Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Miles Davis: Birth of Cool

Εισχωρήστε στο μυαλό μιας διάνοιας, στο εσωτερικό μιας ταραχώδους ζωής, στις λεπτομέρειες μιας ένδοξης καριέρας, στα άδυτα ενός πολύτιμου προσωπικού αρχείου, στη συναρπαστική περιπέτεια της μουσικής δημιουργίας που δεν γνωρίζει όρια, στον εκρηκτικό κόσμο της τζαζ και ενός από τους πρωτοπόρους της. Εισχωρήστε στη γέννηση του cool.


ΗΠΑ, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ | 2019 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 115΄ | ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ

Εδώ δεν υπάρχουν «λίγα λόγια για το έργο». Εδώ εισέρχεστε στο βασίλειο του Mάιλς, οπωσδήποτε της «γέννησης του cool» και, ασύγκριτα σημαντικότερα, της περιόδου που η τζαζ σήκωσε τα ρολά και φωτίστηκε η μουσική Πλάση. Ας πούμε κάτι που ίσως ακουστεί υπερβολικό. Η τζαζ είναι μια μουσική συμπεριφορά -και μια ανθρώπινη στιγμή- προσέγγισης του θαύματος. Μια στιγμή συνύπαρξης κι ελευθερίας, τόλμης, υπέρβασης του Εγώ, εννόησης κι εκφραστικής συνένωσης με τον Άλλο.

Μέσα στον συναρπαστικό ρυθμό της, τις αντιλογίες, τις συμφωνίες και τα ηχοχρώματά της φωλιάζουν μερικά από τα πολυτιμότερα συναισθήματα. Μέσα στον αυτοσχεδιασμό της πραγματοποιείται η ελεύθερη έκφραση. Ο Μάιλς είναι αυτός που άνοιξε τον «άσφαλτο» δρόμο με τον τρόπο που μονάχα κάποιος με ανέκφραστη διαφορετικά οδύνη μπορούσε να το κάνει. Και το ντοκιμαντέρ συλλαμβάνει μαζί του τις στιγμές που η μέθεξη της μουσικής ψηλαφεί το Μυστικό. Το δικό της και το απρόσβατο δικό του. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Stanley Nelson
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Jerry Henry
ΜΟΝΤΑΖ: Lewis Erskine, Natasha Mottola

ΣΤΑΝΛΕΪ ΝΕΛΣΟΝ
Από τους σημαντικότερους εν ζωή Αφροαμερικανούς ντοκιμαντερίστες, ο βραβευμένος τρις με Έμμυ και παρασημοφορημένος από τον Μπαράκ Ομπάμα, Νέλσον, γεννήθηκε πριν 68 χρόνια στη Νέα Υόρκη. Απόφοιτος του Leonard Davis Film School, ο αγαπημένος του Σάντανς δημιουργός έχει στις προθήκες του σειρά βραβευμένων ντοκιμαντέρ πάνω στο φυλετικό πρόβλημα στις ΗΠΑ.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ  (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
2019 Boss: The Black Experience in Business
2019 Miles Davis: Birth of the Cool
2018 Rise Up: The Movement that Changed America
2017 Tell Them We Are Rising: The Story of Black Colleges and Universities
2015 The Black Panthers: Vanguard of the Revolution
2014 Freedom Summer
2010 Freedom Riders
2009 Wounded Knee


        ONLINE ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ


        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μουσική & Φιλμ