Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Οι Τρομοκράτες / Terrorizers

Το κρυφό αριστούργημα της φιλμογραφίας του Γιανγκ είναι ένα εκπληκτικό αφηγηματικό παζλ που συντίθεται μεθοδικά και κορυφώνεται συγκλονιστικά. Φτιαγμένο από τις διασταυρούμενες ιστορίες τριών διαφορετικών ζευγαριών, των οποίων οι μοίρες ενώνονται από μια τηλεφωνική φάρσα που λαμβάνει απρόσμενες διαστάσεις, το φιλμ εξερευνά αυτό που ο ίδιος ο σκηνοθέτης έθεσε με τον πιο ταιριαστό τρόπο: «Τις αόρατες ωρολογιακές βόμβες που τοποθετούν οι άνθρωποι ανάμεσά τους, περιμένοντας την έκρηξη».


ΤΑΪΒΑΝ | 1986 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 110' | ΜΑΝΔΑΡΙΝΙΚΑ

Όσο σε παραπλανά η αρχική σεκάνς, κάνοντάς σε να νομίζεις μια απόδραση στην εξωτερική δράση από μεριάς Γιανγκ, άλλο τόσο η περίπλοκη δομή και ο ανθεκτικός ιστός που έχει εξυφανθεί γύρω από έξι χαρακτήρες σε βυθίζει σ’ έναν καταπληκτικό κινηματογραφικό κόσμο μηδενιστικών, εξοντωτικών αλληλεπιδράσεων.

Οι «Τρομοκράτες» είναι ένα αριστούργημα δομής που απαιτεί υπομονή από τον θεατή του. Σμιλεύει όμως τόσο επιμελώς τις σχέσεις και τους χαρακτήρες του που, αν συνοδεύσεις την υπομονή με προσοχή στα περιεκτικά κάδρα και με σπουδή των συσχετισμών που κάνει στο μοντάζ ο Γιανγκ, στο (δικαίως πολυσυζητημένο) φινάλε θα βρεθείς ενώπιον κινηματογραφικής έκρηξης. Έκρηξης που σαρώνει κριτικά την σύγχρονη αστική πραγματικότητα, το εργασιακό περιβάλλον καθώς και, συνεπακόλουθα, τις διαλυτικές επιδράσεις της ηθικής εξαφάνισης στο άτομο και τις σχέσεις του. Φανφάρες κι εντυπωσιασμοί ας μείνουν στην είσοδο. Εντός συμβαίνει ατόφιος κινηματογράφος. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Edward Yang
ΣΕΝΑΡΙΟ: Hsiao-Yeh, Edward Yang
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Chan Cheng
ΜΟΥΣΙΚΗ: Xiaoliang Weng
ΜΟΝΤΑΖ: Ching-Song Liao
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Cora Miao, Lee Li-chun, Chin Shihchieh, Wang An, Liu Min, Yu An-shun, Ku Pao-ming, Ma Shao-chun, Huang Chia-ching



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αστικοί Μύθοι: Το Ανυπέρβλητο Σινεμά του Έντουαρντ Γιάνγκ