Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Το Αστείο / The Joke

20/09/19, 18:00, ODEON OPERA 1
24/09/19, 19:45, DANAOS 2

Έχοντας εξοστρακιστεί στο παρελθόν από το Κομμουνιστικό Κόμμα και φυλακιστεί, εξαιτίας μιας φαινομενικά άκακης φάρσας, ένας άντρας αποφασίζει να βρει και να εκδικηθεί τον υπαίτιο των δεινών του. Όμως η ζωή επιφυλάσσει τα δικά της παιχνίδια. Ο σκηνοθέτης του θρυλικού «Valerie and her Week of Wonders» συνεργάστηκε στο σενάριο με τον Μίλαν Κούντερα και μαζί διασκεύασαν εκπληκτικά το ομότιτλο βιβλίο του συγγραφέα, έστω κι αν η ταινία απαγορεύτηκε άμεσα και χρειάστηκε να περιμένει είκοσι χρόνια μέχρι να προβληθεί στη χώρα της.

ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ | 1969 | ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP | 81' | ΤΣΕΧΙΚΑ

Έχοντας εξοστρακιστεί στο παρελθόν από το Κομμουνιστικό Κόμμα, εξαιτίας μιας φαινομενικά αθώας φάρσας, ένας άντρας συναντά στο παρόν την σύζυγο του υπευθύνου που τον οδήγησε στη φυλακή κι αποφασίζει να εκδικηθεί. Η ζωή όμως του επιφυλάσσει μια έκπληξη. Το ευθέως σκληρό «Αστείο», βασισμένο στο θρυλικό βιβλίο του Μίλαν Κούντερα (ο οποίος συνυπογράφει το σενάριο της ταινίας) και φτιαγμένο μεσούσης της Άνοιξης, φαντάζει σήμερα χτυπητά ειρωνικό.

Μπορεί, μέσα από την περιγραφή του κεντρικού ήρωα, να πονά και να τρέμει τις σκαιές πρακτικές αγέλαστων διαφωτιστών, δείχνει όμως να αισθάνεται ασφαλές, σχεδόν μεγαλόθυμο, στο 1968 που γυρίστηκε. Στην πραγματικότητα, τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, το εθνικό όνειρο θα έληγε για μερικές ακόμα δεκαετίες. Είτε όμως σαν ιστορικό τεκμήριο ή σαν ψυχογράφημα ανάρρωσης, το «Αστείο» στέκει περήφανα ως ορισμός του χιούμορ, λέξης αποφασιστικά άγνωστης σε αυτούς που μέμφεται. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jaromil Jireš
ΣΕΝΑΡΙΟ: Jaromil Jireš and Milan Kundera
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Jan Čuřík
ΜΟΥΣΙΚΗ: Zdeněk Pololáník
ΜΟΝΤΑΖ: Josef Valušiak
ΗΘΟΠΟΙΟΙ:Josef Somr, Jana Dítětová, Luděk Munzar

ΓΙΑΜΟΡΙΛ ΓΙΡΕΣ (1935-2001)
Σλοβάκος σκηνοθέτης του συχνά θεωρούμενου ως ξεκινήματος του Νέου Κύματος, «Κραυγή». Παρά την ως τότε φιλμογραφία του, ο Γίρες παρέμεινε στην Τσεχοσλοβακία μετά την σοβιετική εισβολή, εξομαλύνοντας βέβαια την θεματολογία του. Δούλεψε ακατάπαυστα ως τον θάνατό του, σκηνοθετώντας για το σινεμά, την τηλεόραση αλλά και την όπερα.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
1982 Incomplete Eclipse
1979 The Young Man and Moby Dick
1970 Valerie and Her Week of Wonders
1969 The Joke
1963 The Cry

   Hμερομηνία δημοσίευσης: 2019-09-08 12:58:29  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Το Ξύπνημα της Ανοιξης: Άγρια Άνθη του Τσεχικού Νέου Κύματος

  Το Ξύπνημα της Ανοιξης: Άγρια Άνθη του Τσεχικού Νέου Κύματος

  Διακριτικός Φωτισμός / Intimate Lighting

  Διακριτικός Φωτισμός / Intimate Lighting

  Υπήρξε μια από τις 10 αγαπημένες ταινίες του Κισλόφσκι. Ψηφίστηκε στις καλύτερες δημιουργίες του τσεχικού κινηματογράφου από τους κριτικούς της χώρας. Τέτοιοι έπαινοι για μια αφοπλιστικά σεμνή ταινία ίσως μοιάζουν υπερβολικοί. Ωστόσο είναι τόσο ακαταμάχητος ο συνδυασμός ανθρωπιάς και χιούμορ που κρύβει αυτή η ιστορία της επανασύνδεσης δυο παλιών φίλων και μουσικών ώστε δεν χωρά αμφιβολία για την αξία της.

  Οι Έρωτες μιας Ξανθιάς / Loves of a Blonde

  Οι Έρωτες μιας Ξανθιάς / Loves of a Blonde

  Προτού η 'Φωλιά του Κούκου' και το 'Αμαντέους' του χαρίσουν δύο Όσκαρ, ο Μίλος Φόρμαν γινόταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Τσεχικού Νέου Κύματος, χάρη σε αυτή την αξιαγάπητη ταινία. Οι ρομαντικές πλάνες της νιότης συνοψίζονται ιδανικά στο πρόσωπο ενός κοριτσιού της εργατικής τάξης που νομίζει πως βρήκε τον έρωτα της ζωής του και όταν αυτό δεν συμβαίνει, παίρνει απρόσμενα την κατάσταση στα χέρια του. Υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

  Ο Υπέροχος Βαρώνος Μινχάουζεν / The Fabulous Baron Munchausen

  Ο Υπέροχος Βαρώνος Μινχάουζεν / The Fabulous Baron Munchausen

  Θαυμαστή γέφυρα ανάμεσα στον κόσμο των παραμυθιών, το χειροποίητο κινούμενο σχέδιο και το μαγευτικό σύμπαν του Ζορζ Μελιές, ταινία που επηρέασε όσο καμιά άλλη τον Τέρι Γκίλιαμ και συνάμα ένα κομψοτέχνημα ξέφρενης φαντασίας, animation πρωτοπορίας και σκηνοθετικής σύλληψης για μικρούς και μεγάλους.

  Η Αναφορά για το Πάρτι και τους Καλεσμένους / A Report on the Party and Guests

  Η Αναφορά για το Πάρτι και τους Καλεσμένους / A Report on the Party and Guests

  Την ώρα που μια παρέα αστών ολοκληρώνει το ξένοιαστο πικνίκ της, μια μυστηριώδης ομάδα αντρών εμφανίζεται από το πουθενά και τους εξαναγκάζει να συμμετάσχουν σε μια σειρα από αλλόκοτα παιχνίδια. Σουβλερή κωμική αλληγορία, σουρεαλισμός και ταξική σάτιρα που θα ζήλευε ο Μπουνιουέλ και περισσότεροι τρόμοι απ' όσους αφήνει να φανούν το χιούμορ και η παιγνιώδης διάθεση είναι μερικοί λόγοι που οδήγησαν το τότε καθεστώς να απαγορεύσει το περιβόητο αυτό φιλμ 'για πάντα' και ανάγκασαν τον σκηνοθέτη να εγκαταλείψει τη χώρα.