Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Η Κοιλάδα με τις Μέλισσες / Valley of the Bees

Γυρισμένο την ίδια χρονιά με τη «Marketa Lazarova», την κορυφαία για πολλούς δημιουργία της τσεχικής κινηματογραφίας, σε παρόμοιο ιστορικό πλαίσιο και με την ίδια μεγαλεπήβολη διάσταση, η επική αλληγορία του Φράντισεκ Βλάσιλ για την άγρια ενηλικίωση ενός αγοριού και τη σύγκρουση των ανθρωπίνων ενστίκτων με τον πάσης φύσεως φανατισμό στα χρόνια του Μεσαίωνα είναι ο χαμένος κρίκος ανάμεσα στον Ταρκόφσκι και τον Μπέργκμαν. Από τα περιβόητα παραδείγματα ταινίας που οι αρχές απαγόρευσαν για δεκαετίες να προβληθεί.


ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ | 1967 | ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP | 97' | ΤΣΕΧΙΚΑ

Μεσαίωνας. Ένα αγόρι κάνει μια φάρσα στον πατέρα και τη νέα σύζυγό του. Η κατάληξη της φάρσας όμως είναι παρολίγον τραγική και ο πατέρας ορκίζει τον γιο του να υπηρετεί τον Θεό. Χρόνια μετά, μέλος πια ενός Τάγματος Σταυροφόρων, ο γιος επαναστατεί στην ασφυκτική προσταγή και ζητά να επιστρέψει. Εκεί τον περιμένει η σύζυγος του πατέρα του. Στο κατόπι του όμως είναι και ο Σταυροφόρος μέντορας με τον οποίο μεγάλωσαν μαζί, αποφασισμένος να τον επιστρέψει πάση θυσία πίσω στο Τάγμα.

Με αισθητική που συνομιλεί με τον Μπέργκμαν και τον Ταρκόφσκι, στοιχειωτική συνοδεία Γρηγοριανών ύμνων και ατονικών βουητών, οιδιπόδειες εκκλήσεις, υφέρπουσα ομοφυλοφιλία και στοχασμό πάνω στην απόσταση του ανθρώπινου από την ιδεοληψία, το φιλμ απαγορεύτηκε άμεσα ενώ το άγριο φινάλε προλέγει τον επίλογο των τανκς στη Πράγα. Εκθαμβωτικό και αξεπέραστο έργο που ενθρόνισε τον Βλάτσιλ στην πρωτοκαθεδρία του τσέχικου σινεμά. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: František Vláčil
ΣΕΝΑΡΙΟ: Vladimír Körner, František Vláčil
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: František Uldrich
ΜΟΥΣΙΚΗ: Zdeněk Liška
ΜΟΝΤΑΖ: Miroslav Hájek
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Petr Čepek, Jan Kačer

ΦΡΑΝΤΙΣΕΚ ΒΛΑΤΣΙΛ (1924-1999)
Τσέχος σκηνοθέτης και ζωγράφος, σπούδασε Αισθητική και Ιστορία της Τέχνης. Σύμφωνα με τους ομοεθνείς του θεωρείται ο μεγαλύτερος Τσέχος σκηνοθέτης όλων των εποχών. Τον Αύγουστο του 1968 απολύθηκε από το στούντιο Μπαράντοφ (το κρατικό στούντιο της χώρας που στέγασε πολλούς από τους σκαπανείς της Άνοιξης), ενώ στο μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του αντιμετώπιζε βαρύ πρόβλημα αλκοολισμού.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
1986 Shades of a Fern
1978 Shadows of a Hot Summer
1970 Adelheid
1967 Valley of the Bees
1967 Marketa Lazarova
1962 The Devil's Trap

 



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Ξύπνημα της Άνοιξης: Άγρια Άνθη του Τσεχικού Νέου Κύματος