Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Η Μεγάλη Πλημμύρα

Χωρίς να χρησιμοποιεί καθόλου διαλόγους, αντλώντας εξ ολοκλήρου από αρχειακό φιλμ της εποχής, το οποίο μάλιστα σε σημεία βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης, ο μαέστρος της μοντέρνας avant garde κινηματογραφίας Μπιλ Μόρισον πλάθει ένα πανέμορφο και συνάμα αλλόκοτο θέαμα.

Την άνοιξη του 1927 η υπερχείλιση του ποταμού Μισισιπή οδήγησε στην πιο καταστροφική πλημμύρα στα χρονικά των Ηνωμένων Πολιτειών. Ισοπέδωσε αμέτρητες εκτάσεις γης, ανάγκασε αναρίθμητους ανθρώπους να χάσουν τις περιουσίες τους, έσπρωξε μεγάλες μερίδες πληθυσμού να μετακομίσουν και επέδρασε καταλυτικά με πολλούς και αναπάντεχους τρόπους στην αλλαγή του γεωπολιτικού και πολιτισμικού τοπίου της αμερικανικής ενδοχώρας.

Χωρίς να χρησιμοποιεί καθόλου διαλόγους, αντλώντας εξ ολοκλήρου από αρχειακό φιλμ της εποχής, το οποίο μάλιστα σε σημεία βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης, ο μαέστρος της μοντέρνας avant garde κινηματογραφίας Μπιλ Μόρισον παίρνει ως αφορμή το δραματικό αυτό περιστατικό και πλάθει ένα πανέμορφο και συνάμα αλλόκοτο θέαμα.

Συνωμοτεί ηχητικά με τον σπουδαίο κιθαρίστα της τζαζ, Μπιλ Φρίζελ, ο οποίος επιδρά καταλυτικά πάνω στο οπτικό υλικό με ένα θαυμάσιο σάουντρακ που υπέγραψε ειδικά για το φιλμ, και μαζί οι δυο καλλιτέχνες δημιουργούν τίποτα λιγότερο από μια μυσταγωγία της εικόνας και του ήχου. Λ.Κ.


the great flood / η μεγάλη πλημμύρα - trailer από NyxtesPremieras

Πρωτότυπος τίτλος / Original title: The Great Flood

Σκηνοθεσία / Director: Bill Morrison

Μουσική / Music: Bill Frisell

Μοντάζ / Editor: Bill Morrison

ΗΠΑ / USA
2012
Ασπρόμαυρο / B&W
80'
Αγγλικά / English

* Προβάλλεται στις 19 Σεπτεμβρίου και τις 21 Σεπτεμβρίου



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2013-09-11 12:30:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ