Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

…Και ο Πέμπτος Καβαλάρης Είναι ο Φόβος / …And the Fifth Horseman is Fear

Σε μια Πράγα υπό γερμανική κατοχή, την οποία διαβρώνει η παράνοια, ένας μεσήλικας γιατρός καταφεύγει σε μια ύστατη χειρονομία αξιοπρέπειας, βάζοντας τη ζωή του σε κίνδυνο για να περιθάλψει έναν τραυματισμένο αντάρτη. Κι ο Ζμπίνεκ Μπρίνιχ υψώνει ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα ταινίας, επιβλητικό και γοτθικό, στο οποίο κατοικεί το φάντασμα του Κάφκα, οι σκιές ενός σύγχρονου κόσμου στο χείλος του σκότους και μερικά από τα πιο εκστατικά δείγματα μεγαλειώδους σκηνοθεσίας. Ένα σπουδαίο φιλμ που χρήζει άμεσης ανακάλυψης.


ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ | 1965 | ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | 35mm | 100' | ΤΣΕΧΙΚΑ

Ένας γιατρός που οι Ναζί έχουν μετατρέψει σε γραφειοκράτη, περιθάλπει κρυφά έναν τραυματία της Αντίστασης και υφίσταται τις συνέπειες. Ξεκινά και στιγμιαία μεταφέρεσαι στις σελίδες του Κάφκα, νοιώθεις τον απροσδιόριστο τρόμο, περπατάς στους δαιδάλους μιας εχθρικής πόλης. Ενστικτωδώς λες «μα είναι η Πράγα, είναι η πόλη του Κάφκα».

Για ταινίες όπως αυτή ντρέπεσαι λιγάκι που έχεις καταχραστεί τη λέξη «εφιαλτικό». Ο Μπρίνιχ φτιάχνει το πετράδι του στέμματος, μία πολυώροφη γοτθική τοιχογραφία πάνω στον φόβο, την επίτευξη του ηθικού καθήκοντος, τον ολοκληρωτισμό που κατατρώει τους κοινωνικούς δεσμούς. Με το ραδιόφωνο να παίζει ανατριχιαστικά ρεφραίν μιας παρότρυνσης στον αγώνα, την αισιοδοξία και την ομογνωμία, η ταινία, όπως κάθε μεγάλο έργο της Άνοιξης, δεν ντρέπεται τους παραλληλισμούς. Απούσης όμως της τυπικής ναζιστικής σημειολογίας, οι ενάντιες νύξεις επί του τότε τρέχοντος συστήματος, είναι σπαρακτικές. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Zbyněk Brynych
ΣΕΝΑΡΙΟ: Hana Bělohradská
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Jan Kalis
ΜΟΥΣΙΚΗ: Jirí Sternwald
ΜΟΝΤΑΖ: Miroslav Hájek
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Miroslav Macháček

ΖΜΠΙΝΕΚ ΜΠΡΙΝΙΧ (1927-1995)
Επαναστατικό στοιχείο από νεαρός, ο Μπρίνιχ έκανε πολλές δουλειές προτού κατασταλάξει στον κινηματογράφο. Εργάστηκε στα Στούντιο Μπαράντοφ, σκηνοθέτησε πολλές μικρού μήκους για τον τσεχοσλοβακικό Στρατό, έδωσε την θέση του βοηθού σκηνοθέτη στον Γιουράι Χερτζ του «Cremator» και υπέγραψε πάνω από 20 ταινίες σε 30 χρόνια.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ  (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
1968 I, Justice
1965 … And the Fifth Horseman Is Fear
1962 Transport from Paradise
1958 Suburban Romanc

 



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Ξύπνημα της Άνοιξης: Άγρια Άνθη του Τσεχικού Νέου Κύματος