Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Οι Τελευταίες Μέρες της Έμμα Μπλανκ

Ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ πορεύεται στο αγαπημένο του κωμικοτραγικό μοτίβο και στήνει ένα θέατρο του παραλόγου ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μιας δυσλειτουργικής οικογένειας.

Σε μία έπαυλη κοντά στη θάλασσα, μία ολόκληρη οικογένεια εκτελεί καρτερικά και με στρατιωτική πειθαρχία κάθε διαταγή της μεσήλικης αλλά ετοιμοθάνατης Εμμα Μπλανκ, με απώτερο σκοπό να κληρονομήσουν την περιουσία της. Ο σύζυγός της έχει αναλάβει τον ρόλο του μπάτλερ, η αδελφή της είναι η μαγείρισσα, η κόρη της η υπηρέτρια, ο ανιψιός της ο εργάτης και ο αδελφός της παριστάνει τον σκύλο που κάθεται στα πόδια των αφεντικών και κάνει πάντα την ανάγκη του στον κήπο.

Η κα Μπλανκ απολαμβάνει σαδιστικά την άμετρη εξουσία που της παρέχει αυτή η αρρωστημένη συνθήκη, αλλά όταν αποκαλύπτεται πως η περιουσία της είναι ανύπαρκτη όλες οι ισορροπίες αλλάζουν.

Ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ πορεύεται στο αγαπημένο του κωμικοτραγικό μοτίβο και στήνει ένα θέατρο του παραλόγου ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μιας δυσλειτουργικής οικογένειας. Ποτισμένο με την εφιαλτική ατμόσφαιρα της «Οικογενειακής Γιορτής» του Τόμας Βίντερμπεργκ, το φιλμ συνιστά μια σπουδή στο σύγχρονο φάντασμα του ολοκληρωτισμού, που πειραματίζεται με χιούμορ πάνω στις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Κ.Θ.


the last days of emma blank / οι τελευταίες... από NyxtesPremieras

Εναλλακτικοί τίτλοι / Alternative titles: The Last Days of Emma Blank / De laatste dagen van Emma Blank

Σκηνοθεσία / Director: Alex van Warmerdam

Σενάριο / Screenwriter: Alex van Warmerdam

Φωτογραφία / DoP: Tom Erisman

Μουσική / Music: Alex van Warmerdam

Μοντάζ / Editor: Job ter Burg

Ηθοποιοί / Principal Cast: Marlies Heuer, Gene Bervoets, Annet Malherbe, Eva van de Wijdeven, Gijs Naber, Alex van Warmerdam

Ολλανδία, Βέλγιο / Netherlands, Belgium
2009
Εγχρωμο / Color
90’
Ολλανδικά / Dutch

* Προβάλλεται στις 23 Σεπτεμβρίου και τις 24 Σεπτεμβρίου



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2013-09-11 12:30:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Οκτώ Σαρδόνιες Αποχρώσεις του Μαύρου

    Οκτώ Σαρδόνιες Αποχρώσεις του Μαύρου

    Μπόργκμαν

    Μπόργκμαν

    Χωρίς να αποποιείται τη σκοτεινά κωμική φύση των ταινιών του, ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ βουτάει με το 'Borgman' σε έναν ωκεανό δραματικών συγκυριών, υπογράφοντας τελικά ένα μεταφυσικό θρίλερ εμπνευσμένο από την αρχετυπική μάχη μεταξύ του Καλού και του Κακού.

    Γκαρσόν!

    Γκαρσόν!

    Ο Εντγκαρ είναι αγανακτισμένος. Στο εστιατόριο όπου εργάζεται οι πελάτες τού φέρονται με τον χειρότερο τρόπο, οι ανυπόφοροι γείτονές του καταστρέφουν κάθε υποψία ηρεμίας, η γυναίκα του είναι κατάκοιτη και η ερωμένη του υπέρ του δέοντος κτητική. Απηυδισμένος, θα χτυπήσει την πόρτα του Χέρμαν, του σεναριογράφου που καθημερινά καθορίζει τις εξελίξεις στη ζωή του, και θα του ζητήσει μια καλύτερη αντιμετώπιση.

    Γκριμ

    Γκριμ

    Εμπνευσμένος από την ιστορία των αδελφών Γκριμ 'Αδελφός και Αδελφή' και εμφανώς επηρεασμένος από τα σπαγγέτι γουέστερν και τους αστικούς μύθους, ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ δανείζεται την εισαγωγή 'μια φορά κι έναν καιρό' για να δημιουργήσει το δικό του αλλόκοτο παραμύθι.

    Ο Μικρός Τόνι

    Ο Μικρός Τόνι

    Στην τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ βασίζεται σε ένα δικό του θεατρικό έργο προκειμένου να παραδώσει μια απολαυστική κινηματογραφική άσκηση πάνω στις πιπεράτες και σκανδαλώδεις λεπτομέρειες ενός ερωτικού τριγώνου που εκτυλίσσεται σε μια φάρμα στην ολλανδική επαρχία.