Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΕΔΡΟΥ / YIORGOS OF KEDROS

Ένα προσωπικό ταξίδι στον χρόνο, μέσα από τις ματιές δύο γενεών κινηματογραφιστών, στο νησί της Δονούσας από τα 70s έως σήμερα. Ο Γιώργος Κολόζης πηγαίνει για πρώτη φορά στη Δονούσα το 1972, όταν στο νησί δεν υπάρχει τουρισμός και ηλεκτρικό ρεύμα. Μένοντας μόνος στην παραλία του Κέδρου, αποκτά από τους ντόπιους το προσωνύμιο «Ο Γιώργος του Κέδρου». Ο θάνατός του, το 2009, οδηγεί τον γιο του Γιάννη να συνεχίσει το έργο του, ολοκληρώνοντας μια ιστορία στην οποία ο χρόνος αντιμετωπίζεται ως αναθεώρηση της παρούσας στιγμής. Παρουσία συντελεστών.


ΕΛΛΑΔΑ | 2020 | ΕΓΧΡΩΜΟ & ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP |  82' | ΕΛΛΗΝΙΚΑ 

Ένα προσωπικό ταξίδι στον χρόνο, μέσα από τις ματιές δύο γενεών κινηματογραφιστών, στο νησί της Δονούσας από τη δεκαετία του '70 ως σήμερα. Ο Γιώργος Κολόζης πήγε για πρώτη φορά στη Δονούσα το 1972, δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε τουρισμός στο νησί. Μένοντας μόνος στην παραλία του Κέδρου, απέκτησε το όνομα «Ο Γιώργος του Κέδρου». Ο θάνατός του το 2009, οδήγησε τον γιο του Γιάννη να συνεχίσει το έργο του, δημιουργώντας μια ιστορία στην οποία ο χρόνος αντιμετωπίζεται ως αναθεώρηση του παρόντος.

Το έργο γυρίστηκε από το 1972 έως το 2018 σε 8mm, 16mm, αναλογικό & ψηφιακό βίντεο, ενώ χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από crowdfunding. Δεν είναι απλώς ένα ντοκιμαντέρ, αλλά ένα προσωπικό ταξίδι στον χρόνο, μια μελέτη στην έννοια της μνήμης.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Yiannis Kolozis, Yorgos Kolozis
ΣΕΝΑΡΙΟ: Yiannis Kolozis
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Yiannis Kolozis
ΜΟΥΣΙΚΗ: Yiannis Kolozis
ΜΟΝΤΑΖ: Yiannis Kolozis

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΟΖΗΣ
Ο Γιάννης Κολόζης έχει δουλέψει ως σκηνοθέτης, μοντέρ και διευθυντής φωτογραφίας. Το πρώτο του ντοκιμαντέρ «Un Condor» γυρίστηκε στη Χιλή, ενώ το δεύτερο «O Γιώργος του Κέδρου» γυρίστηκε από τη δεκαετία του '70 ως σήμερα από τον ίδιο και τον πατέρα του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΖΗΣ (1953-2009)
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953, σπούδασε οικονομικά, φωτογραφία και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Από νωρίς πίστεψε στην ιδέα του ανεξάρτητου κινηματογραφιστή και στράφηκε στο ντοκιμαντέρ. Το 1985 ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής ταινιών Φωτοκίνηση.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (ΚΟΙΝΗ)
2020
Υorgos of Kedros



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνικά Ντοκιμαντέρ