Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

ΕΝΝΙΟ / ENNIO: THE MAESTRO

Όταν ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός του «Σινεμά ο Παράδεισος» έπεισε τον κορυφαίο συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής του 20ού αιώνα να του παραχωρήσει on camera μια εφ' όλη της ύλης εξιστόρηση της καριέρας και ζωής του, «ντύνοντας» με τις διηγήσεις του ένα εκπληκτικό αρχειακό υλικό που ο Τορνατόρε είχε ήδη στα χέρια του, το σεβαστικό ντοκιμαντέρ του απέκτησε ξεχωριστό βάρος. Όταν, για λογαριασμό της ταινίας, μερικοί από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες και μουσικούς στον κόσμο έσπευσαν να υποκλιθούν κι αυτοί με τη σειρά τους στο μεγαλείο του Ένιο Μορικόνε, το ντοκιμαντέρ πήρε τις διαστάσεις συναρπαστικής ανακεφαλαίωσης σε ένα έργο κεφαλαιώδους πολιτιστικής σημασίας. Έγινε ο απαραίτητος και ταιριαστά επικός φόρος τιμής στον άνθρωπο που με τους ήχους του άλλαξε για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε σινεμά. Οι 28ες Νύχτες Πρεμιέρας φιλοξενούν το «Ennio» σε μια μοναδική και μεγαλεπήβολη προβολή.

Προπώληση εισιτηρίων από το σάιτ του Μεγάρου Μουσικής εδώ.


ΙΤΑΛΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ, ΙΑΠΩΝΙΑ | 2021 | ΕΓΧΡΩΜΟ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP | 156’ | ΙΤΑΛΙΚΑ, ΑΓΓΛΙΚΑ, ΜΑΝΔΑΡΙΝΙΚΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΑ

Χωρίς τον Ένιο Μορικόνε η παντρειά του κινηματογράφου με την μουσική θα ήταν στο μισό της σημερινής της επίτευξης. Δεν υπάρχει σύγχρονος ή μη της τέχνης του που να μην έζησε στον κόσμο που υπέγραψε εκείνος, να μην εννόησε την συμβολή της κινηματογραφικής σύνθεσης υπό το φως της μαγεμένης σκαπάνης του, να μην του οφείλει. Οι ενορχηστρώσεις, οι κυριολεκτικά εκπληκτικές υπογραμμίσεις, το διαισθητικό «διάβασμα» των έργων και φυσικά τα αλησμόνητα θέματα, είναι τα 500+ (!) τεκμήρια της διάνοιας αυτού του σπιθαμιαίου, ταπεινού διοπτροφόρου που μελώδησε τις ζωές μας. Και ο Τζουζέπε Τορνατόρε, με το κύρος του συνεργάτη και την αρμοδιότητα του ανεπιτήδευτου αισθηματία, παραδίδει αυτό το μικρό ευχαριστώ όλων, εγκαταλείποντάς μας, ασφαλείς, γεμάτους συγκίνηση και ευγνωμοσύνη. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Giuseppe Tornatore
ΣΕΝΑΡΙΟ: Giuseppe Tornatore
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Giancarlo Leggeri, Fabio Zamarion
ΜΟΥΣΙΚΗ: Ennio Morricone
ΜΟΝΤΑΖ: Massimo Quaglia, Annalisa Schillaci

ΤΖΟΥΖΕΠΕ ΤΟΡΝΑΤΟΡΕ
Φτασμένος Ιταλός δημιουργός γεννημένος στην Σικελία της Ιταλίας το 1956. Ξεκίνησε από την Φωτογραφία και το Ντοκιμαντέρ και κατέκτησε αειθαλή φήμη με το «Σινεμά ο Παράδεισος» μόλις στα 32 του χρόνια. Έχει βραβευτεί με Όσκαρ, Ντονατέλο, Χρυσή Σφαίρα και βραβείο Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, ενώ οι ταινίες του έχουν τιμηθεί σε πλήθος διεθνών φεστιβάλ, ανάμεσα στο οποία και αυτά των Καννών και της Βενετίας. 

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
2021 Ennio: The Maestro
2013 The Best Offer
2000 Malèna
1998 The Legend of 1900
1990 Everybody’s Fine
1988 Cinema Paradiso



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ICONS

        ΓΚΟΝΤΑΡ / GODARD SEUL LE CINÉMA

        ΓΚΟΝΤΑΡ / GODARD SEUL LE CINÉMA

        29/09/22, 19:30, ΤΡΙΑΝΟΝ
        07/10/22, 19:30, ΤΡΙΑΝΟΝ

        ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ ΧΑΪΣΜΙΘ / LOVING HIGHSMITH

        ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ ΧΑΪΣΜΙΘ / LOVING HIGHSMITH

        01/10/22, 19:15, ΔΑΝΑΟΣ 2
        02/10/22, 19:00, ΔΑΝΑΟΣ 2