοξοτήτων και παραλογισμού, απατηλών ψευδαισθήσεων και ανεκπλήρωτων φαντασιώσεων, όπου η αθωότητα είναι καταδικασμένη να συντριβεί βίαια από τη σκληρή πραγματικότητα. Θ.Π.

Εναλλακτικοί τίτλοι / Alternative titles: Thomas the Impostor / Thomas l’imposteur

Σκηνοθεσία / Director: Georges Franju

Σενάριο / Screenwriters: Georges Franju, Michel Worms, Jean Cocteau

Φωτογραφία / DoP: Marcel Fradetal

Μουσική / Music: Georges Auric

Μοντάζ / Editor: Gilbert Natot

Ηθοποιοί / Principal Cast: Fabrice Rouleau, Emmanuelle Riva, Sophie Darès, Jean Servais, Michel Vitold, Rosy Varte

Γαλλία / France
1965
Ασπρόμαυρο / B&W
94'
Γαλλικά / French

* Προβάλλεται στις 27 Σεπτεμβρίου και τις 29 Σεπτεμβρίου  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2013-09-11 12:30:00  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Ζορζ Φρανζί: Πίσω από τις μάσκες

  Ζορζ Φρανζί: Πίσω από τις μάσκες

  Για τους μυημένους σινεφίλ το όνομά του θα είναι για πάντα άρρηκτα συνδεδεμένο με το αριστούργημα του σινεμά τρόμου 'Μάτια Χωρίς Πρόσωπο', την πρώτη καθαρόαιμη, γαλλική ταινία του είδους, αλλά και με τη γέννηση της θρυλικής Γαλλικής Ταινιοθήκης, η οποία θα ξεκινούσε από τη μικρή κινηματογραφική λέσχη που ο Ζορζ Φρανζί ίδρυσε το 1935 μαζί με τον Ανρί Λανγκλουά.

  Πορφυρές Νύχτες

  Πορφυρές Νύχτες

  Χωρίς καμία ηθική αναστολή, ο Ανθρωπος Χωρίς Πρόσωπο είναι ένας αδίστακτος εγκληματίας του οποίου την ταυτότητα δεν γνωρίζει κανείς. Εχοντας στη διάθεσή του μια στρατιά από ανθρώπινα ρομπότ χωρίς συνείδηση, πρόθυμα να ακολουθήσουν οποιαδήποτε διαταγή του, ετοιμάζεται για το πιο παράτολμο σχέδιό του: να αποκτήσει τον θρυλικό θησαυρό των Ναϊτών Ιπποτών.

  Judex, ο Άνθρωπος με τα Μαύρα

  Judex, ο Άνθρωπος με τα Μαύρα

  Ο αινιγματικός εκδικητής Ζουντέξ απάγει έναν διεφθαρμένο τραπεζίτη προκειμένου να αποδώσει δικαιοσύνη για λογαριασμό των θυμάτων του και στη συνέχεια αναλαμβάνει να προστατεύσει την αθώα κόρη εκείνου από τη σατανική ερωμένη του πατέρα της.

  Τερέζ Ντεκερού

  Τερέζ Ντεκερού

  Η πρώτη απόπειρα του Φρανζί στη μεταφορά ενός καταξιωμένου μυθιστορήματος δεν αποτελεί μονάχα μια υποδειγματική λογοτεχνική διασκευή, αλλά και μια συνεπή συνέχεια των προσφιλών στον σκηνοθέτη θεματικών του εγκλεισμού και της αναζήτησης της ελευθερίας.

  Μάτια Χωρίς Πρόσωπο

  Μάτια Χωρίς Πρόσωπο

  Ένας διακεκριμένος χειρουργός (Πιερ Μπρασέρ) απάγει και κατακρεουργεί νεαρές γυναίκες ως ακούσιους δωρητές, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να επαναφέρει το παραμορφωμένο πρόσωπο της κόρης του (Εντίτ Σκομπ), που καταστράφηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα για το οποίο ο ίδιος υπήρξε υπεύθυνος.