Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Ο Άνθρωπος που Έβλεπε τα Τρένα να Περνούν / Closely Watched Trains

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γυρίσει κανείς μια ταινία για τον πόλεμο. Ο πιο παιχνιδιάρικος και απρόσμενα ρομαντικός χάρισε στο τσεχικό σινεμά ένα πανηγυρικό ξενόγλωσσο Όσκαρ και μια μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, συστήνοντας στο διεθνές κοινό το σκαμπρόζικο ερωτικό και μυητικό ταξίδι του νεαρού Μίλος: ενός υπαλλήλου σε σιδηροδρομικό σταθμό ο οποίος, εκτός από την καθημερινή ρουτίνα και τις ναζιστικές απειλές, έχει να αντιμετωπίσει και τις πρόωρες εκσπερματώσεις του.


ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ | 1966 | ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP | 92' | ΤΣΕΧΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

Ένας νεαρός προσλαμβάνεται στο σιδηροδρομικό σταθμαρχείο της ναζιστικής Τσεχοσλοβακίας, χαρούμενος που θα ζήσει μια οκνηρή ζωή, αλλά και προβληματισμένος μέγιστα με την σεξουαλική του «δυσλειτουργία». Δίκαια διάσημο, το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας του 1968 είναι ένα καλοπροαίρετο αλλά και δηλητηριώδες σινεμά βινιέτας που συνδιαλέγει διαρκώς την κεντρική του ιστορία με το ιστορικό του φόντο.

Ακόμα πιο συναρπαστικά, η μικρή ιστορία του Μίλος, που εκσπερματώνει πρόωρα και πασχίζει να βρει λύση, συσχετίζεται με την στάση των υπό κατοχή Τσεχοσλοβάκων. Συνεχίζοντας τα ωραία, ο Μένζελ προχωρά αδίστακτα στο τραγικά ειρωνικό φινάλε, χρωματίζοντας ακόμα περισσότερο το έργο με ευθύβολες νύξεις περί αντιστασιακής ολιγωρίας. Η σοβιετική άρκτος δεν είναι φυσικά απούσα, η Άνοιξη των πραγματικά καταπιεσμένων δεν μπήκε ποτέ σε σκεπτικιστικά διλήμματα περί των ολοκληρωτισμών. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jiří Menzel
ΣΕΝΑΡΙΟ: Jiří Menzel
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Jaromír Šofr
ΜΟΥΣΙΚΗ: Jiří Šust
ΜΟΝΤΑΖ: Jiřina Lukešová
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Václav Neckář, Jitka Bendová, Josef Somr,Vlastimil Brodský, Vladimír Valenta

ΓΙΡΙ ΜΕΝΖΕΛ
Τσέχος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός. Δις υποψήφιος με ταινίες του στο Ξενόγλωσσο Όσκαρ, βασικό μέλος του Νέου Κύματος με την συμμετοχή του στο σπονδυλωτό ορόσημο «Pearls of the Deep» (1966), το παρόν αλλά και το πλήθος των ερμηνευτικών του συμμετοχών στις ταινίες της περιόδου – τον βλέπουμε και στο «Cremator» που επίσης προβάλλεται στο αφιέρωμα.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
2013 The Don Juans
2006 I Served the King of England
2002 Ten Minutes Older
1993 Life and Extraordinary Adventures of Private Ivan Chonkin
1985 My Sweet Little Village
1984 The Showdrop Festival
1980 Cutting it Short
1978 Those Wonderful Movie Cranks
1976 Seclusion Near a Forest
1974 Who Looks for Gold?
1969 Larks on a String
1968 Capricious Summes
1966 Closely Watched Trains
1966 Pearls of the Deep

 



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Ξύπνημα της Άνοιξης: Άγρια Άνθη του Τσεχικού Νέου Κύματος