Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ – Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΡ / NIKOS KAROUZOS – POEMS ON THE TAPE RECORDER

Αριστερός και χριστιανός, ερημίτης και αλκοολικός, ο καταραμένος ποιητής Νίκος Καρούζος είναι η κεντρική φιγούρα ενός υβριδικού ντοκιμαντέρ το οποίο ακολουθεί μια διαδρομή απ’ το αθηναϊκό αστικό τοπίο μέχρι την εξορία στη Μακρόνησο και απ’ τη Στοκχόλμη μέχρι την Κρονστάνδη, παράλληλα με έναν ερευνητή που πραγματοποιεί ένα ταξίδι στον χρόνο με στόχο την αποκατάσταση της συλλογικής ανάμνησης του πιο υποτιμημένου ποιητή της Ελλάδας. Μια ιστορία για τη ζωή και τον θάνατο, την πιο ταραχώδη μεταπολεμική περίοδο της χώρας και τον ερχομό της άνοιξης.


ΕΛΛΑΔΑ | 2020 | ΕΓΧΡΩΜΟ & ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP | 101' | ΕΛΛΗΝΙΚΑ 

Ένας επίμονος ερευνητής εξετάζει την ταραχώδη ζωή και το ανεξερεύνητο έργο του μοντερνιστή ποιητή Νίκου Καρούζου. Καταδύεται έτσι σε ένα πλήθος αρχείων, ταινιών γυρισμένων σε φιλμ super 8 και ιστορικών γεγονότων, περνάει από τη συννεφιασμένη Αθήνα, το Ναύπλιο, την Κρονστάνδη και τη Στοκχόλμη, για να καταλήξει στο «έαρ», στην «άνοιξη» της ιστορίας που δεν έχει έρθει ακόμη.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Καρπούζης, επηρεασμένος από την ευρωπαϊκή μοντερνιστική παράδοση, από τον Τζίγκα Βερτόφ και τους πειραματικούς κινηματογραφιστές της δεκαετίας του 1920, μέχρι τον Κρις Μαρκέρ και τους Γάλλους δοκιμιογράφους, έχει δημιουργήσει ένα φιλμ δοκίμιο για να παρουσιάσει τη ζωή του ποιητή και παράλληλα τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Yannis Karpouzis
ΣΕΝΑΡΙΟ: Andreas Vakalios, Ilias Liatsopoulos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Yannis Karpouzis, Yannis Kanakis
ΜΟΥΣΙΚΗ: Kleon Antoniou, Yannis Haroulis, Lefteris Andriotis
ΜΟΝΤΑΖ: Leonidas Papafotiou

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΠΟΥΖΗΣ
Ο Γιάννης Καρπούζης είναι ένας νέος σκηνοθέτης και καλλιτέχνης, αναγνωρισμένος διεθνώς για το εικαστικό έργο και τη φωτογραφία του. Το «Νίκος Καρούζος – Ο Δρόμος για το Έαρ» είναι το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ 
2020
Νίκος Καρούζος – Ο Δρόμος για το Έαρ



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνικά Ντοκιμαντέρ