Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Γκριμ

Εμπνευσμένος από την ιστορία των αδελφών Γκριμ «Αδελφός και Αδελφή» και εμφανώς επηρεασμένος από τα σπαγγέτι γουέστερν και τους αστικούς μύθους, ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ δανείζεται την εισαγωγή «μια φορά κι έναν καιρό» για να δημιουργήσει το δικό του αλλόκοτο παραμύθι.

Εμπνευσμένος από την ιστορία των αδελφών Γκριμ «Αδελφός και Αδελφή» και εμφανώς επηρεασμένος από τα σπαγγέτι γουέστερν και τους αστικούς μύθους, ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ δανείζεται την εισαγωγή «μια φορά κι έναν καιρό» για να δημιουργήσει το δικό του αλλόκοτο παραμύθι. Το «Grimm» αφηγείται την απίστευτη ιστορία δύο αδελφών, της Μαρί και του Γιάκομπ, οι οποίοι -αν και ενήλικοι- βρίσκονται εγκαταλειμμένοι από τους γονείς τους στη μέση ενός δάσους.

Αρχικά, ταξιδεύουν στην Ισπανία για να βρουν τους θείους τους, αλλά όταν τελικά φτάνουν εκεί μαθαίνουν πως εκείνοι έχουν πεθάνει σε δυστύχημα. Η αναπάντεχη γνωριμία της Μαρί με τον Ντιέγκο, έναν πλούσιο χειρουργό, θα μεταφέρει τα αδέλφια στις ανέσεις της έπαυλης του επιτυχημένου γιατρού.

Ο Ντιέγκο επιθυμεί να παντρευτεί τη γοητευτική νεαρή, αλλά τα αισθήματά του για τον Γιάκομπ δεν είναι εξίσου φιλικά. Η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο, όταν ο Ντιέγκο βάζει σε ισχύ το μακάβριο σχέδιό του: να αφαιρέσει το νεφρό του ανυποψίαστου Γιάκομπ για να το μεταμοσχεύσει στην άρρωστη αδελφή του. Κ.Θ.

Πρωτότυπος τίτλος / Original title: Grimm

Σκηνοθεσία / Director: Alex van Warmerdam

Σενάριο / Screenwriter: Alex van Warmerdam

Φωτογραφία / DoP: Tom Erisman

Μοντάζ / Editor: Stefan Kamp

Ηθοποιοί / Principal Cast: Halina Reijn, Jacob Derwig, Carmelo Gómez, Elvira Mínquez, Ulises Dumont, Annet Malherbe

Ολλανδία / Netherlands
2003
Εγχρωμο / Color
103’
Ολλανδικά / Dutch

* Προβάλλεται στις 27 Σεπτεμβρίου και τις 28 Σεπτεμβρίου  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2013-09-11 12:30:00  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Οκτώ Σαρδόνιες Αποχρώσεις του Μαύρου

  Οκτώ Σαρδόνιες Αποχρώσεις του Μαύρου

  Μπόργκμαν

  Μπόργκμαν

  Χωρίς να αποποιείται τη σκοτεινά κωμική φύση των ταινιών του, ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ βουτάει με το 'Borgman' σε έναν ωκεανό δραματικών συγκυριών, υπογράφοντας τελικά ένα μεταφυσικό θρίλερ εμπνευσμένο από την αρχετυπική μάχη μεταξύ του Καλού και του Κακού.

  Οι Τελευταίες Μέρες της Έμμα Μπλανκ

  Οι Τελευταίες Μέρες της Έμμα Μπλανκ

  Ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ πορεύεται στο αγαπημένο του κωμικοτραγικό μοτίβο και στήνει ένα θέατρο του παραλόγου ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μιας δυσλειτουργικής οικογένειας.

  Γκαρσόν!

  Γκαρσόν!

  Ο Εντγκαρ είναι αγανακτισμένος. Στο εστιατόριο όπου εργάζεται οι πελάτες τού φέρονται με τον χειρότερο τρόπο, οι ανυπόφοροι γείτονές του καταστρέφουν κάθε υποψία ηρεμίας, η γυναίκα του είναι κατάκοιτη και η ερωμένη του υπέρ του δέοντος κτητική. Απηυδισμένος, θα χτυπήσει την πόρτα του Χέρμαν, του σεναριογράφου που καθημερινά καθορίζει τις εξελίξεις στη ζωή του, και θα του ζητήσει μια καλύτερη αντιμετώπιση.

  Ο Μικρός Τόνι

  Ο Μικρός Τόνι

  Στην τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ βασίζεται σε ένα δικό του θεατρικό έργο προκειμένου να παραδώσει μια απολαυστική κινηματογραφική άσκηση πάνω στις πιπεράτες και σκανδαλώδεις λεπτομέρειες ενός ερωτικού τριγώνου που εκτυλίσσεται σε μια φάρμα στην ολλανδική επαρχία.