Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Ο Υπέροχος Βαρώνος Μινχάουζεν / The Fabulous Baron Munchausen

Θαυμαστή γέφυρα ανάμεσα στον κόσμο των παραμυθιών, το χειροποίητο κινούμενο σχέδιο και το μαγευτικό σύμπαν του Ζορζ Μελιές, ταινία που επηρέασε όσο καμιά άλλη τον Τέρι Γκίλιαμ και συνάμα ένα κομψοτέχνημα ξέφρενης φαντασίας, animation πρωτοπορίας και σκηνοθετικής σύλληψης για μικρούς και μεγάλους.


ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ | 1962 | ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ & ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 83' | ΤΣΕΧΙΚΑ

Ξεχάστε τα green screen, ξεχάστε την ψηφιακή γενεαλογία. Ακόμα περισσότερο: αφήστε κατά μέρους την έγνοια της αληθοφάνειας. Έτσι δεν φανταζόμασταν παιδιά; Ο Μινχάουζεν του Ζέμαν είναι μια μοναδική περίπτωση σινεμά, ρωτήστε και τον Τέρι Γκίλιαμ! Είναι επίσης και μια εικόνα κινηματογράφου που όσο κι αν η μοντέρνα εποχή ακολουθεί (είναι άλλωστε ένα…live action καρτούν), δεν θα ξαναδούμε ποτέ.

Η άλλη πλευρά της φαντασμαγορίας λοιπόν, με μια αφέλεια που μέσα της θα ‘θελες να ζεις, που αψηφά κάθε λογική παρά αυτήν της φαντασίας, όντας ένα εργόχειρο σουρεαλισμού (βασικό μοτίβο του τσεχοσλοβακικού θαύματος, άλλωστε), μια εικαστική γιορτή δίχως όμοιο κι ένα – ακόμα - πιστοποιητικό υγείας του ρεύματος που με την πληθωρικότητα, την ποικιλία και την πληρότητά του, υπέγραψε το ότι οι άνθρωποι που βίωσαν την καταπίεση εκτιμούν ακόμα περισσότερο την ποιητική ελευθερία. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Karel Zeman
ΣΕΝΑΡΙΟ: Karel Zeman, Josef Kainar, Jiří Brdečka
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Jiří Tarantík
ΜΟΥΣΙΚΗ:  Zdeněk Liška
ΜΟΝΤΑΖ: Věra Kutilová
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Miloš Kopecký, Jana Brejchová, Rudolf Jelínek, Rudolf Hrušínský, Karel Höger

ΚΑΡΕΛ ΖΕΜΑΝ (1910-1989)
Τσέχος γεννημένος στην τότε Αυστρο-Ουγγαρία, δούλεψε κατά τον Μεσοπόλεμο στη διαφήμιση προτού επιστρέψει στην γενέτειρά του και γνωρίσει τον Έλμαρ Κλος που του πρότεινε και δουλειά στο φημισμένο animation στούντιο της πόλης του Ζλιν. Εργάστηκε και τελειοποίησε την φόρμα του stopmotion, διευρύνοντας την πλαστική δυνατότητα του μέσου.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (EΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
1980 The Tale of John and Mary
1977 Krabat – The Sorcerer's Apprentice
1974 Tales of 1.001 Nights
1970 On the Comet
1967 The Stolen Airship
1964 A Jester's Tale
1962 The Fabulous Baron Munchausen



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Ξύπνημα της Άνοιξης: Άγρια Άνθη του Τσεχικού Νέου Κύματος