Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Η Μικρή Παράξενη Γάτα


Μια συνηθισμένη γερμανική οικογένεια, ένα μεσοαστικό βερολινέζικο διαμέρισμα, μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Κατά τη διάρκειά της, που θα κορυφωθεί με ένα δείπνο, συγγενείς, φίλοι και γείτονες πηγαινοέρχονται, συσκευές επισκευάζονται, εργασίες εκτελούνται, παιδιά και κατοικίδια προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή, ενώ ένοικοι και επισκέπτες μαγειρεύουν, διηγούνται ιστορίες ή ανακαλύπτουν παράδοξους τρόπους επικοινωνίας – και όλα αυτά υπό το άγρυπνο βλέμμα ενός πανταχού παρόντος, πορτοκαλοκόκκινου αιλουροειδούς.

Παρακολουθώντας στενά όλη αυτή τη φαινομενικά ασήμαντη δράση και διανθίζοντας τα τεκταινόμενα με μικρές σουρεαλιστικές πινελιές και αλλόκοτους διαλόγους, ο Ραμόν Ζίρχερ ενορχηστρώνει την ανιαρή καθημερινότητα σε ένα μικρό κινηματογραφικό θαύμα αλυσιδωτών αντιδράσεων και συμπτώσεων που φέρνει στο μυαλό εικόνες και μνήμες από τα οπτικά γκαγκ του Ζακ Τατί αλλά και το δοκιμιακό σινεμά της Σαντάλ Ακερμάν.

Σκηνοθετημένη και μονταρισμένη με χειρουργική ακρίβεια, άλλοτε αστεία και άλλοτε απροσδιόριστα ανησυχητική, η «Παράξενη Μικρή Γάτα» είναι ένα ανάλαφρο κινηματογραφικό πείραμα που αναδεικνύει την αδιόρατη μαγεία της οικιακής ζωής σε ένα άψογα χορογραφημένο γαϊτανάκι ανθρώπων, ζώων και αντικειμένων. Θ.Π.


the strange little cat / η μικρή παράξενη γάτα... από NyxtesPremieras

Εναλλακτικοί τίτλοι / Alternative titles: The Strange Little Cat / Das merkwürdige Kätzchen

Σκηνοθεσία / Director: Ramon Zürcher

Σενάριο / Screenwriter: Ramon Zürcher

Φωτογραφία / DoP: Alexander Haßkerl

Μουσική / Music: Thee More Shallows

Μοντάζ / Editor: Ramon Zürcher

Ηθοποιοί / Principal Cast: Jenny Schily, Anjorka Strechel, Mia Kasalo, Luk Pfaff, Matthias Dittmer, Armin Marewski

Γερμανία / Germany
2013
Εγχρωμο / Color
72’
Γερμανικά / German

* Προβάλλεται στις 25 ΣεπτεμβρίουΣκηνοθετημένη και μονταρισμένη με χειρουργική ακρίβεια, άλλοτε αστεία και άλλοτε απροσδιόριστα ανησυχητική, η «Παράξενη Μικρή Γάτα» είναι ένα ανάλαφρο κινηματογραφικό πείραμα που αναδεικνύει την αδιόρατη μαγεία της οικιακής ζωής σε ένα άψογα χορογραφημένο γαϊτανάκι ανθρώπων, ζώων και αντικειμένων.