Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Κοσμικές Λούπες

Oι διαρκείας 26 λεπτών «Κοσμικές Λούπες» παντρεύουν μια χούφτα παλαιών εικόνων που αναπαριστούν την αρχή του κόσμου με ψηφιακές απεικονίσεις του σύμπαντος.

Όπως έχει αποδείξει και με τις προηγούμενες δουλειές του, οι οποίες ξεθάβουν από τα συρτάρια του παρελθόντος εικόνες αρχείου σε μερική ή πλήρη αποσύνθεση και τους ξαναδίνουν ζωή, ο Μπιλ Μόρισον αντιλαμβάνεται το σελιλόιντ ως μια μυστηριώδη οντότητα με την ικανότητα να μεταμορφώνεται και, κυρίως, να παλεύει μέχρι το πέρας του ενάντια στην ανυπαρξία και την διαβρωτική επέμβαση του χρόνου.

Αγγίζοντας άγνωστες περιοχές του υποσυνείδητου, οι δημιουργίες του αποκτούν μπροστά στα μάτια μας τις διαστάσεις ενός φαντασματικού και απερίγραπτα ονειρικού θεάματος το οποίο γεννά συναισθήματα και συνειρμούς που δεν μπορείς πάντα να τοποθετήσεις σε λέξεις.

Πιστές σε αυτή τη λογική, οι διαρκείας 26 λεπτών «Κοσμικές Λούπες», που αποτελούν και την πιο πρόσφατη κινηματογραφική κατάθεση του Μόρισον, παντρεύουν μια χούφτα παλαιών εικόνων που αναπαριστούν την αρχή του κόσμου με ψηφιακές απεικονίσεις του σύμπαντος. Και με τη βοήθεια ενός υποβλητικού μουσικού σκορ σχηματίζουν μια αφαιρετική οπτικοακουστική εμπειρία μεγάλης ομορφιάς. Λ.Κ.


just ancient loops - trailer από NyxtesPremieras

Πρωτότυπος τίτλος / Original title: Just Ancient Loops

Σκηνοθεσία / Director: Bill Morrison

Μουσική / Music: Michael Harrison

ΗΠΑ / USA
2012
Ασπρόμαυρο, Εγχρωμο / B&W, Color
26'
Χωρίς Διάλογο / No Dialogue

* Προβάλλεται στις 19 Σεπτεμβρίου και τις 21 Σεπτεμβρίου  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2013-09-11 12:30:00  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Η Μικρή Παράξενη Γάτα

  Η Μικρή Παράξενη Γάτα

  Σκηνοθετημένη και μονταρισμένη με χειρουργική ακρίβεια, άλλοτε αστεία και άλλοτε απροσδιόριστα ανησυχητική, η 'Παράξενη Μικρή Γάτα' είναι ένα ανάλαφρο κινηματογραφικό πείραμα που αναδεικνύει την αδιόρατη μαγεία της οικιακής ζωής σε ένα άψογα χορογραφημένο γαϊτανάκι ανθρώπων, ζώων και αντικειμένων.

  Η Μεγάλη Πλημμύρα

  Η Μεγάλη Πλημμύρα

  Χωρίς να χρησιμοποιεί καθόλου διαλόγους, αντλώντας εξ ολοκλήρου από αρχειακό φιλμ της εποχής, το οποίο μάλιστα σε σημεία βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης, ο μαέστρος της μοντέρνας avant garde κινηματογραφίας Μπιλ Μόρισον πλάθει ένα πανέμορφο και συνάμα αλλόκοτο θέαμα.