Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Η Σύγχυση του Κομφούκιου / A Confucian Confusion

Στην υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα δημιουργία του, ο Έντουαρντ Γιανγκ τοποθετεί μια πολυφωνική και άκρως βιτριολική σάτιρα στην καρδιά της Ταϊπέι: εκεί που η επικεφαλής μιας εταιρείας δημοσίων σχέσεων απολύει μια υπάλληλό της, γεγονός που την υποχρεώνει να αναθεωρήσει την ηθική και τις αξίες της. Σπάνια ευκαιρία να απολαύσει κανείς στη μεγάλη οθόνη μια από τις πραγματικά δυσεύρετες ταινίες του σκηνοθέτη.


ΤΑΪΒΑΝ | 1994 | ΕΓΧΡΩΜΟ | 35mm | 125' | ΜΑΝΔΑΡΙΝΙΚΑ, ΤΑΪΒΑΝΕΖΙΚΑ

Το λιγότερο γνωστό έργο της φιλμογραφίας του Γιανγκ είναι ίσως και το πιο διασκεδαστικά παράδοξο. Εδώ ο σκηνοθέτης καταπιάνεται με το αγαπημένο του φόντο (ο υλισμός και η παρακμή της νεόπλουτης Ταϊπέϊ), βάζει στο κέντρο τους ανθρώπους που το στελεχώνουν και πυροβολεί διαλογικά σε ρυθμούς μιας εύθυμης screwball ηθογραφίας γεμάτης αμοραλισμό, διπρόσωπους χαρακτήρες και ευθύτατες μομφές κατά πάντων υπευθύνων.

Κανείς δεν γλιτώνει από αυτή την σαρκαστική ομοβροντία εναντίων επιχειρηματιών, γιάπιδων, επαγγελματιών του θεάματος και καλλιτεχνών. Ειδικά οι τελευταίοι ακούνε τα εξ αμάξης για το αδιέξοδο της κληρονομιάς τους - δύο κάδρα με Τσάπλιν και Όντρεϊ Χέμπορν στο φόντο είναι απλώς τα ηχηρά δείγματα της ευθυβολίας του Γιανγκ. Πικρή, αστεία, ειρωνική κι αμείλικτη, η ταινία είναι ένα, φαινομενικά μόνο ελαφρό, ιντερμέδιο μιας φλεγόμενης φιλμογραφίας που πονάει την έκπτωτη Ταϊβάν και την χαμένη μας έγνοια για την Τέχνη, τον συνάνθρωπο και τις ανθρωπιστικές σημασίες. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Edward Yang
ΣΕΝΑΡΙΟ: Hung Hung, Edward Yang
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Chan Chang, Wu-Hsiu Hung, Lung-Yu Li, Arthur Wong
ΜΟΥΣΙΚΗ: Antonio Lee
ΜΟΝΤΑΖ: Po-Wen Chen
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Chen Shiang-chyi, Yiwen Chen, Danny Dun, Hung Hung, Elaine Jin, Chen Limei, Richie Li, Suk Kwan Ni, Bosen Wang, Weiming Wang, Yeming Wang



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αστικοί Μύθοι: Το Ανυπέρβλητο Σινεμά του Έντουαρντ Γιάνγκ