Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Οι Βόρειοι

Αποφεύγοντας διδακτισμούς και καταγγελτικούς τόνους, αλλά χρησιμοποιώντας ευφυείς αλληγορίες και ξεκαρδιστικά σεναριακά ευρήματα, ο Βάρμερνταμ με τους «Βόρειους χρησιμοποιεί την καρικατούρα για να τονίσει το παράλογο και την παθογένεια μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Στη δεύτερη ταινία του και την πιο αυτοβιογραφική της μέχρι σήμερα καριέρας του, ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ ανακατεύει τις αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας και τοποθετεί το φιλμ του σε ένα μισοτελειωμένο συγκρότημα κατοικιών στην Ολλανδία των 60s.

Εξαπολύει τα πυρά του για ακόμη μια φορά ενάντια στην υποκρισία της ολλανδική κοινωνίας την οποία, μέσα απ' τα μάτια ενός 12χρονου αγοριού, ξεμπροστιάζει για τον συγκαλυμμένο ρατσισμό, την αποικιοκρατική λογική και τον θρησκευτικό φανατισμό των κατοίκων της.

Αποφεύγοντας διδακτισμούς και καταγγελτικούς τόνους, αλλά χρησιμοποιώντας ευφυείς αλληγορίες και ξεκαρδιστικά σεναριακά ευρήματα, ο Βάρμερνταμ με τους «Βόρειους χρησιμοποιεί την καρικατούρα για να τονίσει το παράλογο και την παθογένεια μιας ολόκληρης κοινωνίας. Κ.Θ.

Εναλλακτικοί τίτλοι / Alternative titles: The Northerners / De noorderlingen

Σκηνοθεσία / Director: Alex van Warmerdam

Σενάριο / Screenwriter: Alex van Warmerdam

Φωτογραφία / DoP: Marc Felperlaan

Μουσική / Music: Vincent van Warmerdam

Μοντάζ / Editor: René Wiegmans

Ηθοποιοί / Principal Cast: Jack Wouterse, Annet Malherbe Rudolf Lucieer, Loes Wouterson Leonard Lucieer, Alex van Warmerdam

Ολλανδία / The Netherlands
1992
Εγχρωμο / Color
108'
Ολλανδικά / Dutch

* Προβάλλεται στις 24 Σεπτεμβρίου και τις 26 Σεπτεμβρίου  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2013-09-11 12:30:00  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Οκτώ Σαρδόνιες Αποχρώσεις του Μαύρου

  Οκτώ Σαρδόνιες Αποχρώσεις του Μαύρου

  Μπόργκμαν

  Μπόργκμαν

  Χωρίς να αποποιείται τη σκοτεινά κωμική φύση των ταινιών του, ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ βουτάει με το 'Borgman' σε έναν ωκεανό δραματικών συγκυριών, υπογράφοντας τελικά ένα μεταφυσικό θρίλερ εμπνευσμένο από την αρχετυπική μάχη μεταξύ του Καλού και του Κακού.

  Οι Τελευταίες Μέρες της Έμμα Μπλανκ

  Οι Τελευταίες Μέρες της Έμμα Μπλανκ

  Ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ πορεύεται στο αγαπημένο του κωμικοτραγικό μοτίβο και στήνει ένα θέατρο του παραλόγου ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μιας δυσλειτουργικής οικογένειας.

  Γκαρσόν!

  Γκαρσόν!

  Ο Εντγκαρ είναι αγανακτισμένος. Στο εστιατόριο όπου εργάζεται οι πελάτες τού φέρονται με τον χειρότερο τρόπο, οι ανυπόφοροι γείτονές του καταστρέφουν κάθε υποψία ηρεμίας, η γυναίκα του είναι κατάκοιτη και η ερωμένη του υπέρ του δέοντος κτητική. Απηυδισμένος, θα χτυπήσει την πόρτα του Χέρμαν, του σεναριογράφου που καθημερινά καθορίζει τις εξελίξεις στη ζωή του, και θα του ζητήσει μια καλύτερη αντιμετώπιση.

  Γκριμ

  Γκριμ

  Εμπνευσμένος από την ιστορία των αδελφών Γκριμ 'Αδελφός και Αδελφή' και εμφανώς επηρεασμένος από τα σπαγγέτι γουέστερν και τους αστικούς μύθους, ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ δανείζεται την εισαγωγή 'μια φορά κι έναν καιρό' για να δημιουργήσει το δικό του αλλόκοτο παραμύθι.

  Ο Μικρός Τόνι

  Ο Μικρός Τόνι

  Στην τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ βασίζεται σε ένα δικό του θεατρικό έργο προκειμένου να παραδώσει μια απολαυστική κινηματογραφική άσκηση πάνω στις πιπεράτες και σκανδαλώδεις λεπτομέρειες ενός ερωτικού τριγώνου που εκτυλίσσεται σε μια φάρμα στην ολλανδική επαρχία.