Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Διαμάντια της Νύχτας / Diamonds of the Night

Με ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα σκηνοθετικά ντεμπούτα του σινεμά, ο μεγάλος οραματιστής του Τσεχικού Νέου Κύματος μετατρέπει την αγωνιώδη απόδραση δύο νεαρών από ένα τρένο με προορισμό κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης σε αυτό το συγκλονιστικό κυνηγητό που ο θεατής καλείται να βιώσει ως μια παραισθησιογόνα και απολύτως στοιχειωτική εμπειρία. Με αποστομωτική δεξιοτεχνία, παροξυσμική εικονογράφηση και εκπληκτική φωτογραφία, το σπουδαίο φιλμ ενέπνευσε μετέπειτα ταινίες όπως τον «Γιο του Σαούλ».


ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ | 1964 | ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP | 63' | ΤΣΕΧΙΚΑ

Δύο ρακένδυτοι νεαροί το σκάνε από ένα τρένο για το Νταχάου κι εμείς γινόμαστε μάρτυρες της καταδίωξής τους από τις αρχές, τους δοσίλογους, τα ένστικτα και την μνήμη τους. Το ντεμπούτο του τρομερού παιδιού της Τσεχοσλοβακικής Άνοιξης σε πιάνει απ’ το λαιμό με την έναρξη κι ένα από τα αποτελεσματικότερα μονοπλάνα του ιστορίας. Από το σημείο αυτό κι έπειτα, για 60 ακόμα συμπαγή και απαιτητικά λεπτά, παρακολουθείς, ενδεχομένως απνευστί, μια ασφυκτική άσκηση κινηματογραφικής έκφρασης, απειροελάχιστου διαλόγου, πυκνοϋφασμένων ηχοτοπίων και ιμπρεσιονιστικού μοντάζ. Χρειάζεται να συμμετάσχεις ενεργά συμπληρώνοντας τα κενά σ’ αυτό το σπουδαίο κομμάτι ατόφιου σινεμά.

Σπαράγματα μνήμης, συμβολισμοί, κατάργηση του αφηγηματικού χρόνου (είναι άραγε αυτό που βλέπουμε ένας βρόχος;) και ιδιοφυής κριτική (και) του κομμουνιστικού καθεστώτος, συστήνουν ένα εκπληκτικό κράμα υπαρξιακού τρόμου («Ο Γιος του Σαούλ» υποκλίνεται) και μεταφυσικού αδιεξόδου. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jan Němec
ΣΕΝΑΡΙΟ: Arnošt Lustig, Jan Němec
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Jaromír Šofr
ΜΟΥΣΙΚΗ: Vlastimil Hála, Jan Rychlík
ΜΟΝΤΑΖ: Oldřich Bosák
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ladislav Jánský, Antonín Kumbera

ΓΙΑΝ ΝΙΕΜΕΤΣ (1936-2016)
Φοιτητής της Ακαδημίας Τεχνών της Πράγας, ο Νιέμετς κυνηγήθηκε όσο ελάχιστοι από το Κομμουνιστικό καθεστώς. Από το 1968 και μετά έφυγε από τη χώρα και δεν κατάφερε να ξανασκηνοθετήσει για 22 χρόνια. Οι δυο ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα πιστοποιούν την ριζοσπαστική του καλλιτεχνία και την αειθαλή κεντρική του σημασία για την Άνοιξη.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (EΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
2016 The Wolf from Royal Vineyard Street
2010 Heart Beat 3D
2009 The Ferrari Dino Girl
2005 Toyen
2004 Landscape of My Heart
2001 Late Talks with my Mother
1996 Code Name: Ruby
1990 The Flames of Royal Love
1968 Oratorio for Prague
1967 Martyrs of Love
1966 A Report on the Party and the Guests
1964 Diamonds of the Night



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Ξύπνημα της Άνοιξης: Άγρια Άνθη του Τσεχικού Νέου Κύματος