Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Το Φόρεμα

Το «Φόρεμα» μπορεί να ακολουθεί αρχικά τις συμβάσεις μιας κωμωδίας, αλλά όταν αρχίζει και εφάπτεται στα ανθρώπινα σώματα μετατρέπεται σταδιακά σε μια απεγνωσμένη και σπαρακτική αναζήτηση για αυτό που λείπει από τη ζωή των ιδιοκτητών του, δηλαδή για την αγάπη.

Πόσο εύκολο είναι να βασίσεις μια ολόκληρη ταινία πάνω σε ένα και μοναδικό αντικείμενο; Είναι δυνατόν να κρατήσεις ζωηρό το ενδιαφέρον όταν στο επίκεντρο της ιστορίας σου δεν βρίσκεται ένας ήρωας αλλά ένα κομμάτι ύφασμα; Με την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ παίρνει το παραπάνω ρίσκο και παραδίδει την ίσως πιο σαρκαστική και ταυτόχρονα ζοφερή ταινία της φιλμογραφίας του.

Ο Ολλανδός δημιουργός βρίσκει σε ένα μπλε γυναικείο φόρεμα το δικό του «ΜακΓκάφιν», το ιδανικό αφηγηματικό πρόσχημα για να εισβάλει στις ζωές διαφορετικών ανθρώπων καθώς το ρούχο αλλάζει συνεχώς χέρια. Από τον σχεδιασμό μέχρι την παραγωγή και την πώλησή του, το φόρεμα γίνεται η αφορμή για να διαπλεχθούν κάποιες, συχνά βίαιες, τολμηρά ερωτικές και πάντα ξεκαρδιστικές ιστορίες που περιστρέφονται γύρω από αυτό.

Το «Φόρεμα» μπορεί να ακολουθεί αρχικά τις συμβάσεις μιας κωμωδίας, αλλά όταν αρχίζει και εφάπτεται στα ανθρώπινα σώματα μετατρέπεται σταδιακά σε μια απεγνωσμένη και σπαρακτική αναζήτηση για αυτό που λείπει από τη ζωή των ιδιοκτητών του, δηλαδή για την αγάπη. Κ.Θ.

Εναλλακτικοί τίτλοι / Alternative titles: The Dress / De jurk

Σκηνοθεσία / Director: Alex van Warmerdam

Σενάριο / Screenwriter: Alex van Warmerdam

Φωτογραφία / DoP: Marc Felperlaan

Μουσική / Music: Vincent van Warmerdam

Μοντάζ / Editor: René Wiegmans

Ηθοποιοί / Principal Cast: Henri Garcin, Ariane Schluter, Alex van Warmerdam, Ricky Koole, Rijk de Gooyer, Elisabeth Hoijtink

Ολλανδία / Netherlands
1996
Εγχρωμο / Color
103’
Ολλανδικά / Dutch

* Προβάλλεται στις 24 Σεπτεμβρίου και τις 29 Σεπτεμβρίου  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2013-09-11 12:30:00  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Οκτώ Σαρδόνιες Αποχρώσεις του Μαύρου

  Οκτώ Σαρδόνιες Αποχρώσεις του Μαύρου

  Μπόργκμαν

  Μπόργκμαν

  Χωρίς να αποποιείται τη σκοτεινά κωμική φύση των ταινιών του, ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ βουτάει με το 'Borgman' σε έναν ωκεανό δραματικών συγκυριών, υπογράφοντας τελικά ένα μεταφυσικό θρίλερ εμπνευσμένο από την αρχετυπική μάχη μεταξύ του Καλού και του Κακού.

  Οι Τελευταίες Μέρες της Έμμα Μπλανκ

  Οι Τελευταίες Μέρες της Έμμα Μπλανκ

  Ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ πορεύεται στο αγαπημένο του κωμικοτραγικό μοτίβο και στήνει ένα θέατρο του παραλόγου ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μιας δυσλειτουργικής οικογένειας.

  Γκαρσόν!

  Γκαρσόν!

  Ο Εντγκαρ είναι αγανακτισμένος. Στο εστιατόριο όπου εργάζεται οι πελάτες τού φέρονται με τον χειρότερο τρόπο, οι ανυπόφοροι γείτονές του καταστρέφουν κάθε υποψία ηρεμίας, η γυναίκα του είναι κατάκοιτη και η ερωμένη του υπέρ του δέοντος κτητική. Απηυδισμένος, θα χτυπήσει την πόρτα του Χέρμαν, του σεναριογράφου που καθημερινά καθορίζει τις εξελίξεις στη ζωή του, και θα του ζητήσει μια καλύτερη αντιμετώπιση.

  Γκριμ

  Γκριμ

  Εμπνευσμένος από την ιστορία των αδελφών Γκριμ 'Αδελφός και Αδελφή' και εμφανώς επηρεασμένος από τα σπαγγέτι γουέστερν και τους αστικούς μύθους, ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ δανείζεται την εισαγωγή 'μια φορά κι έναν καιρό' για να δημιουργήσει το δικό του αλλόκοτο παραμύθι.

  Ο Μικρός Τόνι

  Ο Μικρός Τόνι

  Στην τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ βασίζεται σε ένα δικό του θεατρικό έργο προκειμένου να παραδώσει μια απολαυστική κινηματογραφική άσκηση πάνω στις πιπεράτες και σκανδαλώδεις λεπτομέρειες ενός ερωτικού τριγώνου που εκτυλίσσεται σε μια φάρμα στην ολλανδική επαρχία.